用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPCC vs DGS
發新帖回覆
樓主: Kcp415
go

SPCC vs DGS   [複製鏈接]

N無入果幾間聖公會系列學校,主要睇小朋友表現多,呢幾間幼稚園都係品質保證(係論學生定家長)分別或者不太大。
其他名幼如LH/SC/KV每年都有人入SPCC/DG,SC/KV每間小學各有10個上下,有些雙神,有些之後會再叩神津,人數計應該LH最多(20+),但LH學生基數亦大。

考小(特別呢幾間小學)仲有緣份同運氣,例如DG同SPCC去年1st interview有不少係撞左時間要取捨的,有計劃係好,但有些因素未必自己控制到。

回覆 kittykit622 的帖子

其實無邊間幼稚園係*必入*某間小學。有關係人士條隊都好長,以上幾間小學都有細佬妹唔收cases,何況舊生子女,始終考小競爭激烈呢……

回覆 Kcp415 的帖子

即樓主大女已係SPCC/ DGS其中一間讀緊所以煩個細既?咁應該算係有關係人士。定講緊讀緊BH/CCKG其中一間?

其實你睇到既無contradiction。

SKH一向係SPCC team A集中地,所以有offer既應該team A比例較高。但Team A不一定只讀BH/SKH架嘛,特別係住九龍新界果d,會分散於其他名幼。
我估計(真係靠估!)LH如其他名幼team B比例會高d。近年LH考小成績係亮麗既,堆offer Queens/Kings的確受不少神校名校青睞,但佢學生基數係大( SKH/BH/CCKG加埋都唔夠LH咁多人)。

假設Team B有offer機會率係2%,SKH一屆180人左右vs LH一屆成800人,乘返個數字已經好大分別了。

回覆 Jean1769 的帖子

好奇一問,點解DB有so過DG?

回覆 Jean1769 的帖子

仲要睇DG新校長會否新人事新作風了…

唔出奇,一向某幾間分校業績係特別好(整體上),當然又返去雞先定蛋先既問題。
其實不論team AB,好多野家長做都係為求安心(得罪講句怕蝕底)。事實呢班有offer既小朋友可能讀邊間(最好係名幼生身份)都會入到。

回覆 a_c2612 的帖子

正解,所以都係雞先定蛋先既問題。
生源已篩選過,家長較進取,學校課程,所有野相輔相承。相信某些分校因往績好收生要求會更高。

Team A住港島,play safe之選會係BH> SKH > LH(當然先假設間間都收),但唔代表無Team A選LH,個個家庭選校著眼點不一樣。
如果樓主係team B,反正已身在BH/CCKG,我同呢度咁多位既建議一樣,與其斟酌機會率,不如好好裝備小朋友更實際。

回覆 a_c2612 的帖子

係,梗有一個Team A係附近,所以條隊都非常長(但咁點都比Team B有著數係事實)。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊