用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS
go

赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS   [複製鏈接]

回覆樓主:

看來樓主開呢啲vs post開上癮,樂此不疲!

考到/未考到/waiting /offer/想叩門,任何組合都出post vs比較。其實,沒有最好的學校,只有最適合女兒的學校,有冇看看女兒的實際能力,選擇匹配合適的學校?問清楚女兒意願呢?定話上得一級得一級呢?

我見樓主幾間band 1B都是 waiting轉offer的,諗一諗小朋友屬於1B定1A,叩1A機會大唔大? 是否匹配呢?

搵學校好似買鞋咁,不要貪名牌,不要貪款式,啱自己能力和身份,量力而為,不太大不太少,剛剛好最好,合適自然跑得快跳得遠,中學六年是長跑啊。如果明知不相稱,為名氣為面子勉強穿一對名牌的頂趾鞋,是有虛榮感,但是不合適著得唔耐,再著刮損,要跑快啲也不能。

SPSS 已經很適合你女兒了,叩MCS或以上中學一定會更好嗎??

adriantai 發表於 24-4-12 09:39
長時間浦ek係好容易令人迷失的

不能同意更多

HK-MAN 發表於 24-4-12 09:41
其實SPSS 與 MCS 及其他傳統B1A 學校教學方式差不多...只係整體DSE 成績不及佢地... ...

OIC

tigamama 發表於 24-4-12 09:48
係,我都觀察到呢一點。uccke佢都在自行放榜後抽飛deadline前先有,1A就幾肯定唔係,全港計1B都應該唔係頭 ...

SSC 在一月都派曬offer (大部分面試當日收曬),而家4月收的真係水尾,人哋自行抽飛才有後補位置,以我估計,樓主女兒1B咁上下

媽媽不動產 發表於 24-4-12 09:54
咁都恕我直接少少,見諒。如果囡囡主動要入一間比自己能力高D勁D嘅學校,想自己D見識多D遇強越強,呢D上進 ...

好同意你嘅講法

tigamama 發表於 24-4-12 09:51
對 ‘’寧坐寶馬哭“” 嘅人講呢d?

溫馨提示啫

回覆樓主:

SSC 主力收英文很好的小朋友, 如果英文水平唔係很高, 强烈建議不要選SSC。其實揀SPSS咪啱你女, 等扣MCS門吧!

猴子爸 發表於 24-4-12 13:19
“SSC 主力收英文很好的小朋友“- 现在小朋友有SSC offer, 即是话她的英文已经达到很好的水平? ...

"SSC 主力收英文很好的小朋友" 意思是學校偏好英文好的小朋友,在第一水 1st round interview 即收的小朋友都是英文較強、英文oral比較流利的,達其要求會即時派offer(部分派船)。我身邊有朋友的仔仔英文好好入了SSC, 聽講一同有即收offer的,英文面試都超好。當然,去到4月水尾才補位上的,未必一樣有咁好,所以我加了‘’主力‘’兩個字。

strawberrychic 發表於 24-4-12 13:50
回覆 tommyxsarah 的帖子

印象中樓主小朋友 in GH 時覺得其他考生英文好勁, 如果係咁, 入SSC可能英文水平 ...

同意貼主意見,我都同意樓主選 SPSS,整體比較合適。

猴子爸 發表於 24-4-12 14:21
楼主女儿性格又乖又灵活,可能会很受SSC班有钱仔欢迎。

你呢點,好似有啲離題喎

回覆樓主:

如果我係樓主, 兩間中學成績相若差不多, 名聲不相伯仲, 我就選SPSS, 可以幫女儲起啲錢, 供她補習/遊學團/學樂器......etc, 又或者留返比佢他日升大學用, 說不定越讀越好, 考到外國頂尖大學, 到時都要幫她比學費。

derbyeugene    發表於 24-4-12 15:18

UniKitty 發表於 24-4-12 17:28
沒有後悔,因為拿了佐記的offer。她只是很懷念無敵海景。

請問 佐記 即係邊間?

gracelam 發表於 24-4-12 18:10
DGS

OIC 明白了 謝謝

minnieevergreen 發表於 24-4-12 21:38
佢Round 1有但入唔到round 2

機會都知好細

樓主和囡囡取得共識未?是否先take SPSS, 再叩MCS?

lazymeowmeow 發表於 24-4-13 01:15
SPCC,DG,HY,SMC,仲有咩樓主個女試又名氣夠大既,請提供

樓主之前已有SMC offer,之前嗰啲 vs post她已講過。提議其他啦!

adriantai 發表於 24-4-13 07:55
錢係唯一問題,亦係最大問題

師兄請教你
如果1B男仔, 學費地點唔係問題, 選直資揀SSC是否最佳和匹配的選擇?謝

回覆樓主:

提問得好,我都想知大家都1B level,SPSS是怎樣高SSC廿幾級? 用什麼標準呢?

PC9394 發表於 24-4-13 08:57
“做大事,要成功,三個條件,第一鈔票,第二鈔票,第三還是鈔票”
錢解決唔晒問題,但處理到好多問題同提 ...

我同意你嘅講法,樓主同囡囡無論幾鍾意一間學校(如 UCCKE),千等萬等,等到offer又突然間可以唔鍾意,變來變去,看來這個長篇連續劇(已經開咗有十幾個topics) 會繼續上演,vs post 會無限輪迴 ,一日未到返學一日都會變,劇力萬鈞,有追看性。

minnieevergreen 發表於 24-4-13 17:15
現時我先考慮到底SSc SPSS之間選科既彈性如何,
MCS叩門只是一試、到此一遊,唔會刻意準備
...

"MCS叩門只是一試, 到此一遊",若如此不經意,為何出這個post  vs  vs? 其實你啲vs post係咪應該等收咗offer,先至拿出嚟比較?

PC9394 發表於 24-4-13 17:34
懷愐過去·珍惜現在·展望將來

係善意提醒啫,因為我見樓主多個post都係未攞到offer又或未叩門就攞嚟比較,搞到其他網友的反應大反轉,由支持佢變成冷言冷語。人人都知咩事,只有樓主一人唔察覺,我都係善意提一提佢啫。

另外,我覺得樓主揀的都是不錯的學校,例如:本集的 SPSS & SSC 都係band 1好學校,樓主一提出來,學校就畀人拎出嚟解剖和鞭屍,某些家長數到某校點唔好點唔好 .......,叫現時的家長和未來入學的家長情可以堪呢? 大家手下留情啦!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊