用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Hello, Dr.T speaking...
樓主: Dr.T
go

Hello, Dr.T speaking... [複製鏈接]

Re: Hello, Dr.T speaking...

Dr.T,

你好有型喎﹗  

p.s. 各位注意,姑娘我可沒有作出類似承諾,自己知自己事,免得嚇壞街坊﹗ (Dr.T, 我不是說你啊﹗)

Dr.T 寫道:
由於4月尾前已過10000hits,小弟遵守承諾換上(類似)泳衣照     
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

心心:

你個仔好可愛啊﹗

金魚姐姐上     
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

我夜鬼嚟ga嘛﹗而且上bk上咗癮啦﹗求先12點先捨得係office off-line, 一返到屋企又開機,我估我已經病入膏肓﹗

你識話人唔識話自己喎﹗唔通"老人家"真係唔駛瞓咁多﹗     

Dr.T 寫道:
1. 老人家俾你激一激,決心要捱到變珊瑚至收工...

2. 相信你都真係[病入膏肓]...連"IQ題"都玩埋...:

1. 我都估到你ga啦﹗恭喜你加入珊瑚大家庭﹗       

2. 咁都畀你發現﹗好嘢吓﹗嗰兩題IQ題好難ga,有挑戰性好玩吖﹗啱晒我呢啲"多脂"兒童﹗

reginang 寫道:
稚言治語,Dr. T
見你地既留言真係好攪笑,兩個都係活寶貝  

好似我哋兩個咁鬼"有聊"咩都講兩句好快又升級啦﹗

邊個係王國顧問呀?Dr. 周?我唔識佢ga﹗(雖然我同你都未見過面,幾十歲人學人玩line﹗   )

你睇你間房未到四月底就萬五嚟緊就知你受歡迎啦﹗等你嗰時仲話夠一萬就泳裝示人,眨眨眼又過咗咁多咯﹗

乜你唔係話做咗珊瑚就瞓覺咩?我都差唔多,I have a long long day tmr 呀﹗Good night!

我都啱啱搞掂,聽朝九點再戰江湖﹗

Dr. T,

好好保重呀﹗我之前感冒結果到而家三個月都未清晒,仲有少少咳同聲沙(as an ST, 真醜怪﹗:cry: ) 。除咗勁飲水,記得要休息多啲喎﹗

我想請問你識唔識"智慧學院 (Wisdom Academy)"同佢嘅校監"徐明偉博士"。我收到佢哋一個親子workshop資料,但係唔識佢,唔知應唔應該post上嚟bk,請指教﹗

Thanks.

Dr.T 寫道:
1. 不方便講嘛...只不過ALAL問開點解我d中文甘好,口(手?)多講埋出黎

2. 好過尋日,但重係猛咳同流鼻水,好在今日都可以休息 ,希望聽日會好返晒..最少喉嚨唔好甘痛,唔係又要連續講8個鐘頭野真係無命

1. 有冇免費簽名版送架?   
2. 畀個email address我,等我私人醒份好嘢過你睇睇﹗

Dr.T 寫道:
1. 重要擺多幾(十)本o係你度寄賣
2. 多謝先...但你好似話你d感冒幾個月都未清噃...條方(?)駛唔駛得架  

1. 當然得,有冇"上架費"先?
2. 唔係感冒處方噃﹗已經寄出,請查收。

AGNESNG 寫道:
暑假又到了, 等我o地班bk媽咪請你o地兩個番餐"謝師宴". 不過你o地都唔會敢食呢餐, 到時連水都飲唔到一啖.

嘩﹗多謝晒﹗但係人多我怕醜喎﹗

Dr.T,

收唔收到我份"好嘢"?如果仲未,我可以fax畀你。

Dr.T 寫道:
收到啦...唔該哂...但我裡面有好多野都犯哂(例如大聲咳).唉,都係學多門手藝等啞左果時都有得做 而家仲有無chi膠花???

咁又唔駛,大人我都做架﹗book個時間上嚟做治療啦﹗有得救有得救﹗     講明先,冇折頭架﹗如果唔係班媽咪dup我架﹗      

不如咁啦﹗你淨係醫我"痴呆"嗰一半,"美人"嗰一半就唔駛麻煩你喇...咁淨係醫一半你冇sit底啦﹗     

Dr.T 寫道:
不如o甘啦...我醫你d美人痴呆,你就醫我d發聲陋習...唔,都係好似你抵d喎-因為斷鐘計我貴過你     

Dr.T 寫道:
宋X娘 o係大口環做過噃,睇佢會唔會搭咀...老實說我在鴉蘭街的日子已是十多年前的事...

既然Dr.T點名叫到,x娘我唯有粉墨登場啦﹗講明先,以下講嘅已經係三年嘅情況,而家變成點要等我聽日八吓先知。

已經唔興見晒所有人啦﹗實在無資源,唔夠人手。大口環同其他CAC唔同(因屬唔同部門),冇姑娘守門口做分流,即係唔會第一站見護士。佢哋會依照轉介信上寫的轉介原因安排見邊(幾)瓣。但基本上都會先見醫生(or同時見埋st,驗耳同驗眼,呢個大雜會叫"screening clinic",係畀三歲以下,講到明speech/langugage delay的小朋友)。

見完醫生,醫生就會根據唔同情況做轉介。通常有以下幾項:
1.EETC + I位/S位
2. 大口環內的社交小組訓練(由ST和OT負責)
3. 大口環內各專業的個別評估,包括ST(言語治療師)/OT(職業治療師)/PT(物理治療師)/CP(臨床心理學家)/MSW(醫務社工)/AUD(聽力學家)/OPT(視光師)

要見CP,可能是醫生不能確定孩子是否自閉症,便交畀CP做診斷,又或者孩子有其他問題,例如情緒、過度活躍、讀寫障礙等。如果孩子還小,見CP的目的應該為診斷是否自閉症。

我不知道她們(兩位都是女士,梁姑娘和施姑娘)現時用哪些評估工具,所以不知道她們會做些什麼。一般來說,她們先會問問家長孩子的成長過程和行為,然後透過一些遊戲做評估,最後把結果告訴家長。

我所知的就是這樣,希望幫到你。

弊﹗原來返轉頭係關我事架﹗cookie本來搵我架﹗我見好似唔關語言事,仲叫佢嚟問你添﹗

cookie, sorry吓。不如入返我間房度傾。click here

lam's-mother 寫道:
這評估是早前大口環招募計劃join 的, 做評估時有一個姑娘, 一個心理學家(但這學家不像 fresh gard. 因年紀都好似.....sorry呀  )同有成10幾人圍觀, 有男有女有中有鬼.....report 要係大約係下個月先有

會唔會係我之前提過做Griffiths Workshop嗰種呀?如果係,嗰個未必係心理學家,可能係醫生。年紀唔細唔出奇,係在職培訓嘛﹗

Griffiths Developmental Scales 只是一個整體發展評估。

Dr.T 寫道:
好叻呀 識得善用BK既功能

好易整ju喎﹗你係咪想學呢?     

救命﹗你好hardsell喎﹗

話時話,識唔識人整網頁平靚正?我個website"買"咗好耐都未整,作為一個電腦白痴我又乜都唔識﹗     
‹ 上一主題|下一主題