用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下
樓主: yauling
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: ST.CAT 2005 K1 家齯J黎傾/分享下

judyma,

我剛剛與Ms. Fung 通電, 佢話我囡囡在校都OK, 但因為time schedule 問題, 都只是去 music room 唱下歌仔, 沒有講故事, 所以我問囡囡講什麼故事, 怪唔知佢話"唔知道"啦. 你有什麼好辦法在家長會可以相認?

hi hermanma,
我地以後真係要多d亙相報下料

醒目開學勳章

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下

昨晚, 我囡唱左首新歌(page 19) , good afternoon, good afternoon, good afternoon Ms. Fung...
一路彈一路唱, 好似好 enjoy咁.    
睇黎每個班別所教的都有唔同

醒目開學勳章

judyma,

我囡囡昨晚無同我匯報話見到judymami, 等我今晚問下佢先.  我都有問佢知唔知有個小朋友叫 judy 架? 佢話佢個朋友仔叫"家樂""文青"之類的讀音.  問佢有無英文架, 佢話無呀!    都唔知是否有此人   
昨晚我同阿女玩搭校車, 佢話首先呢, 帶翻個牌牌係件衫到. 然之後就將書包掛在前面, 跟住呢, 就"啪"扣上 seat belt, 就要坐好了, 同媽咪講 bye bye 啦, 媽咪要煮飯飯.  放學會來接你   我估係d校車ee咁樣同佢地講, 入晒腦.  
但係有個問題, 佢話返到學校, 係自已行去課室到, 我問佢你識行去咩, 佢話識.     其實上次我跟個佢翻學, 落左校車之後, 都要行過幾個門口先到佢課室喔, 是否真的自已行過去架?    judyma 可否幫我留意下, tks a lot    

醒目開學勳章

judyma,

唔該晒你呀   

你有無聽講話要帶紅色玩具回校, 我囡囡都無話要帶喔   

醒目開學勳章

judyma,

你有無同 judy 打流感針呀? 希望佢好d好翻可以返學啦    

醒目開學勳章

yummy-baby,

sick leave was judyma's daughter, but anyway say thank you to you     

judyma,

我昨晚問janice, judy 今日有無返學呀?佢話:無 woo, 我再問點解 ge, 再答:佢病左囉.  邊個話比你聽ga, 跟住走左去, 唔出聲     都唔知佢認唔認到judy  

佢帶左個 elephant 扇回家, 係自已油顏色的

醒目開學勳章

judyma,

Pls check Pm  :  :

and see you tomorrow      

醒目開學勳章

judyma,

pls check your pm    

醒目開學勳章

Hi tsztunma,

我囡都是N. Pink(羅褔道), 仲有 judyma囡囡都是同班, 中文老師 Ms. Fung & English Teacher Ms. Lily. 以後大家可以交流下, 互相報下料     

judyma,

上星期五我先生去接阿囡時, 佢話無見到其他家長, 但是你又形容得幾似喔, 佢係幾高同埋有帶眼鏡    
judy 在 MTR 見到 janice  , 應該唔係阿囡, 因為她坐daddy 車走的    唔通係janice Lee  

醒目開學勳章

Hi tsztsunma,

我囡囡坐12號車     

你囝囝都幾叻仔, 識得自已放落書包度    , 我囡囡問佢就話"無呀", 問多兩問又話係呀帶紅色就得喇     
tsztsunma 寫道:
Hi JaniceYiu and Judyma,
真是很開心可以認識仔仔D同學仔媽咪, 以後請多D報料.

想請問上星期你囡囡有無同你講要帶紅色圓形物件返校, 但仔仔沒有同我講,在上星期家長會我才知道, 不過 Miss Fung 話他自己已以帶了回校, 我才想起他攞咗泥膠盒的蓋, 另到泥膠風乾, 他還給我責罵了一餐.

我仔仔坐4號車, 你們呢 ???

醒目開學勳章

jumdma,

你點樣發現搞錯左架    , 原來阿囡無講錯 我記得 janice lee, 佢係一個幾斯文的女仔, 應該都係搭校車.  

醒目開學勳章

tsztunma & jumdma,

今日阿囡話明天要帶藍色物件, 仲唱左首新歌: hello friends how are you (不過我唔知page?)   

醒目開學勳章

judyma,

我都有問阿囡而家知唔知邊個是judy, 佢話judy係長頭髮    真唔真 佢話坐佢隔離是個男仔   
個日阿囡話要帶藍色物件時, 仲話是帶 pink colour 添 我再問佢是末真的, 我諗唔通佢個班要帶兩樣colour, 因為佢是 pink class.  然之後我再用懷疑的口吻問佢, 佢就講等我返學校聽清楚先啦, 媽咪.  跟住我再問翻佢話原來Ms. Fung 無講到喔.   
佢都幾鐘意返學, 即使之前讀pre-nursery都無   過, 可能有小朋友同佢玩啦   

judyma 寫道:
因為我見Janice Lee都成日唔采我, 咁個日我真係睇佢個名先知錯囉, 但之後返學又成日都見唔到你個囡.

亞囡今期终於有講帶blue物品, 仲囉左紅色物品, 佢話之前未囉wo , 突然又咁好記性, 但佢個日到放學都唔記得囉比Ms. Fung, 真激死

Janice係咪好鍾意返St. Cat, d小朋友都好似返得好開心

醒目開學勳章

judyma,

你真是風趣喇       judy 梗係好靚女有禮物收.  我都唔見 janice 有. :cry:
剛剛阿囡致電給我, "媽咪呀, 我見到judy 媽咪喇, 她著紅色衫, 帶眼鏡架"    我問佢, 你有無叫人? 佢話"有呀"再問知唔知邊個係judy呀? "知, 佢扎鞭鞭架"   
阿囡仲話星期一要帶BB相喔        

醒目開學勳章

judyma,

因為我們要去旅行, 阿囡下星期請假, 睇怕要你報下料先得喇!  

judy肯唔肯做功課, janice 就麻煩喇, 點完幾點又話要油顏
色, 一陣又想翻開下一頁要做.   
放學一回家就想訓覺, 飯都唔吃.  晚上要訓時又訓得唔好. 成晚係到   , 攪到個人煩煩躁躁問多兩問就唔開心  :cry:  :cry:

醒目開學勳章

Waii,

我上星期都收左喇   

Waii 寫道:
咁多位已訂購phonics CD的媽咪,請問你們收到CD沒有?我見通告上說於9月30日派發的。

醒目開學勳章

judyma,

我們帶janice 去日本玩, 其實都plan左好耐喇, 皆因佢daddy 直到而家才可放假.

今晚, janice 一吃完晚飯就訓覺了, 唔使講明天又一大早起床, 在校車又唔訓, 佢成5:30pm 才回到家, 中途訓下咪好囉, 又唔肯.    等我想問下佢今天教左咩字呀, 唱左咩野歌仔都唔得 :cry:

BTW, 幾時去買冬季校服呀?

judyma 寫道:
JaniceYiu,

咁好呀去旅行, 去邊度玩 玩得開心d

judy都好鍾意做功課, 佢又無話要做下一頁, 佢係話聽日再做

Janice係咪有午睡o既習慣, 你要等佢識應, 佢肯唔肯係校巴到訓下, 可以比佢回下氣 :  judy係好崖得, 之前返屋企都會比佢訓下, 但晚上就玩囉好夜都唔訓, 之後唔比佢訓, 早d捉佢上床一交睡都天光, 不過佢好慶成晚醒一兩次, 玩死我囉

[/quote]

醒目開學勳章

judyma,

好開心今日終於相認了      , 多謝judy送給janice 的禮物, 她一返到家就迫不及待地拆喇
等我搵日放假去接janice時約你去tea下先   

醒目開學勳章

judyma,

我地回來喇, janice 今天都翻學了, 唔知佢上堂會唔會游白雲, 仲掛住d mickymouse, hello kitty 呢?   
學枚係咪有旅行啊, 唔知我地個班幾號去呢?

c 火了, 我仲未有時間同佢去買校服添唔會無貨呱   

醒目開學勳章

judyma,

我會join 11月24日的旅行, 到時見啦     

‹ 上一主題|下一主題