用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ ...
樓主: joey媽媽
go

好耐無上來了~~我係JOEY媽媽~記得我就入來傾下^.^ [複製鏈接]

Hi Joey媽媽 及各位,

真高興"見" 到你們! BK改版後我還未習慣, 進來好像都是靜悄悄的, 很懷念以往熱鬧的日子呢!

時間真快呀, 我的大兒九月也會升上國際學校的Yr.4(等於本地的三年級), 女兒也上哥哥學校的Yr.1; 一下子感到時光飛逝, 彷佛大兒上小學, 小女上幼稚園還是不久以前的事.

我兒的情況也還是勉強可以, 特別是數學的文字題和作文都差, 他的COORDINATION 也差(學了游泳兩年, 仍未學會);小女的情緒仍是一大難題,她九月升小學環境變化那麼大, 我們都很擔心, 學校方面做了許多準備工作, 希望可以順利過渡吧.

一日遊是好主意!十月的天氣會否好些?

[ 本文章最後由 sjmama 於 07-8-1 14:00 編輯 ]
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

Dear wewangwang,
Please check PM.

我的女兒也是不能輸, 一輸就發脾氣!
後來專家教我告訴她如果輸了沒有脾氣就有獎品, 這才好一點
[quote]原文章由 mandylung 於 07-8-7 15:36 發表
hi, 各位媽咪

我囝囝今年升三年級啦, 睇到d新書, 就知

mandylung,
你的仔仔是亞氏保加症嗎?
我的女兒也是很容易發脾氣, 九月要上小學了, 真擔心!

原文章由 mandylung 於 07-8-8 16:45 發表
我亞仔一&二年級是同一個班主任, 佢真係好好.  老師教其他同學要照顧亞仔, 因為佢能力無噤叻, 同埋唔好取笑別人.  多d鼓勵佢, 等佢有信心學識.  

由於亞仔成績都算ok, 返而d同學覺得佢有時幾叻, 只是好易發脾 ...

mandylung,

我的大兒是自閉症,輕度智障; 小女暫時按兒童體智能中心的醫生說高功能自閉症, 我帯她去蕊展, 說是亞氏保加症; 兩個都在國際學校唸書, 學校有特殊教育主任做融合教育

原文章由 mandylung 於 07-8-8 17:28 發表
sjmama

我亞仔係自閉症. 你囡囡呢?  亞女小學有無做開融合教育呀?

唉! 我的兩個孩子固執的行為, 總是舊的未減, 新的又來......
原文章由 HelloMelody2007 於 07-8-9 10:43 發表
Hello! sjmama

你的確比我們更辛苦!佩服! 你囡囡的型號也跟我仔仔似。
他的脾氣比以前好左,仍因背後自己固執原故發脾氣,但比
以前快平靜左。他需要多次由經驗學習才減退固執行為。

他巳經開始 ...

是呀, 不但IQ , EQ 要高, 最好還有三頭六臂, 不眠不休的能力; 還要在自己火山要爆發時, 有自動冷卻功能

原文章由 mandylung 於 07-8-9 11:14 發表
我地都要練到一身好武功, 見招拆招...

如果是21/8 lunch gathering, 我也可以來.

Date : 8/21 (Tuesady) or 8/24 (Friday)
Time : 1200-1400 Lunch
Venus: 暫定TST (有沒有提議)
參加
1. wewangwang
2. kmwun
3. sjmama (21/8 only)

真可惜! 我也想認識你呢. 我工作的地點也很遠,因21/8請假帶孩子們去覆診,才可以參加lunch gathering.

或者大家也可以考慮一下dinner?如果是24/8我也可以來.

原文章由 mandylung 於 07-8-9 15:02 發表
炮台山囉!  
我lunch time 要同另一位同事 shift 所以要好準時返到公司.:cry:

我沒有問題, 如果可以安排到, 外子Siu_Ming也可以來.

我也很想念rachaelmum呢, 請她出現談談近況吧?
原文章由 wewangwang 於 07-8-13 13:30 發表
不如就約定8/21啦...我OK

日本餐- 好!!!

rachaelmum可否下午請假,帶埋啊女來?

Joeyma .問問你老公幫唔幫到你?

tin tin, 下次dinner預你米  

Dear Rachaelmum,
很高興看見你出現!
Rachael 好嗎? 她要升上5年級了吧?

原文章由 rachaelmum 於 07-8-13 14:25 發表
各位媽咪,

您們好呀! Stella真係唔話得, 一有聚會就特登打電話通知我。

由於我近日已經成日請假, 加上老板又通融俾我帶埋亞囡返工, 實在唔能夠再隨便告假啦:cry:  今次您們食得開心d, 下次的gathering我 ...

我的兩個小孩放假也是天天玩電腦, 越來越晚才睡!我們已經早上八點就把他們叫醒, 仍是到晚上十一點半以後才能睡著, 上學不知怎麼辦?!

原文章由 stellacl 於 07-8-20 11:03 發表
講開打機, 大概阿仔手眼唔多協調 (加上我自己都係一名打機白痴), 所以佢唔係好叻, 不過佢今次考試禮物又要部遊戲機, 本來都諗住買比佢, 點知佢臨時話唔要遊戲機, 要部電腦喎... 阿仔成個暑假, 對住部腦可以一坐 ...

Dear kmwun,
Please check PM.

Dear kmwun,
I've got it. Thanks so much!

原文章由 kmwun 於 07-8-29 20:29 硐表
sjmama

pls check email !

我的兩個孩子上星期五證實染上水痘, 所以今天不能上學.:cry:

原文章由 mandylung 於 07-9-3 11:32 硐表
亞仔今早一叫就即刻起身, 成個準備返學咁既氣勢!!

Joey媽媽, Hellomelody, Mandylung, Kmwun,
謝謝你們!
我的兩個孩子都有打防水痘針, 原來也有染到, 不過發得快也退得快, 而且不太多;主要是為了避免傳染給別人, 要留在家裡幾天, 本來給他們輸入腦內3/9上學的"程式", 需要更改;他們其實昨天已經可以上學了.

可是家中傭人原來沒有出過, 也沒打過水痘針, 這幾天發得很厲害:cry:
原文章由 joey媽媽 於 07-9-5 11:13 發表
sjmama :
     仲有d人話不可吹風ga...不過,我都不肯定..其實我兩個細路已細個時打了防水痘針,所以暫都未出或可能不會出..呢個煩惱暫時我可以休息下..你都要小心身體,好好照顧他們呢?努力吧!

...

mandylung,
你已經非常成功了!
不要洩氣!讓自己放放假好了.女兒如果大了, 也讓她承擔後果吧.

原文章由 mandylung 於 07-10-14 00:40 硐表
今日心情好差 .... 以前自己都成日鼓勵人, 要教導有特殊需要小朋友, 要先處理好大人情緒, 才可以教到.  我什至覺得自己已做得唔差.  起碼亞仔由當年比評為不能入讀正常學校, 到而家佢已經係主流讀緊3年級而且係精英 ...

我也覺得社交還是其次,個人行為/性格才最讓我們頭痛!

原文章由 mrsphcheung 於 07-11-21 15:44 硐表
Dear Kmwun,
His school does not have a lot of assignments to do and
he can complete all the assignments.
His problems are related to his stubborn, impulsive and aggressive personality.  As parents, m ...
‹ 上一主題|下一主題