用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

發燒焗汗呢種方法我老公次次都用, 我就好唔鍾意因為佢發親燒都會發泠, 佢會飲好多熱水, 然後上床蓋好多張被, 焗到成身汗,整到床單, 幾張被, 周圍濕哂,焗完要立即換左d濕衫 (因為怕出左汗會攝親), 有時焗一次未退燒, 要焗第2次, 我就係佢身邊成日幫佢抹汗, 換衫, 第茶第水做亞4。 唔知點解次次發燒都係晚上, 次次要我服侍佢到2,3 點先有得瞓 屋企一有邊個病左, 大架就要老婆服侍, 小架就要媽咪服侍, 自己病左就自己諗掂佢, 唉, 女人唔易做!

呢個方法我唔敢同小朋友試, 因為大人知道自己幾時頂唔住會求救,我溝通因難的囡囡或係小朋友太細, 有時病到”溫溫鄧鄧”, 發高發唔係講玩, 以西醫的角度講發燒只係一種表徵, 表示身體裡面有些東西不妥, 好彩可能有病菌, 發完燒, 飲水多左, 休息完會冇事, 如果有病毒, 好以我上次發高燒, 之後原來係扁桃腺發炎, 唔睇醫生會出事。 不過小朋友好多時都會發燒, 老人家話係發骨燒, 燒完發覺佢高左嗃。

[quote]
HelloMelody2007 寫道:

ALAL

我分享一下我個小朋友在上個月都有兩日
發燒 102-103.5,我都沒有給他食退燒藥,
我跟據醫生指示給仔仔沖熱水涼,給他
飲多點水,出一身汗,最後燒都退了。
仔仔退了燒後,成個<生猛哂>。

醫生說緊那套中國人古老方法,沖熱
水涼,焗棉被,出一身汗,就擊退
病毒。 我記得我自己細個時,兄弟多,
曾經呀媽都唔知我發燒,我都係沖完個
熱水涼,走上床訓,訓醒件衫濕哂,
好精神,原來退左燒!

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

"面色轉紫,反埋白眼," 嘩! 聽見我個心都"彭彭聲" 比我就叮叮chi chi 都掉耐

rachaelmum 寫道:
我囡囡也曾試過高燒不退,後來抽筋昏迷, 窒息了我都唔知, 好在她daddy見到她面轉了紫色,反埋白眼, 我們才知要call白車入醫院, 所以提起小孩子發燒就怕怕! :cry:  :cry:

唔知係唔係上次講發燒呢個題目唔記得touch wood, 返到屋企先係大女發燒, 第2日連細女都仲耐...跟住我就去警告我個c佬要小心身體唔好發燒否則後果自付...

cheungmanwai 寫道:
"面色轉紫,反埋白眼," 嘩! 聽見我個心都"彭彭聲" 比我就叮叮chi chi 都掉耐

[quote]
我囡囡也曾試過高燒不退,後來抽筋昏迷, 窒息了我都唔知, 好在她daddy見到她面轉了紫色,反埋白眼, 我們才知要call白車入醫院, 所以提起小孩子發燒就怕怕! :cry:  :cry:
[/quote]

rachaelmum,

我都冇指望個c佬幫到我, 所以我都係叫佢睇住自己唔好再為我添煩添亂炸!

另, 妳要保重呀, 好以飲海龍海馬對化石有幫助。

cheungmanwai,

您自己都要小心身體呀, 因為一屋人都要您去照顧, 不要指望家裏的男人幫到甚麼, 我們身為雙職母親的真係要自求多福!

這星期身體又有小毛病, 小便有些不妥, 醫生懷疑我生石, 當時問我尾龍骨位有沒有痛, 我還大大聲話冇呀, 今天已痛到我唔想行, 吃完消炎藥個療程都要去照下看甚麼問題

:cry:

shunshunma 寫道:
Hi!  Please count me in!  Thanks!

[size=x-large]最新天水圍世界級「濕地公園」[size=large]甜心製餅廠 大埔火車博物館 [size=large]海鮮風味午餐一天遊
皇朝旅遊公司贈送每位團友5萬元正平安保險,但不包括任何醫療保險
出發日期:2006年 10 月29 日(星期日 )                        
集合地點:九龍塘理想酒店             集合時間:早上9 時正  
團   費:成人HK$105.-
                       小童足3歲-12歲及65歲以上長者HK$95.-
(每車60位計其中2位免費)[size=small]2位免費嘅錢用來買小禮物
(團費已包括:濕地公園門券.保險.領隊小費.交通.膳食)
行   程:
9.00am集合於指定時間及地點後出發環遊新界
10.00am全新天水圍「濕地公園」- 圓融於大自然的香港濕地公園,分為室內展覽館(內有濕地世界展覽廊 – 北地苔原、熱帶沼澤、香港濕地;人類文化展覽廊及濕地挑戰互動遊戲等)及戶外漫遊徑、紅樹林浮橋、河畔觀鳥屋、蘆葦泥灘、濕地探索及小貝貝之家
12.30PM 午餐享用海鮮風味餐
14.00PM: 恒香老婆餅廠–參觀製造過程,免費試食[size=x-small](請客人自備口罩參觀)
15.15PM參觀大埔火車博物館
16.00PM:啟程返回集合地點   16.45PM:到達集合地點
        (以上行程先後次序,以當日交通安排為準)
午 宴 餐 單
1)金牌粟米羹 2)白灼生蝦 3)西蘭花炒鮮魷  4)檸檬蒸烏頭5)生炒排骨        6)老少平安 7)北菇蒸滑雞8)郊外油菜9)絲苗白飯10)合時生果

報名人數:
1.joey媽媽  (12大, 4小, 1長者, 1BB )
2.AGNESNG (2大1小)
3.啟麟媽媽 (1大1小)~ 溜冰場協議
4.ALAL  (1 大1小)~ 溜冰場協議
5. HELLOMELODY2007(1 大1小)~~不跟車回程
6.hoho1105 (1大1小)
7.思佳媽咪 (3大1小)
8. Rachaelmum (2大1小)
9. tintin (2大2小)
10.mimi007(2大1小,1BB)~是hoho1105朋友
11. kmwun (1大1小)
12. gigi2 (2大2小)
13.Chanchanboy (2大1小)~~預留位未確實
14.mamee(1大1小))~~預留位未確實
15.stellacl (2大2小))~~預留位未確實
16.shunshunma (2大2小)
17. cheungmanwai (2大1小)

[size=x-small]60人額滿即止~~曾在本topic留言者會優先處理

Hi Stella,

Pls check pm.
‹ 上一主題|下一主題