用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS
樓主: minnieevergreen
go

赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS   [複製鏈接]

HK-MAN 發表於 24-4-13 17:51
好彩我從細比個女讀啲高質數既優質生命教育學校…係山脚山腰山頂都好,做好本份就夠。 ...

非常同意

回覆樓主:

如果錢和地點都唔係問題, SSC 係比較優勝, 但如果錢唔係咁鬆動, 揀 SPSS 都係很不錯嘅選擇, 不過可能樓主志不在此, 兩間都唔係最心儀。過埋呢幾天, 揀咗目前 2間先, 之後慢慢諗叩邊幾間1A啦。

gccky 發表於 24-4-14 16:49
其實樓主由4月11日出post 到今日都考慮左3日,仲未決定到,其實反映新俾offer個間未夠吸引,如果夠吸引唔駛 ...

good point 有見地 (emoji)

如果足夠喜歡SSC,根本就會lur飯應,怎會需要諗三日都未有定論,建議留在SPSS,繼續 ff 叩門1A,讓返SSC個位比真正心儀的學生/家長吧!

期待有新 offer,繼續vs,無限輪迴

gccky 發表於 24-4-14 17:43
冇錯,仲有好多家長等緊ssc, 唔好阻住個音樂椅轉

I can't agree more (emoji) (emoji)

回覆樓主:

我有一個奇想,這個post咁火,會唔會 SSC 的校長/副校長/老師都會見到呢個post? 如果有,應該好容易就 identify  到樓主個女出嚟,因為4月11日收call waiting開post,人數唔係好多,囡囡在某區官立小學讀,仲講過在校參加咩活動/有咩崗位,家住在將軍澳,好多資料都講過出嚟,如果我係該校老師,應該可以估到係邊個學生。如果你揀SSC,學校老師就會知道呢個小朋友的各種特質,包括三心兩意&見異思遷....... 印象未必會好好。

要平要抵講性價比,建議樓主一心一意揀SPSS,慳返啲留位費,7月等扣MCS吧!

回覆樓主:

你開EK post討論咗SSC和SPSS四日㗎喇,open to public 㗎,你估呢個係私人 whatsapp group咩,學校啲老師學生點會睇唔到啫?

minnieevergreen 發表於 24-4-14 22:44
睇到﹐同上心係兩回事﹐
每年幾多學生家長上不同CHANNEL考慮完放棄/要個學位﹐特別是SSC﹐
如果都要懷恨在 ...

你中文閱讀理解的能力超乎常人, 邊度有寫過"懷恨在心"或同義詞?? 你係咪開始驚呀?

liverpool2023 發表於 24-4-14 23:10
其實呢啲學校(B1直資/官津)收既學生一向重疊,佢哋都好理解學生會有不同選擇,學生三心兩意、思前想後, ...

其實SSC校長和老師出咗名nice,我從未寫過學校老師會懷恨在心,只不過講得太多好容易會 identify 到係邊個學生,唔係咁好。

我到而家都話兩間學校都非常好的學校,揀是但一間都好!

RainyRice 發表於 24-4-14 23:39
我都覺,我覺得學校睇完更加會諗有沒有辦法改善學校去迎合時代需要。同埋樓主掙扎的點其中一個最主要是價 ...

百貨應百客!我覺得SSC有咁大嘅校園和教學設施,未必肯減價遷就部分學生,因為唔減價都有大把人報和大把人讀,沒有收生不足的問題。 加上,如果考生水平較高的話,學校已經即收加派船,無論全船或半船都有,已經解決到樓主問題。

如果樓主係call waiting才入,學費和地點又唔啱budget,真係諗下適唔適合,而唔係期望學校會睇到post減學費。

RainyRice 發表於 24-4-14 23:54
咁講都啱,樓主女兒可以以scholarship為目標,是不是全級頭30%成績便有學術獎學金?
...

我不知道,但上SSC網站應該睇到,若樓主想慳學費想平讀SSC,考獎學金應該是不二之選,但如果太樂觀,入咗先算,真係未必一定可考到獎學金的,到時會兩頭唔到岸。

gccky 發表於 24-4-16 10:12
而家大家都講到58頁已經有1154樓,其實有冇諗過,樓主由頭到尾都冇諗住讀ssc, 只係想單純地開post出黎曬下 ...

我同你諗法不謀而合, 根本樓主唔諗住讀SSC, 如果心儀點會諗咁耐, 一兩日內即刻決定到啦。聽日都deadline了, 而家都未去畀留位費? 講笑咩。

志在出嚟曬下有多少offer, 又或想引發激烈討論, 察下存在感 。

回覆樓主:

煲劇咁耐,深深體會什麼叫‘’選擇困難症‘’!

猴子爸 發表於 24-4-16 11:25
問題係依家兩間都揀唔落,咁就要從另一個角度考慮呢件事啦。

其實揀SPSS都好適合,有咩揀唔落? 樓主喜歡講性價比,SPSS 是她目前手上最佳的選擇。

回覆樓主:

睇咗咁耐, 只係睇到眼高手低 + 選擇困難症!

回覆樓主:

樓主覺得‘’SSC太free太快樂, ....一齊free就唔讀書"

人哋SSC都係評1B好學校, 無論讀DSE或者IB都要讀,  如果佢哋啲學生可以好free好開心唔駛讀書, 最後都考到咁嘅成績(跟SPSS相若), 咁我會覺得呢間學校師資優秀, 教得好好, 唔使死谷爛谷讀死書也有1B, 贏曬喎!!

adriantai 發表於 24-4-16 14:09

其實樓主一路都諗住A嘅, 而家諗多啲原因否定B, 這點你知我知大家都知。

回覆樓主:

現在,由於兩間都想揀或者兩間都揀唔落,最後揀任何邊一間都會後悔,其實,一早揀UCCKE 咪啱budget、啱路程、啱style囉!

祝福叩入MCS(如果收), 到時再開post<大結局>。

liverpool2023 發表於 24-4-16 14:49
唔覺得UCCKE既名氣及現在兩間,拔尖方面亦不理想

因為"名氣"而要付出龐大代價, 左計右計, 決定唔到, 何苦呢?

除咗名氣一樣之外, UCCKE 都可能會更適合, 尤其係budget, 其他如地點、 車程、 直資教育、 高中選科彈性、開心/free.......

liverpool2023 發表於 24-4-16 15:07
第一,我係想回應你話UCCKE名氣適合
第二,我係名牌愛好者,我覺得名氣係值錢既,尤其是女仔來說

邊一隻字見到我寫話UCCKE名氣適合呀? 我叫佢撇開名氣唔計仲好啦。

Anyway 我見到UCCKE 都係一間很好的直資學校,聽講有幾千人去面試,好多人都等緊一個位,名氣真係有咁差咩?

雲牛 發表於 24-4-16 22:47
回覆 Greylay 的帖子

山長水遠入到去,見到咁靚嘅校園,唔係唔reg 嘛?

聖士提反書院SSC面積約 150000 平方米 vs 聖保祿中學SPSS面積約 5000 平方米

同意你的說法,如果樓主囡囡明天再去SSC見到咁大咁靚嘅校園,無敵海景和濃濃的校園氣息,肯定越睇越鍾意,怎會捨得只到此一遊?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊