用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Hello, Dr.T speaking...
樓主: Dr.T
go

Hello, Dr.T speaking... [複製鏈接]

Re: Hello, Dr.T speaking...

姑娘搭咀:

今次我同Dr.T的看法有點不同(博士大人有大量,唔好 我﹗ )。

抗拒轉變(尤其會因此而大發脾氣,大吵大鬧),正是不少自閉症小朋友常有的表現。我們當然不能單憑一件半件事判斷小朋友是否有自閉症,但謹慎起見,最好還是keep an eye on him。有懷疑的話,應及早帶小朋友往評估。

請問除了這一點,其他方面(社交、語言)發展如何?

siubakto 寫道:
大孖極度抗拒轉變,例如:由用湯匙飲水轉變用學習杯,他會表現得抗拒及會大發脾氣,又如:想教佢學習楂奶樽,佢會因為要佢楂,而大發脾氣,另外又如:佢當玩緊一個玩具時,當要佢停止,佢就會大吵大閙,我想問這個是否自閉症的徵狀呢??
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

民女不敢,望大王恕罪﹗

p.s. 你仲乜改人花名呀﹗我話畀老師聽﹗     

Dr.T 寫道:
斗膽  

...不過"小白兔"的回覆...
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

這樣便不用太擔心。不過正如Dr. T所說,凡事不宜掉以輕心。有懷疑的話還是及早求助比較好。

順帶一提,有研究顯示輕磅bb(一般以5.5lb為界限)的整體發展也可能會比較慢,要多多留意啊﹗

siubakto 寫道:
姑娘:

其實大孖在其他方面如語言及學野方面,其實比細孖更理想。大孖社交方面暫時看來都不是太大問題,佢會同我地及孖生弟弟玩捉迷藏,佢亦會跟指令做事(如: 拍手,byebye, 錫錫),反而細佬不喜歡跟指令做事。而語言方面,佢會講爸爸,媽媽,弟弟,見到狗會叫wow wow,婆婆等,但弟弟反而懂的字少好多,只懂媽媽,爸爸及mummum等。

小女子一介草民,何德何能,夫人言重了。

(我呢排日日刨住本康熙大帝,古人上身﹗   )

Share 寫道:
Dr. T & 稚言治語 一齊教我們﹐

fhmum & siubako,

為免佔著Dr.T的地盆,我會轉用pm答覆。

p.s.  Dr.T:siubakto的問題,麻煩你答一下可以嗎?

你好誇張喎,博士﹗而且,我係"膏"人呢個秘密,咪講晒畀人聽先得o架﹗

E.Y.已經pm了給我,我也已經覆了他。

Dr.T 寫道:
稚姑娘,救命呀   
...但相信高人會出現的
‹ 上一主題|下一主題