用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2022
發新帖回覆
go

三私一直 升中 2022   [複製鏈接]

呢個匯總貼,3私派位也放上來

CKBCHU 發表於 23-7-14 12:37
How about SFA?  no news?

學校內部公佈,幾個家長群自己看看。今年派位不錯(emoji)

喇叭茶 發表於 23-7-17 10:10
睇返APS呢幾年嘅派位,去SPCC嘅都係每年兩三個,我估就算有男生都係級頭嗰啲會去啩。
APS嘅升中亮點始終係 ...

去SPCC,TSL比較多。一般男女各一半。APS男拔大戶,聽講今年10幾個去。

2kidsMUK 發表於 23-7-17 10:59
曾經有一年去了22个男拔,但是不知道校網的這些數據是叩門之前還是叩門之後的最終數據。有的學生叩門成功, ...

現在比10幾個offer,APS一向係叩門後再公佈。

2kidsMUK 發表於 23-7-17 11:02
三私一直,好像九小和sfa的數據沒太多亮點?

其實應該先比較非級頭,但靠前的大部分去咗邊,睇下人數,再睇各中學的DSE成績,再總體考慮。宜家公佈的未叩門前的數據,兩私一直總體上係差唔多,TSL雖然spcc有8個,但兩極分化嚴重,大戶係港大同學會,跟SFA的StJoe,九小的喇沙(當然多少係抽到不得而知)比遜色些。不過TSL英文係強,考IB有實力,不然spcc同男拔也唔會比咁多offer。

Azzurro 發表於 23-7-18 08:41
tsl 學費 2萬
如果三私一直的同學大家一開波能力差不多
那麼小學六年期間,一部分 tsl 同學家庭嘅續航能力 ...

雖然TSL學費兩萬,但系報名人數可是全港數一數二的,佢哋揀學生質素係高於三私的。而且能被TSL揀中,唔係名幼,就係家長花心血栽培過。呢點家庭條件唔會比三私甚至國際學校差,如果個個領綜援來讀,神校點解會比咁多offer,呢點同學點解多數選IB來讀,又點解咁多人選港大同學會來讀,佢哋都系要讀IAL而揚長避短,避開中文科。
所以讀得TSL,雖然學費兩萬,但大部分家長續航能力係跟三私甚至國際學校差唔多。跟津校比,唔合適。

Azzurro 發表於 23-7-18 11:27
我始終認為有直接原因,否則難以解析少部分同學稍微差一點
SFA TSl 都是英語小學,難道 TSL 的中文課程不 ...

我觀察係幼年過早接觸一門語言,係會削弱另外一門。英文好的,中文唔得比比皆是。對自身來講,很難做到平衡,因為本身都系在學習母語階段。咁要是英文特別突出,勢必會削弱中文,佢哋都只系小學生,兩者兼顧很少有咁超能。所以對local學校來講,我哋本身中文系母語,英文只係配菜,我覺得應該係咁樣教法。中文基礎學好,紮實了,雖然小學英文唔係咁突出,但到中學英文盤配菜一樣能做得佳,當然如果要考IB果種咁係會差點。SFA宜家都有轉變,要中英並重,唔再強調英文小學。這裏講英文,中文好,唔係單單考試好,而是真的綜合能力好,有實力,唔係操題操出來果種。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊