用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Down Syndrome - Not disable, differently abled..... ...
樓主: reginang
go

[唐氏] Down Syndrome - Not disable, differently abled..... (Part 2) [複製鏈接]

kitlok
heihei真係好好彩,四個月就排到早期訓練,一般都話要等到九個月至一年架!janet就黎4個月,你有無乜建議她每天都一定要做既訓練?你講既口肌訓練係咪好似之前講既按嘴仔周圍?膠冰粒係邊度買?
原文章由 kitlok 於 07-11-28 22:35 發表
heihei 由出世到現在,脷仔經常突出來,導師話因為他們口部及舌頭鬆肔(正常人一般是結實),所以要多做口肌運動來改善,但我發覺同  heihei 做左口肌運動後,真係有改善, heihei 以家只係訓覺同大笑,條脷仔才突出來! ...

regina
我知我知我一定知!
好想乜都自己跟,但係又無咁多時間精神自己跟,有時都好沮喪,肥田成日都成了犧牲品,他得到媽媽的attention最少。但事實只有一個媽媽,三個分是不可能,唯有放開懷抱讓人幫手跟,自己則盡力做最重要的,比多d時間陪佢地三個,無辦法,多左個b,大家都要時間適應,得閒同我地sung下啦。

原文章由 reginang 於 07-11-30 02:05 發表
媽媽心事有誰知.....

其實有左細佬之後, 心裡一直都忐忑不安, 我以為自己可以handle, 不過事與願違, 以前大多數是自己跟開astha 既大小瑣碎事, 現在多了細佬, 好多事情都要交由其他人去安排/負責, 但是心裡還未及時 ...

kitlok, thanks alot.
chelsea ma, 點用手指按舌頭?請說說看。
pakingma, my 3 kids are sick too. we'll arrange a meeting later.
原文章由 kitlok 於 07-11-29 21:40 發表
膠冰粒喺日本成買?
口部感知運動每天做2次(3個練習),我就早晚同希希做1次,
而家Janet 4個月大,妳可以同佢開始練習頭部控制(試下可否30秒吾跌),用d音樂玩貝引Janet,令佢可以轉左轉右,又或者Janet坐住bb凳試下,
另外其 ...

chelsea ma
thank you你呀!我會勤力做架啦!買唔到膠冰粒再找你!我而家日日同janet清潔脷仔佢都鬼揸咁叫,仲話要按,佢實唔制。但係用手指放入佢口唔會有細菌咩?請問要按脷仔幾多次至夠?
pakyingma
我而家(4個月之前)有同janet用手指按嘴巴周圍,但沒有用冰粒,食奶之前做會幫佢吸啜得好d。巢姑娘有隻VCD關於oral-motor exercise,你可以問佢攞一隻,佢話仲有d存貨喎,是0歲開始的口肌訓練,應該幾有用,不過我未得閒睇,哈哈!
原文章由 chelsea.mama 於 07-11-30 19:05 發表
catca :  我記得係用食指指頭輕輕按舌頭上面表面位置 ,  舌頭表面前中左右都要,  另外用雪凍的膠粒 ( 係千色百貨買 , 用來凍飲品那種膠粒) ,  圍撓嘴部按下 ,  用來刺激嘴部,  目的是讓口唇能合起來 ,  因為張力低,  ...

pakyingma
明白你擔心,但擔心也幫不了,唯有等檢查結果後再想。janet係威記出世,咪係果度覆診lor,選它是因為它的Down's clinic,但原來多人排到嘔。
原文章由 PAKYINGMA 於 07-11-30 20:49 發表
Chelsea mama,
柏楹細聲既聽唔到, 大聲佢就有反應, 所以我擔心佢既耳仔有問題

各位,巢姑娘e左個milestone chart比我,可睇到bb既發展到哪個階段,什麼地方要加強訓練,有興趣pm比e-mail address我,ok?另外佢問歡唔歡迎佢入黎呢樹睇下傾下喎,大家點睇?

regina
janet而家食緊鐡,平均4日先一次大大,最耐一次一星期!可想而知媽媽你有幾擔心。二少而家幾大啦?bb大得真係快,好似昨天才去regina屋企恭喜佢滿月咋喎! 為食媽媽唔好咁心急同bb分享你煮既美食喇,煮住比我地食先啦,我地實捧場架,jasmine仲記得你既忌薕湯!Yummmmmm......
原文章由 reginang 於 07-12-3 03:07 發表
我地二少都病, 都怪自己心急啦, 食左3星期米糊, 早2日開始試粥仔, 用了魚湯做粥底, 可能真係消化系統還未準備好, 阿仔痾嘔各一次, 又發燒了2日一夜....... 隔了4日才去了大大, 真係用d 油按摩左肚仔先痾得出 ...

3Js are ok. Janet is coughing, though. Jasmine & Justin are also sneezing.

Sent the milestone charts to hanhanma & pakyingma just now.

hanhanma
Janet has shown improvement in visual tracking, but not if the objects move too fast. She seems to prefer black & white mobile to colored ones. She can also fixate on human faces, lights, and so on. Thanks.:D

pakyingma
4oz formular for two months is ok. Just supply what she demands, that's my rule, for Janet drinks breast milk.:loveliness:
Also, I tried a new brand of moisturizing lotion which helps Justin's skin very much. You can try it with Pak Ying. It's called 'DermaVeen' from Australia. It is available at Manning at around $90, but if you go to 新城藥房 @新都城1期, it costs only $75.
By the way, thnx for the good news about the books.

原文章由 hanhanmama 於 07-12-2 15:54 發表
catca,

3 Js 好番未?  hanhan also 咳和流鼻涕,我自己就好番九成.

剛諗起,你有冇在janet床仔掛mobile?我記得第一次見到hanhan對物件有eye contact 就係睡在床仔上望住轉動的mobile.不過要揀口岩佢鍾意的,當時我掛 ...

12!!! In your blog there were only 9! Oh what busy days! By 3 times, do u mean 3 times a day? or 3 times every time you do it? U know what? I always refer to your blog for training activities, thanks for recording them in such details. It's really helpful to us.
原文章由 kitlok 於 07-12-1 00:22 發表
hi all,
以家我每天都同希希總共做12樣口肌練習!
講真有時真的想偷懶,但我吾敢,
只要能幫到希希我都願意做!
各位媽媽,大家努力呀!

thank you, kit. 嘩!緊緻肌膚,正過做facial呀! 做完阿b同自己做下先!
原文章由 kitlok 於 07-12-3 22:07 發表
catca:
每個練習,每天做一次!
每一樣repeat 3 times,
另外,catca你可以同janet做埋面部肌肉運動!(收緊面部肌肉)
1)用3隻手指在毎邊面豬仔向上向下推(貼住面連續推),
2)同上,推額頭,
3)用1隻手指圍繞面形點點,(約每邊 ...

http://psn.syinlu.org.tw/archives/000682.html
http://web2.tmu.edu.tw/b108090030/new_page_13.htm
原文章由 PAKYINGMA 於 07-12-3 23:53 發表
各位媽媽,
唔好意思, 我想問下咩野叫做肌肉張力呀? 咁點樣先至良好呀?
Sorry, 我而家仲要catch up呢樣, 麻煩指教一下, Many thanks:)

[ 本文章最後由 catca 於 07-12-4 07:18 編輯 ]

Janet係威院出世,d醫生都從來無叫過我搵醫務社工排早期訓練,亦都無寫過轉介信去Child assessment center,反而係巢姑娘叫我去既,封轉介信係「求」將軍澳健康院既醫生寫比我既,佢開頭都唔肯寫,話應該醫院醫生轉介云云。不過,去到容鳳書佢都唔會即刻同阿b評估,都係話要等bb大d(4-5mos)先知佢development有幾慢,所以無得好擔心,因為根本無人會覺得太遲做評估和訓練,著急的永遠只有媽媽!
原文章由 PAKYINGMA 於 07-12-5 13:36 發表
Regina,
其實我都係一樣, 成日無記性, 可能啱啱生完啩  不過我噙日去再見兒科醫生, 佢話咩都唔好做住, 所以我mark底左個d問題佢都無幫我安排, 仲有知道社工仲未幫我寄份form, 因為搵唔到醫生填喎, 真係激死, 咁就 ...

regina, hanhanma
不如等你地好番先再約見面啦!好好保重!

Justin 用左DermaVeen搽全身,唔係賣廣告,但只係用左三日,皮膚就明顯好轉,不再乾和痕,你地都試下啦!
原文章由 reginang 於 07-12-5 01:41 發表
阿仔6個月嘞....

今天的他
讓媽媽沒覺好瞓
皆因
下排牙肉出現了白粒
第一顆乳齒準備就緒
天氣愈冷北風起
令本身己有濕疹的皮膚再變差
適逢6個月的猛長期
晚上又要追著媽媽要奶
再再加上流鼻水兼夾塞
食奶食到叫救命 ...

點解凈批三年既?佢地個病係唔會三年後無左架bor!
原文章由 PAKYINGMA 於 07-12-5 15:27 發表
Hanhanmama,
你要保重身體呀, 不過我都打敗仗, 睇左兩次醫生, 而家聲都變埋! 大家都要小心身體, 祝大家身體健康!
Hanhanmama, 我都覺得將軍醫院d醫生唔掂, 佢地太細喇, 好young咋, 連張form填錯, 我唸噙日張form係申 ...

《突破孩童學習障礙》鄭信雄
《孩子不笨:感覺統合訓練手冊》葉張蓓蓓
《兒童訓練手冊》協康會

原文章由 hanhanmama 於 07-12-5 14:59 發表
catca,

what reference books are you using for sensory integration?

hanhan has s.i. problems.

chelsea ma
今日先見到個missed call,原來你早幾日搵過我,有什麼事嗎?是否有好野益我?

我沒有搽眼睛周圍,會起油脂粒。
原文章由 hanhanmama 於 07-12-6 14:19 發表
catca, thanks for your recommendation.

hanhan的眼肚(just below the eye)都容易乾,塗 cream後會好些 but 就出小白粒(吾知係吾係潤過頭), 你會用邊隻 cream 搽眼的周圍?

點解醫務社工同社署D人都無同我講過傷殘金有限期既?莫非佢地忘記左?
原文章由 PAKYINGMA 於 07-12-6 18:10 發表
Catca,
個社工同我講醫生批左3年柏楹既津貼, 要再績既話就要自己去厚德商場既唔知咩中心再續, 但一定要係滿期之前攪, 否則要重新申請, 但我覺得個社工都係唔掂, 唔著緊, 是但做左野就算, 唉  希望上天會比d指引我 ...

Applied already but still waiting. Went to 靈實早期訓練中心 in 寶琳, they have some individual early training programmes for babies but they charge $350 every 50 minutes. I don't want to spend the $$ though. Have also applied a sensory-motor course for Janet in Heep Hong's early training center in 順利, but have to wait again.
原文章由 hanhanmama 於 07-12-6 14:04 發表
catca,

have you applied the 'early training' seat already?  heard that heep hong will have a new early training centre in Junk Bay.  but i don't know when it will open.

pakyingma
我都係兩個禮拜前先同janet報左名,你而家報算係好早架啦!regina講得好,你係最幸運的一個,因為我地為你探晒路。 通常去問呢d course佢地會問bb幾大,我答3個半月,佢地會眼都突埋,話:「吓?我地無course比咁細個架喎!」已經好多次係咁,所以先激發我自己研究家居訓練!
我而家報左協康會青葱計劃既感知訓練課程,不過這課程都要等bb七個月先有得上,佢地無課程比初生。最近我地既有兩間協康會,係尚德邨既幼兒中心和順利邨既早期訓練中心,打電話報名都得。最初我想報名呢個course,佢地同我講呢個感知訓練課程係for normal child,唐氏bb可能跟唔到,居然唔比我報! 後來我求佢 問吓課程導師先啦,佢問完之後,導師話why not?我先有得報咋!所以有時真係要鍥而不捨、窮追猛打 先至得到你想要既野架!
另外,寶琳邨有間靈實早期訓練中心,你可以了解吓佢地既靈實種籽計劃,佢地有治療師提供integrated training(包括職業治療、物理治療和語言治療)比初生bb,但收$350 per 50 minutes囉!一星期去一兩次既話,條數都幾甘!佢地話如果你bb join既話,會係佢地center最細既b喎!所以話,無人會覺得late架!:time:
對唔住,好鬼長氣添,唔講開都唔覺自己原來屈埋一肚氣!
原文章由 PAKYINGMA 於 07-12-7 17:39 發表
Regina,
非常感謝你既資料, 但我想問下呢d course有邊d中心提供呀, 咁我可以去報名或者等我留意一下, 對唔住, 我唸我好煩, 但我真係咩都唔識, Sorry!

[ 本文章最後由 catca 於 07-12-8 08:18 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題