用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 2024
發新帖回覆
樓主: happyfamilybaby
go

[英國] UCAS 2024   [複製鏈接]

yuyueng 發表於 23-8-15 03:55
UCAS是否一定要交Ielts成績?唔使住。

大概幾時要交IELTS 成績?

yuyueng 發表於 23-8-17 08:10
大部分放榜前交就得,即系學校比左CO你之後先交都可以。

明白,唔該晒

katrinafu 發表於 23-8-21 01:36
但我都會照去考,因為見聽過幾次 , CO時沒有寫 ( 但課程資料有寫) , 放榜後大學問學生取ielts , 所有 ...

所以都係考咗佢好啲,我哋報用電腦考,好多timeslot 揀,個個星期都有幾日可以考,3日出成績,方便快捷過考筆試。

TTEE1819 發表於 23-10-13 10:54
我覺得:如果有心儀大學和學科,最穩陣就係向大學直接查詢。

另外,之前d 前輩有唔少分享,可以參考。

想問下你孩子是Year 12 考AL 中文還是Year 13 和所有科一齊考?

TTEE1819 發表於 23-10-13 20:22
哇,緊係安排在Year 12考左去啦,Year 13考4科再加中文,唔掂呀,唔夠時間温習呀。
...

咁如果科GCE AL 中文用嚟報non jupas , 與其它科不在同一年的成績單內係咪都可以呀?

SIYip 發表於 23-10-21 07:09
HK 的大學,唔計HK 學生GCE 中文成績的。

以HKU 為例,佢哋網站寫GCE AL or IAL ,以international/non-jupas scheme 申請,non local / local students with an international qualification or pending international qualification other than the HKDSE , admissions standards 內寫咗有兩個要求,分別是English language 和 second language requirement.A language other than English 又無寫不可以中文。咁如何理解呢?

yuyueng 發表於 23-10-22 12:23
以HKU 為例,我仔舊年用英國 GCSE 既英文及中文成績已經符合佢地嘅英文及第二語言要求,所以出CO 比我仔只 ...

明白,謝謝你的資料

Joe8889 發表於 23-10-30 13:43
回覆 silvia_ng 的帖子

有大學接受DSE英文5*做alternative

基本上IELTS 攞高分仲易過DSE

bettyay 發表於 23-10-31 07:35
我識不止一人,DSE 英文5*, IELTS 唔得!所以我印象認為IELTS難過DSE

我仔中四考IELTS 攞8,準備時間唔多只做了幾份卷便考,唔好誤會唔係認叻,係佢同我講話IELTS啲答案好易搵出嚟,易過平時喺學校操dse 的mock paper.  

咁我諗應該兩者答題技巧不一様。

大食媽咪 發表於 23-11-7 10:34
都係,普遍見到大陸同學都係比較自成一角,圍內都係講返普通話。同埋我都同意讀開IS或Boarding school又真係 ...

我好懷疑內地同胞有同一style, 就係圍埋都係大陸同胞自成一角,我仔喺boarding school, 佢話內地人係經常同內地人一堆,圍埋一齊講普通話,視其他人為無物,外國人亦自然唔理采佢地。

大食媽咪    發表於 23-11-8 07:12

monsterparentss 發表於 24-1-9 21:03
牛津收咗呀!好開心呀!

你仔係用DSE 定係 IAL 成績? 直接出offer?

monsterparentss 發表於 24-1-10 19:13
DSE,conditional offer 。
但要求DSE成績唔太高
所以要繼續努力

加油加油,祝順利
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊