用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
樓主: TSLiu
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

sumyinmama,

我個女又係, 朝朝問我係咪放假唔使返學 又成日扮咳話咳咳唔可以返學, 老師話咳就唔可以返學啦

cherriemama 寫道:
Hi sumyinmama,

cherrie剛剛相反,尋晚半夜有少少燒,食o左藥後今朝就退o左,我話今日唔好返學,休息一日,點知佢即刻喊晒口求我俾佢返學,真係俾佢激死!

[quote]
sumyinmama 寫道:
今日sarah傷風無返學,佢知道唔使返學,不知幾開心,    激死﹗

[/quote]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

sumyinmama,

唉, 如果我地個囡同班一定好friend, 佢地好夾呀

TSLiu,

娶新袍我地又要黎   

哇, daniel 同cherrie好叻呀       

我囡囡中文多數係3, 英文鬆的多數係4

我又係唔明, 佢1-3好熟啦, 只有3   

唉, 我囡囡仲未識叫我帶mud東西返學

TSLiu 寫道:
Daniel & Cherrie好勁呀! 要多向您地學習點教佢地, 其他d小朋友同好叻喎, Thomas就只得3同4星, 又係英文手鬆d; 不過唔知點解Thomas認數字1-3得3星呢, 其實佢2歲幾巳經識個囉(仲識寫添) ?   

係羅, 我地要努力爭取K2 都有雙班主任制呀   

Sue^_^ 寫道:
講開份評估報告,真有點兒失望:-| ,因為只係用多少個 asterisk 去評估小朋友的表現,覺得好不實在。
我一直以為這份報告會分別由中/英文班主任寫出對小朋友在校內的一份 performance record, 好似由剛開學到現在的表現,有甚麼進展...etc.

還有,我們是否搞緊爭取K2 都有雙班主任制呀?

我都唔知添    不合格媽咪有我份   

Sue^_^ 寫道:
是嗎 ? -> "下年一月會有家長日, 老師會個別接見",我這個媽咪實在矇查查呀!

係呢 cherriemama,妳都算是這裡的活躍份子,之前我見到話要爭取雙班主任制,有無聲氣? 還是要我們做個 plan 先呀?

其他媽咪有甚麼好提議呢?

我都贊成, 要盡快行動爭取, 話咁快就k2架啦

cherriemama 寫道:
我諗不如搵人先草擬一封信,然後大家一齊聯名去信給學校好嗎?但我英文麻麻地(有限公司),不如搵danielboy啦!佢老公讚佢英文作文比賽冠軍呀!!!

[quote]
Sue^_^ 寫道:

係呢 cherriemama,妳都算是這裡的活躍份子,之前我見到話要爭取雙班主任制,有無聲氣? 還是要我們做個 plan 先呀?

其他媽咪有甚麼好提議呢?
[/quote]

alanchoi,

聽你咁講我都好   

可能13號果日好多人請假, 係羅, 唔返學一日又唔洗死, 我都考慮緊, 我老公都話的人攪野多數會在mtr/kcr站頭, 尤其係kln tong, 人流多呀   

[quote]
LaLa 寫道:
世貿會議期間, in particular the opening day (13 Dec Tuesday), 如果住 Wanchai and Hunghom 區 (conference and demonstration areas), 以及要搭MTR or KCR 的朋友, 最好請一日假, 唔返工 or 唔返學一日又唔洗死, 但大吉利是有什麼意外就唔好 la.  我只係搭小巴返工, office 又o係果幾日唔比請假, 先焗住要返. 囡囡搭校巴返學, 又唔經 high risk areas, 但我都考慮緊比唔比佢果日返學好.

so, alanchoi, 你住 Hunghom, 可以

但點解唔覺呢度有k2 or k3 topic既 ?   如果有, 我地可否在果度問下   

Sue^_^ 寫道:
Regardig NET in K2, 我都同意 bbych2004 所講的 --> did the current K2 flight this before?

我想我們要清楚知道究竟 existing K2有無曾經跟學校爭取過? If yes, then 我們又要知道學校用了甚麼理據或論點去 reject 她們 NET 的要求。

知道原因後,我們就在這源頭落手,導出理據或理由去support 我們的立場。

所以有無人認識 K2 媽咪打探一下消息呢?

想8下, st cat有冇宗教信仰 ?

cherriemama,

我交左啦, 係x'mas tree, 最易做   

yauling,

用舊雜誌, 報紙, 廁紙筒, 汽水管, 膠樽等....   

我都試過, 係返學前既事, 佢落巴士猛叫"肥婆落車", 幾驚比人打, 咁我咪應佢話"我落緊啦"   

我都想知   

死喇, 我貼左米 火 刀 眼添, 錯左, 呢個呀媽扺   

校長 寫道:
sumyinmami

我諗應該係同小朋友找 米 火 田 眼 四個字,貼在雲內﹗

我都覺應該係呢組紙,但我呢組覺配對好挍野

thanks thanks  

我覺得應該繼續爭取K2-K3雙班主任制, 咁代表每年k1家長都有此素求, 要佢地正視此問題, $34xx-36xx都唔係平, 點解冇雙班主任制

就算不成功, 我們都爭取過

我都贊成bbych2004所講, In general SC graduates' Eng is good as the kinder is good at teaching Eng PLUS many parents let their kids attend Eng turtoring classes after school. But I also heard some mums say that their kids can't even speak complete sentence in Eng after graduating from SC, 我們付出不應有相應net teacher? 還要出去學phonics, 當初就因sc有phonics才選這間的

我女女touch wood一向少病, 返sc後也只病過一次
冇食任何維他命

0203Ma,

聽落都肉痛, mud架校車咁架   

如果學校唔覆你, 其實可以搵日放半日假同佢返學順便問下老師了解下件事, 或都有誤會呢

bbych2004,

我都好同意你話 : Sometimes, choosing suitable and value for money kinder for kid is quite headache.  

cherriemama & danielboy,

我女女中文就十分流暢, 成個大人咁, 因屋企有老人家又睇中文台, 中文..冇得頂

但英文就no eye see     

0203ma,

係呀, 我都怕成日問老師會被列入黑名單, 好似我初時試過成個wk都遲左接女放學(5:05), 比校工話我日日都遲對個小朋友唔好, 其實係阻住佢收工, 我當然有特別理由先會遲 :evil: 後來女女唔見左件白色外套, 又要去問下老師, 我都驚我好似好多問題咁

CHERRIEMAMI,

小朋友跌傷撞瘀唔緊要, 最緊要係佢吸取教訓下次會好小心, 唔會再跌傷 (我成日咁安慰自己)   

但好同意
心心 寫道:
CHERRIEMAMI
我好鄧你肉痛, 不過另一方面想讚一讚cherrie
就憑這一句: 從未試過跌傷撞瘀,今次係第一次
佢一定好好湊
‹ 上一主題|下一主題