用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
樓主: TSLiu
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

tatacat, danielboy, chingyu,
阿女初時睇lion king 同3d 電影都話驚嫁﹗但幸好有個愛心媽媽陪住佢,    話比佢聽發生緊咩事,結果佢都話好好睇﹗

TSLiu,
嘩﹗thomas 好厲害,去完op 仲可以去游泳﹗佩服﹗

sumyinmama

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

danielboy,
贊成heiheima講法,問下ms yiu 發生咩事﹗不過罰落playground有點奇怪﹗會唔會唔係罰呀?   

10月時,sarah都試過突然同sc 既阿嬸講話佢會唔讀sc,ms lee 問佢,佢都同ms lee 講話唔讀,好奇怪, 之後問佢又講唔到原因,問佢返學開唔開心,sarah 話開心呀﹗幸好試過一兩次就無﹗

heiheima,
無錯sarah有時都會報學校d料,但佢講d唔講d,有時又前後矛盾﹗所以heihei 的資料係好重要嫁﹗

sumyinmama

bbych2004,
Hi! I live in Tsing Yi. My kid study in N Orange.

sumyinmama

各位:
    又好耐無見﹗近排又係一個字--忙﹗所以sarah近來學校d事都係由爸爸理﹗
    今早請了3個鐘頭假,和sarah到cckg"陪跑",報告一下給大家知﹗她面試的時間只有3分鐘,sarah 只係講校長讚佢條裙好靚(佢好開心),仲有比張圖佢睇叫佢講下﹗其他無咩講﹗我諗校長應該好nice,好多小朋友面試完都開心﹗
     而我就覺得sarah肯跟校長入房講英文,唔怕,已經係好成功,    ,我已經好滿意﹗所以爸爸即係同sarah去食雪糕,而我就孤獨地返工﹗

sumyinmama

各位:
      多謝你們的鼓勵﹗大家不用太擔心,因為校長好搞笑,小朋友見到佢都唔會驚﹗sarah走時,佢仲叫sarah "darling"﹗
      其實等候時見其他面試的小女孩,她們都很淡定,好斯文,好似小淑女,最多野講又周圍走

sarah呢兩日用普通話唱:我愛我的媽媽,媽媽真偉大﹗
唔知係唔係教緊呢道歌?

danielboy,
    或者校長好覺得dan dan 好有性格呢﹗ 我朋友囡囡去DGS面試,校長叫佢唱歌,佢話:我唔想唱﹗ 結果都收左﹗哈﹗

cherriemama,
我用nursery 張report,但sarah入去前比校長,sarah出黎,校長就比返我地,無收到﹗我諗短短3分鐘,佢應該無睇過,所以我諗應該係唔得﹗

sumyinmama

各位:
    原來sarah唱的普通話歌係:"我愛我的小貓,小貓xxx(唔知唱咩)﹗"   第二段到"小雞",我仲以為歌頌母親添﹗

TSLiu,
我都會去講座﹗係唔係約埋一齊呀﹗

sumyinmama

好同意danielboy講法,sarah又係唔知咩interview, 我地同佢講去玩﹗點知佢出黎話:都唔係玩既﹗
sarah 揀左黃色糖,佢話比校長聽:I like yellow.   校長比左黃色佢﹗
sarah 上星期話學校playground 多了一隻大玩具船,裡面有望遠鏡,好多小朋友好鍾意玩,但每次只可以4人進入。

danielboy 寫道:
心心, cherriemama, bignose, phoebe6 & HeiHeiMa,
唔係喎, d鬼馬野係同我講咋, 佢同校長講野時正經d架! (除左 ask for 綠色瑞士糖), 不過我已經幾滿意, 因為Daniel 開開心心咁入去, 開開心心咁出來, interview 無變成不愉快事件已經好好, 我無任何準備,亦無 mention "interview" 呢個字, 佢係pressure free咁去, 可能咁佢就特別鬼馬.

bbych,tungtungma814,
祝你們一切順利啦﹗

sumyinmama

sarah 都破天荒主動提biff & chip "new home" 的故事,佢話floppy 捲埋自己,人地當佢地氈咁搬走﹗

TSLiu,
希望thomas盡快無事,你唔會咁心痛﹗sarah 上星期五都發燒咳無返學,不過晚上已退燒,仲好精神咁搞下對抗﹗激c   

sumyinmama

今日sarah 都話有位安全姐姐,
我問佢:係唔係ms lee 扮。
佢話:唔係﹗
我又問:係唔係ms scott 呀﹗
佢話:唔係﹗
我問:咁係唔係唔識既人﹗
佢話:唔係﹗識架﹗
我問:咁邊個黎架﹗
佢話:咪安全姐姐囉﹗你唔知咩﹗  

cherriemama,
sarah 都唔講好多,不過有日有位家長問佢interview情況,佢就好詳細咁講﹗不如你試下搵第二個問佢﹗

sumyinmama

danielboy,
小朋友打人既事常常有,尤其是男仔﹗不如問下佢點解咁嬲個女仔,可能有蛛絲馬跡﹗最重要係daniel 知道打人唔啱﹗相信有你這個好媽媽教導,佢一定明白﹗

TSLiu,
明天我約了11:00呀﹗可能我們會見面呢﹗

sumyinmama

星期六見完老師好開心,好欣賞佢地好耐心同D家長講,Ms lee 最後係無食飯,但仍然好有耐性咁同家長講,真的辛苦哂﹗兩位班主任都好了解sarah,佢鍾意做大家姐,指揮同學(我諗其實即係使喚人),又喜歡與老師理論(其實係駁嘴)。因為sarah細個好害羞,咩都怕,我地刻意培養佢自信﹗點知現在又好似過了火位﹗噢﹗做阿媽都真係好難﹗

TSLiu,
其實Sarah 同 Thomas 見面時,係兩個都一齊"彈開",我好直覺咁覺得佢地都唔想面對"舊愛",所以採用逃避的方法﹗可能同害羞無關﹗  
我都收到入場券呀﹗約埋一齊呀﹗

danielboy,
比你笑死﹗仲話個仔唔係似你﹗   

Helenpopo,
嘩﹗家長日見到你囡囡同你孫女呀﹗孫女高左好多,大個左好多﹗佢仲好有禮貌咁叫我呀﹗

sumyinmama  

danielboy, TSLiu,

祝各位
[size=x-large]新年快樂﹗身體健康﹗

HELLO﹗狗年第一個上課天,希望大家都順利啦﹗
今朝sarah返學都出奇地合作,仲好開心,但係點知返到學校就嘔到水都嘔埋出黎﹗老師話可能太耐無返學,暈車浪﹗不過嘔完就精神晒﹗老師話佢仍然吱吱喳喳,講過不停,所以相信佢應該無事﹗
係呀﹗danielboy唔講都無留意﹗咁又一個學期,相信小朋友又長大多了﹗

多謝大家問候,sarah嘔完就無事﹗

突然醒起,這個星期六是家長講座呀﹗我係9:00個場呀﹗

HeiHeiMa,
無問題,到時見﹗   

傑ma, TSLiu,
heiheima 建議的時間ok 嗎?希望到時見﹗

cherriema,
sarah 都係無功課,佢話係學校做晒﹗

danielboy,
daniel 呢排咁乖,實在替你高興﹗好好享受這粒糖啦﹗

sumyinmama

HeiHeiMa 寫道:
TSLiu/sumyinmama/傑ma:
8:20大堂7仔等好嗎?

HELLO!
剛剛去完講座,內容非常切題,就是談"多元智能發展",講員很用心去講,而內容都是一般坊間書籍/講座談及小朋友需要發展的MQ:EQ、CQ……,聽吓無妨,但短短一個講座咩Q都要講,就不要期望能太深入﹗最開心莫過於同TSLiu, heiheima, 傑傑ma 和其他家長交流﹗ 仲有,好似見到 Audrey 媽咪﹗     之後校長(我估係)主動走黎同我地班家長傾計,很有心呢﹗

danielboy,
你考慮下去唔去啦﹗其實攞到筆記都可以唔去,反正你同dandan都係咩Q都得﹗    

sumyinmama

Heiheima,
多謝你呀﹗我都希望Sarah 可以同Anson、Thomas、傑傑、Alicia 玩,我地又可以傾計﹗
sumyinmama
‹ 上一主題|下一主題