用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃官 vs 港同
發新帖回覆
樓主: kiwi2007
go

荃官 vs 港同 [複製鏈接]

catf2 發表於 24-4-3 08:34
咁呢啲B1學生都唔會有啲歪歪斜斜,
唔正正經經都keep 唔到咁top 成績
...

B1男校大把歪歪斜斜,粗口橫飛

kiwi2007 發表於 24-4-3 07:52
荃官 x 3
荃官特色:
~雄霸新界西五十多年,未試過考第2(叻過月娥)

我對荃灣官立在新界西係咪第一有所保留
保良局百周年李兆忠vs荃灣官立
level 5+
英文 33.3% / 32.5%
生物 72.7% / 42.1%
化學 63.8%/ 43.7%
經濟 70.5% / 25%

twhkleung 發表於 24-4-3 09:48
其实两間都咁好, 差好少好少.
https://drive.google.com/file/d/1bCcjvO_kg5MChzPH3lx9BOWVA4J_-1zT/previe ...

荃官只係中文科明顯好啲,其他主科差唔多
選修科我只睇Bio/Chem/Econ,因為這三科係全香港最多人讀,一般B1學校有開兩至三班,保良百周就明顯跑贏,唔係差少少

twhkleung 發表於 24-4-3 10:51
剛计过, 應只开一班而非3班(2班機會都唔高, 可能某一科開到两班, 其它一班). ...

不是
保良百周的通告顯示,Bio/Chem/Phy/Econ也有兩班,最尾有幾個人考就唔知
荃官就有寫明考生人數,Bio/Chem/Phy/Econ分別係76/71/55/44人,正常中學唔會多過35人一班,所以全部都開兩班至三班

https://www.plkclscmc.edu.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/file_download.php?fileid=738&pdf_preview=no

kiwi2007 發表於 24-4-3 13:30
林護唔出,誰與荃官爭峯? 想當年,荃灣聖芳濟亦曾經力壓荃官,仲搶走左唔少男丁㖭。每當變幻時,便知時光去 ...

好明顯因為區內中產不足,荃灣西站未發展之前,貴價大型私樓只有灝景灣同盈翠半島

twhkleung 發表於 24-4-3 12:43
如果真係开两班, 咁你當佢两班加哂drop 乘30幾人考算, 否則其它果10科8科5+可能得番10%唔夠, 对一間1a泥講 ...

部分同意,熱門科目drop一半應該係誇張咗,band 1a學生同家長會顧面子,唔會隨便drop咁多,特別係drop biology的話,連入護理學系都難咗。最後drop剩40-50人去考就合理嘅。

twhkleung    發表於 24-4-3 13:56

kiwi2007 發表於 24-4-3 13:54
荃威花園初期,背山兼遠眺海,曾經吸引勁多中產家庭,尤其是教師。
綠陽新邨入伙後更加唔駛講,教師/公務 ...

荃威花園、綠楊舊邨已經超過40年,算吧,一手業主個孫可能讀緊大學
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊