用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科
發新帖回覆
樓主: crystalli2009
go

中四選科 [複製鏈接]

LeeCC 發表於 23-11-19 11:14
公開試善用自己強項去選科,拿到大學入場劵,先揀有興趣的科
會計系通常無prerequisite, 英文好和數學好就 ...

會計常用既技巧,係一般情況下係唔使數好的。但係大學和將來考專業試, Stat和Calculus 係無可避免既。所以數好同會要既係兩回事~

亦同意,除非長期停留係某些位置,否則,對外技巧係不能缺既,其實大部份行業如是~

LeeCC 發表於 23-11-19 12:09
如果讀到corporate finance,數好就讀得輕鬆d

咁類似見到finance呢兩個字,可以係好唔同嘅~

樓主話會計,會計係accounting,視乎边科啦~

LeeCC 發表於 23-11-19 12:21
好多人對會計行業有刻板印象,以為佢地只係識DrCr,計下數,唔洗識對外技巧

呢啲理解,應該已經錯左幾拾年了~

LeeCC 發表於 23-11-19 12:30
Accounting 裡面的management accounting 一樣要識吹水,個forecast的解釋,你夠膽吹就得

如果你睇過有d ...

算啦,宜家EK仲留低既,不少係吹水大師,佢地作文一定掂,数好讀M2,数差既M1,可想而知佢地啲作文能力。正如,我目標係Business,係咪M1有用過M2?啲大師級為求抬高自己,真係算把啦,但忽略佢自圓既行為係害人既~

我位年輕人好友,6年來一直都係相伴,人地係榜眼,咪一樣係M1,不過佢係E,边個話数好係必修M2,边科幫到自己最實際~

LeeCC    發表於 23-11-19 13:09
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊