用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Down Syndrome - Not disable, differently abled.....
go

[唐氏] Down Syndrome - Not disable, differently abled..... [複製鏈接]

Re: Down Syndrome - Not disable, differently abled.....

chelsea.mama 寫道:
因為澄澄最近才能叫叫爸爸,媽媽,治療師謂要小朋友能發單音,才能言語治療.

我並不同意這個看法。
言語治療不應該在孩子懂得發單音後才開始。因為言語治療包括非口語的溝通技巧,即使孩子還未懂發音,也應該開始訓練。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

Re: Down Syndrome - Not disable, differently abled.....

請問astha而家幾大?我由頭開始睇都揾唔到...

這位治療師的提議很好,你試過後結果如何?除了多做口部按摩,也可以在進食時盡量在安全的情況下給小朋友大塊一點的肉,讓她多咀嚼,訓練口肌。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

我已經剛由另一個板面看到啦﹗
唐氏小朋友其中一個主要的問題,是肌張低。所以應加強訓練肌肉的力量,記得讓她多咀嚼﹗
除了你提到這個動作,不妨多做"呀"(盡量張開口)、"烏"(豬咀)、"衣"(衣起棚牙)等,讓小朋友模仿。

不會吧﹗唐氏小朋友多是輕/中度智障,絕大部分可以用口語溝通(雖然句子會簡單一點,發音也麻麻地)。

因為d家長話唐氏好多都不懂說話

他們多大了?一般到三四歲都可以講到短句子了。

稚言治語:
但是我見很多都不會說話。只會〝呀呀〞聲!

[size=medium]我絕不同意這個說法﹗

很多研究顯示,一邊用動作(甚至簡單"手語")一邊說話,不但可以幫助孩子理解,也更能讓他們明白什麼是溝通,尤其懂得主動表達,是非常重要的過程﹗事實上,我們平時說話也用很多手勢動作等輔助,你有見過人說話的時候一點也不會"郁手點頭"嗎?

只要記著,每次做動作的時候必須同時說出來,而且動作要一致,即所有人在表達同一件事/物件時也用同一個動作(原理跟不應該中英夾雜一樣)。

星期二,澄澄第一次見言語治療師做評估,治療師謂不應該教澄澄用動作來表達及溝通,因為澄澄會依賴用動作溝通,不說話。

好耐冇入嚟探你哋添,大家好嗎?

咁就好啦﹗繼續努力呀,我精神上無限量支持你哋﹗

reginang 寫道:
不過每次都要用食物先氹到佢,我怕astha變左肥妹仔一個  

Hi Hi, 我過嚟打個招呼啫﹗
用提子乾唔怕啦﹗
我有時請小朋友食嘢引佢哋,都係整到細細粒。一粒x士糖分六次食o架﹗咁一來唔怕佢哋食得太耐唔講嘢;二來唔會咁快就夠唔肯食吖嘛﹗

姑娘搭咀:通常小朋友啱啱返學都會喊吓,喊幾多日就唔定嘅,不過最後一定會變咗好鍾意返學。

解決方法只有一個:就係你一帶完澄澄入學校,一二三即刻掉頭走,真係走,咁樣你就唔駛心痛﹗反正無論如何佢都要適應,萬一你畀佢見到你係出面,仲喊多兩錢重添o架﹗

聽落係就係慘啲,但呢個係必經階段,好快就冇事o架啦﹗
‹ 上一主題|下一主題