用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2007年升中派位
樓主: belairmonte
go

2007年升中派位 [複製鏈接]

醒目開學勳章

希望幫到大家

HI!ALL:

觀塘區中學BANDING,係今年4月呀仔小學比的資料..

中華基督教基智中學      -中文中學 BAND2-3
中華基督教蒙民偉書院   -中文中學 BAND1-2
五邑司徙浩中學            -中文中學 BAND2-3
香港布廠商會朱石麟      -老師吾建議楝
高雷中學                     -老師吾建議楝
觀塘官立中學               -英文中學 BAND1
觀塘瑪利諾書院(男校)   -英文中學 BAND1
梁式芝書院      (女校)   -中文中學 BAND1-2
瑪利諾中學                  -老師吾建議楝
基督教聖約教會堅樂中學-中文中學 BAND2-3
慕光英文書院               -老師吾建議楝
寧波公學                     -老師吾建議楝
寧波第二中學               -老師吾建議楝
新生命呂郭碧鳳中學      -中文中學 BAND2
順利天主教中學            -英文中學 BAND1
聖言中學(男校)            -英文中學 BAND1
聖公會基孝中學            -中文中學 BAND1-2
聖公會梁季彝中學         -中文中學 BAND1-2
聖安當女書院               -中文中學 BAND2
聖潔靈女子中學            -英文中學 BAND1
聖若瑟英文中學            -中文中學 BAND1-2
藍田聖保祿中學(女校)   -英文中學 BAND1
仁濟羅陳楚思中學         -中文中學 BAND2-3

中西區
香港聖瑪加利女書院     -英文中學 BAND1

港島東區
張祝珊英文中學           -英文中學 BAND1
漢華中學                    -中文中學 BAND2-3
蘇浙公學                    -中文中學 BAND2-3

南區
香港航海學校              老師吾建議楝
聖士提反書院              -英文中學 BAND1

深水埗區
路德會協同中學          -中文中學 BAND2
香港四邑商工總會
黃棣珊紀念中學          -英文中學 BAND1
寶血上智英文書院       -英文中學 BAND1
聖母玟瑰書院             -英文中學 BAND1
英華書院                   -英文中學 BAND1

九龍城區
何明華會基督
銀禧中學                   -英文中學BAND1
陳瑞祺喇沙書院          -英文中學BAND1
何文田官立中學          -中文中學BAND1-2
賽馬會官立中學          -中文中學BAND2
華英中學                   -英文中學BAND1
勞工子弟中學             -老師吾建議楝

黃大位區
彩虹天主教英文中學    -中文中學BAND2
樂善堂王仲銘中學       -中文中學BAND2-3

西貢區
基督教宣道會宣基中學 -中文中學BAND1-2
港澳信義會慕德中學    -中文中學BAND2-3
香港道教聯合會
圓玄學院第三中學       -中文中學BAND2-3
景嶺書院                   -中文中學BAND2
馬錦明慈善基金
馬陳端喜紀念中學       -中文中學BAND2-3
保良局羅氏基金中學    -英文中學BAND2
匯知中學                   -中文中學BAND2
西貢祟真天主學校       -中文中學BAND2
順德聯誼總會
鄭裕彤中學                -中文中學BAND1-2
將軍澳官立中學          -中文中學BAND1-2
仁濟醫院王華湘中學    -中文中學BAND2

好努力地打,有乜錯漏吾好

[ 本文章最後由 bettylam 於 07-7-26 13:56 編輯 ]

醒目開學勳章

THANKS!ALL

真係我都吾知....因為係學校老師讀比六年級的小朋友聽邊間學校係band幾,因為我只熟識觀塘區...我照打架咋!

如有錯漏,請諒及自行更正.

betty

醒目開學勳章

jazzmana

dear jazzmama
betty

我地等你分享
你仔仔準備哂心情入中一未呀>>>多謝你地鼓勵呀!仔仔好彩地第5志願<浪>住左,返左 一星期適應班,佢覺得仲方便過返小學,不過有時都埋怨話間校舍舊....

我地都開解同支持佢架啦!呢輪好左好多...

betty

[ 本文章最後由 bettylam 於 07-8-11 08:57 編輯 ]

醒目開學勳章

要睇佢呢年讀書進展...

hi!jazzmama:
Betty
你能夠樂觀面對咪好囉
我地要你比明燈嫁
始終你有經驗
你會唔會出年幫你仔 轉校嫁>>>試過方知仔仔痛,但無論我見到佢咁有幾心痛,都吾可以比佢知,因為佢會更加失落同埋誤會左佢呢間學校真係吾好,所以其實我企起來,覺得比上不足,比下有餘,勸勉仔仔有實力,讀好書,校風好,無論那一間,都會讀出好成績...

諗起仔仔放榜果日,從未見佢喊過架我,驚見佢拎住張派位証,滿面通紅咁嬲爆爆係學校行出黎果刻,真係歷歷在目..

果日更攪笑架係,佢派間學校都吾太差,但佢一時間接受吾到多位同學入到首3志願,而佢覺得自己無運行,係咁係馬路沖黎沖去截的士,話一定吾讀呢間垃圾學校,要帶我去好多間學校叩門...

係街上,只見好多媽咪係咁扯住的仔女,發晒狂咁截的士去叩門...

betty

醒目開學勳章

豬豬妹妹

hi!CHUCHU:
betty 加油!加油! 呀仔加油!加油!
你同佢講,好學校d校舍多數歷史悠久,所以舊d姐. [/quote]>>>我地成家人好齊心咁,苦口婆心咁,成日搵左好多料同話題,令佢接受.....由於佢性格好執著,輸吾起,所以呢次比佢一小趺,係成長中一個小考驗...

好多謝你地支持呀!

betty

醒目開學勳章

提提暑假後升小六家長,....重要2點

純粹個人分享,交流心得,意見...

由於呀仔呢革係白老鼠,所以個人心得重點如下:-

a.)正如專家教路,由於自行選校可以楝任何地區2所中學,所以各位媽咪如非2間中學都是同等喜歡,填自選表時就只填首選好啦!千奇吾好諗住博多間無壞,如果吾係,到時2間學校都約你去面試,1.)第2間叫你小朋友in時,攪到自己納納悶,15,16都吾知去定吾去好....
2.)假如第1間收左你,當然恭喜,但都係要等埋同一日放榜先知結果,但如果第2間你無咁喜歡架收左你小朋友,中學都會比資料通知教統局呢個小朋友吾需要參加統一派位.

b.)因為自行可以誇區選校,每間中學只選60個人,如小朋友不是band1區域,千奇吾好咁博,因為中學一定會在自行立晒交黎架小學學生頭幾名再作西選約面試......

醒目開學勳章

如.....

如同屬band1組別,如非有特異功能or代表小學校拎過好多公開獎項,班排名約第5打後,中學都吾收.因為只收60人,但好的中學收幾百分表....中學一定會立晒叻架小學叻叻果首1,2個.....

各家長在統一派位時填番呢所學校,以隨機no.靚入...但呢個no.到而家都無人知,只係靠派位後估計....

例如:仔仔女女係band1組別,考約班名次第10,自選同電腦第一都係填呢所中學,派位時佢可以入到,大多數佢個電腦no.一定吾差....

betty

[ 本文章最後由 bettylam 於 07-8-11 10:10 編輯 ]

醒目開學勳章

rcrc...

你仔仔都係第二批老鼠姐, 我女先慘, 第一批, 到時都唔知用咩方法?
<<吾好咁擔心,我地呢一代架家長,為勢所迫,唯有見招拆招...
係呢!你呀細女今年升小幾呀????>>

多的係bk交流心得,應該吾會點衰得

betty

[ 本文章最後由 bettylam 於 07-8-11 09:54 編輯 ]

醒目開學勳章

吓!k1

dearrclamlam:
betty,
你唔記得啦, 我細女唔係升小幾, 係升k1呀.
[/quote]<>>>>你真係好媽咪,咁快開始擔心.......我呢一年都多左白髮啊!

真係好彩得二名....小朋友咋!

betty

醒目開學勳章

話一個真人真事

dearjazzmama:

吾好咁擔心,派小一吾等於同派中學同一命運.....

我家對面住左一對孖仔,佢地小一派左去第8志願,呢間學校係我地一落樓對面一間劉記小學,佢媽媽同好多媽咪都一樣,勁吾like呢間小學,於是果日即刻帶晒野去另一間遠的同埋要搭校車架小學叩門,結果呢間小學收左呢對小可愛....

中學放榜前2星期,孖仔媽媽好擔心地同我講,佢地小學派得咁差,要樸學校,睇怕派中學都一樣吾掂架啦!到時又再一次樸死我啦!

我連忙安慰佢,吾好咁諗呀!派小學同中學吾同,上次咁岩者,今次吾同架啦!個天好公平架....

結果呢對孖仔,同時派往第一志願,開心到佢媽咪忘晒形...

betty祝大家好運
‹ 上一主題|下一主題