用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
樓主: TSLiu
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

chingyu,
多謝你提醒,我立即致電學校安排﹗

daniel 同 cherrie 都好鐘意返學     ,羡慕死人啦﹗希望小朋友都盡快好番﹗
sumyinmama

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

Heiheima,
謝謝你﹗今日好玩嗎?

TSliu,
今日thomas玩得開心,聽你分享都好羡慕呀﹗仲有thomas王子咁受歡迎,睇黎sarah都要努力啦﹗

tungtungma,
係呀﹗sarah又係成日話:老師話有病就唔好返學﹗
噢﹗平時又唔見佢講下學校野﹗selective listening﹗ :tongue:  :tongue:

sumyinmama

Sue^_^ ,
我今早問過sarah班主任,她說通告寫的8:30,是怕家長帶學生返學會太遲,所以寫早了﹗而由學校往目的地都是乘學校校巴,所以一定等校巴返晒學校才出發﹗若小朋友跟校巴,可依平時上校巴時間上校巴,但家長就要自行前往﹗

TSLiu,
thomas王子果然魅力非凡,sarah 無行啦﹗   

sumyinmama

今天sarah 話走火警,唔知係唔係呢?     

sumyinmama

heiheima,
上兩星期走火警嗎?因為"走火警"三個字我們從來無提過,所以覺得應該係佢係學校學﹗sarah 考阿媽的偵探題目越來越深﹗

HeiHeiMa 寫道:
sumyinmama:
Anson都話冇o咼! 係咪上兩個星期?

Hello,   
嘩﹗好耐無上黎,近來實在忙得要命,sarah 的照顧都全靠老公,結果佢成日黐住爸爸,冷落左我呀﹗

sarah話今日要帶米返學做手工呀﹗

sarah 星期二去完旅行,好開心﹗ 佢仲開心到攬住個男仔話:我好鐘意你呀﹗  人地爸爸立即嘩了一聲。    我彩我唔係度,現今的女仔真開放﹗

TSLiu,
睇黎我地做唔成親家,因為thomas 和 sarah 都各自另結新歡﹗

heiheima,
謝謝你報料,睇黎sarah的記憶都係超越時空﹗

sumyinmama  

chingyu,
The teacher gave Sarah a candy during the last ballet dance lesson, may be Sarah paid attention to that lesson.
Why did Alicia switch to learn Chinese dance?

chingyu 寫道:
sumyinmama,
Welcome back...actually I seldom login too... tons of  works everyday indeed.  How's sumyin?  Like to dance ballet?  chingching switched to learn Chinese dance now, teacher ratio 1:4.     (the same organisation I told u before.)

HeiHeiMa,
You can't be "low profile". Everyone here needs your information.     

HeiHeiMa,
yes, we need your /Anson 's information.
Sarah also has sang the song "little police" to me before.     
Miss Lee said we will get the assessment report this week, parent also need to make the assessment, and bring back to school next Monday.

sumyinmama

TSLiu,
     希望thomas盡快康復﹗你都能盡快結束阿4 (唔係4仔 )的生活啦﹗
sumyinmama

我都覺得daniel真係勁勁勁呀﹗   
sarah 都係好多4仔呀﹗  不過英文老師反而比中文老師手緊﹗      看來要加強阿女的英文培訓﹗  

cherriemama 寫道:
Hi 心心 & TSLiu,
Cherrie邊係叻wor,佢中文冇5粒星,多數係4,但都有3! 英文就只有2個5,其他全部4,所以我覺得英文老師鬆手d!反而Daniel就真係勁,全部4&5,所以我要俾5個勁佢(勁,勁,勁,勁,勁)!不過真係好難比較,大家老師都唔一樣,所以要求難免有出入,計我話你o地個個都叻,識得揀SC就已經係叻啦!相信SC train出黎o既都有番咁上下!所以唔駛羨慕呀!

[quote]
心心 寫道:
danielboy/cherriemami
你地仔女真係叻, 我1個高度掌握都冇bor, 不過尋日班主任已經講明我地果班最高評穩固, 因為仲細, 又係英文老師評得好d, daniel全是高度+穩固, 真係羨慕c人

cherriemama,
哈﹗不如叫danielboy 開間托兒所,我地擺晒d小朋友係佢度﹗然後我地d阿媽約去飲下茶,行下街﹗  
sumyinmama

Hi 心心 & danielboy,
Agree! danielboy真係付出o左好多心機去哉培daniel,5個勁真係走唔甩!你要唔要女呀,我將Cherrie送o左俾你,你記得好好幫我悉心培育佢成才wor!     

danielboy,
咁你咪帶埋d"靚"去劈酒唱K囉﹗  

danielboy 寫道:
cherriemama, HeiHeiMa & sumyinmama,
你哋咪玩我啦, 我對小朋友無乜耐性架咋, 開托兒所留俾其他人啦, 其實我仲貪玩過Daniel, 你哋接收左Daniel等我去劈酒唱K好過啦. Anyway, 我仍然覺得Daniel d老師特別手鬆.

vivikay,
嘩﹗好耐無見你呀﹗好開心你上返黎,可以同你分享﹗ :  :
我這幾星期忙得沒太多時間理個女呀﹗Sarah同wai wai 一樣,都係3,4啦﹗意料之內啦﹗report 有其參考價值,但我最關心是sarah 在學校是否快樂,還有她對知識的追尋是否有很大的動力﹗求學的生涯太長了,很贊成你的說法﹗

明天要帶好多野呀,你預備好未呀﹗

sumyinmama

vivikay,
仲有親子愛牙計劃、letter b 的東西呀﹗sarah 以前讀過幾個月幼兒班,係仲多功課(基本上是家長做),成日帶唔同野返學﹗ 我諗好多幼稚園都會有這些要求﹗
sarah 話現在老師要小朋友自己斟水,sarah 仲話佢試過幫其他小朋友斟水呀﹗
sumyinmama

vivikay 寫道:
sumyinmama,

Yes. You are right! 最緊要個女開心快樂,佢又真係好開心,每日都話要返學,可能一個人在家實在太悶。

係呀,今個星期有好多嘢帶,要帶回郵信封和Ms. scott要求帶green object.又要帶本故事書和簽返份report返去,仲話遲些要做個christmas decoration,真係好忙,唔知其他kindergarten會唔會一樣呢?

vivikay

danielboy,
係呀﹗因為後來dad 整蠱 biff & chip, 嚇到biff以為dad跌左落海﹗所以daniel 哈哈大笑, 可能係好欣賞 dad 整蠱biff & chip, 你要小心呀﹗  
sumyinmama
danielboy 寫道:
2. Biff & Chip 去 beach bury 左 daddy in the sand, daddy fell asleep, Biff & Chip 唔記得左 daddy.... 跟住 Daniel 哈哈大笑,  唔知笑乜.

聖誕飾物﹗當然未做啦﹗好似要用環保物料,諗爆頭都未諗到﹗
剛才致電回家,sarah說老師派了筷子,叫她們弄風車,不知是什麼?

danielboy,
sarah  邊有咁醒,剛好家中有這本書。問她Biff & chip,佢就會話biff & chip 掛住食ice-cream(佢自己好鍾意食雪榚), 唔記得dad, 可見小朋友都是各取所需﹗

danielboy,
哈﹗多謝你讚賞﹗昨晚告訴老公,竟被sarah偷聽到(偷聽同詐聽唔到係佢專長)﹗sarah 不斷追問邊個讚佢,我話係daniel 個媽咪,好靚仔個daniel,  sarah 即刻對你好有興趣,不斷追問﹗
sarah 成日攬住d同學錫,如果佢同靚仔daniel 一班,睇怕上唔到堂,仲要日日戴口罩﹗

上次sarah 係公眾地方指住一個人的肚,好大聲咁話:"BIG TUMMY, BIG BIG TUMMY, YOU HAVE A BIG TUMMY, HA HA HA. "   
比佢指的受害者是……我呀﹗          
sumyinmama

Hi danielboy,

我都試過呀!有次cherrie o係巴士見到有個fat lady,佢大大聲指住人話" What a big fat lady!"仲話:" Mummy, fat lady should stand up not sit down!!" 嘩....當時真係瘀爆,好想搵窿捐呀!!

TSLiu,
Thomas 唔係norfolk road 校舍嗎?因為49a/12應該係雅息士道的通告﹗吓﹗唔通我一直都記錯?  
sumyinmama
TSLiu 寫道:
danielboy & other mums,
I got notice No. 49a/12, if you want a copy of it please PM your fax no. or email address to me. I will send it to you sometime tonight. The notice mentioned some issues, e.g. Open Day, Progress School Reports, Children who are unwell, Christmas Birthday Party and School Holidays

By the way, have you arranged some activities to your kids during the long Christmas holiday? I want  to plan some activities for Thomas.   

校長:
我諗應該係同小朋友找 米 火 田 眼   四個字,貼在雲內﹗

danielboy,
我睇你最好練定快跑,有咩事可以走得快d﹗  

TSLiu,
不如問下老師 thomas返學情況呀﹗希望可以快些解決,你又無咁辛苦啦﹗

TSLiu 寫道:
Hi,
囝囝係呢個星期既情緒非常唔穩定又扭計, 得閒就話唔想返學, 當校車到站就哭唔肯上車, 攪到要自己帶佢返學, 自己都好down; 您地好嗎? K2雙班主任個計劃點呀?  仲寫唔寫信? 有無嘢要幫手?

嗰日帶囝囝放學, 同中文老師傾咗一陣, 當傾到個assessment時, 我問老師家長有無需要做d嘢去配合小朋友未穩固的地方, 佢話有3同4巳經好好, 無特別要求再做d嘢; 咁我可以懶d 啦!      

咁我都可以懶d 啦!

Hi,
好耐無見﹗我地仲未整聖誕飾物呀﹗希望明晚可以完成啦﹗

TSLiu,
thomas 無事,實在高興﹗   

你點知星期四火鍋呀?係唔係通告有寫邊日呀?

danielboy,
你有通告未呀﹗我地好似係1月21日家長日,你地呢?dan dan 既相越來越可愛呀﹗ :wink:  :wink:
哈﹗sarah 又係好鍾意講:me is ……, 改來改去都改唔到﹗

sumyinmama

我有填回通告,但看不到日期,真扺死﹗
今晚要努力完成聖誕飾物,不過呢個神聖任務都係交比sarah爸爸﹗   

danielboy,
係呀﹗我都好懷念sarah細個時,"你" "我" 不分的笑死人句子﹗

傑傑ma,
我睇怕都參與唔到學校平日的活動,因為請唔到假呀﹗不過星期六(1月21日)家長日就可以出席,希望到時可以同你傾餐飽﹗   

sumyinmama
‹ 上一主題|下一主題