用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

你bb 係乜野發展遲緩呀? 而家幾大呀?
我bb 而家2歲, 仲未識得講野呀.

原文章由 weiwai 於 08-1-9 01:39 發表
e生懷疑我b發展遲緩 ,而家排緊政府睇治療師

有冇同路人,大家交流下吧

你個仔做緊d 乜野training呀? 我仔都25個月大, 又係唔識得講, 而家上緊st, 都係未肯講野呀. 不過就手指指好叻law.

原文章由 someoneelse 於 08-1-9 14:02 發表
我仔響21個月時被評各方面發展遲緩 (落後左成9個月)...由果時開始一直做training...依家26個月喇,進步左唔少,不過我覺得仲係有遲緩...最攞命係仲唔識講野 ....... ...

暫時只係語言慢. 但係仲有好多口水呀. (呢樣野都幾困擾我呀).
我小朋友而家都做緊st 同埋ot呀.

咁你bb 幾大呀?

原文章由 weiwai 於 08-1-9 15:27 發表
hello

如果只是語言緩慢,我覺得唔需要太擔心啊
我聽聞有一個case,佢b5歲先講野,其他沒問題e.g智力。仲入左喇沙tim。所以唔使太擔心

moonhui,
見到你個仔的case, 咁我都有d 希望啦.... 而家佢都肯跟下音的, 不過都未正式講啦.  我都希望佢快D 好似係仔仔咁識講野啦.

我屋企係賓賓湊, 平時賓賓同佢講英文多呀. 所以我諗佢有言語混淆呀.

原文章由 Moonhui 於 08-1-9 16:40 發表
CECILAU,
我個囝現29個月(2歲5個月未夠), 佢都係11月中即27個月大才開始學講野, 之前只講BB話. 11月頭去ST學發音及講野, 半個月就有成效, 開始講單字如'爸爸, 媽媽, 婆婆, 麻麻, 包, 魚, 餅, 開, 食等等超過20個字,  ...

你個仔幾大的時候做評估呀? 而家幾大呀? 做左咁多training 後, 而家講野點呀?

原文章由 someoneelse 於 08-1-10 10:12 發表
我仔當時被評:認知能力、言語理解、言語表達都遲緩,而且有自閉症傾向....
由果時起不斷搵好多唔同既機構比唔同既training佢,最後finalized以下2大項:
1. 職業治療 - 1星期2堂 (不同機構) - 作用:大肌肉訓練、感覺統合治療 ...

你個仔真係仲係好細個呀. 而家你仔仔政府有乜野follow up呀? 點解話佢遲咁多呀? 佢而家仲唔到d 乜野呀?

原文章由 weiwai 於 08-1-9 23:24 發表
請問咩叫st 同ot呢?是提供語言訓練的嗎?
貴唔貴?我好擔心學費貴,因為我係單親,每月生活都很緊的!
我b 15個月

可惜我要工人同我湊bb呀... 佢一定係講英文呀. 屋企仲有個哥哥又要睇英文dvd 呀.. 唉.. 真係無諗過呢個仔咁遲先肯講野呀.

原文章由 Moonhui 於 08-1-9 18:09 發表
CECILAU,
個ST話若驚佢混淆/SPEECH DELAY, 最好單一語言先, 即一係全英文, 一係全中文. 我現在全中文, 吾比英文DVD佢睇(學英文果種), 只會在星期六/日比佢睇卡通片(要佢鐘意的, 中文的), 要陪佢睇, 不時講下比佢聽內 ...

weiwai,

你可以同小朋友玩多d 先啦. 俾多d 機會佢活動啦. 如果有能力, 去協康睇下有乜野服務俾到你啦. 點都俾私人平少少呀.

原文章由 weiwai 於 08-1-10 20:22 發表
moonhui

正如我之前講,如果淨係語言方面問題,我不太擔心的。
幫我b做初步評估的護士話我b在各方面都有遲緩
現排緊期見治療師,但都要等近半年!!
我就是想問有去做st, ot training的b媽,在這等候期,我應該點去幫 ...

我諗幾百蚊一次呀...
你可唔可以講下你bb 有乜野係做唔到呀? 睇下可唔可以諗d 活動幫下佢啦.

原文章由 weiwai 於 08-1-11 11:33 發表
知唔知咩价$$呀?

你真係好有心機呀... 你所做的, 我之前都同bb 做過啦.... 我仔仔係政府醫院, 係1歲10個月的時候都做過mri, 但係無發現, 好在我仔仔係qm 跟開, 所以乜野都排得好快呀.

出面有好多唔同的機構都會幫發展遲緩的小朋友的. 你一定會搵到一個好好的方法去train 小朋友, 同埋屋企的support 都好重要的.

原文章由 kennistong 於 08-4-25 09:23 發表
Dear all

最近為了我的寶寶做了很多功課, 包括搵早期訓練(private and public), 才明白政府資訊的錯配, 小朋友的服務認為最先的, 但還是要等那麼久.

今天老公會同bb 去見兒科醫生, 我不知道政府的兒科醫生權力去 ...

我都好明白你的心情的.... 真係好容易就會比較的啦... 我深信小朋友的進步空間好大的.... 努力啦.

原文章由 DMJ103 於 08-4-24 19:15 發表
I only have one son and he is delay, especailly in language with some autistic features. Whenever I see kids in similar age, it hurts badly. I know very well that we should not compare, but it is easl ...

qm = 瑪麗醫院. 我發覺係政府醫院排隊做評估, checking 都快過健康院的.

你仔仔幾大呀?

我仔仔而家都進步左好多啦.. 口水都收左好多啦.. 開始有d 單字啦.

原文章由 kennistong 於 08-4-25 10:41 發表
Cecilau

謝謝你的支持, 我為了我的小寶寶, 不介意出了多少, 也不求回報的, 只希望他早日好返.

我想問下什麼是QM??

我小朋友之前已經係QE 有 file, 之前已經檢查過小肌肉發展是沒有問題的!  想不到會這樣!!

對呀, ...

17個月仲係好細呀... 你覺得佢乜野慢呀?

我仔仔而家2歲4個月, 而家返緊similar s位的service 不過係私家的. 再加每星期一次的st, 兩星期一次的ot啦.

原文章由 kennistong 於 08-4-25 11:40 發表
Cecilau

我仔仔快17個月了, 你呢?
你是每星期去多少次做 training?
比多d 信心佢同自己, 我都係甘同自已講.

s位係特殊幼稚園呀. 你去左政府評估未呀? 快d 叫健康院俾你仔仔去啦. 咁就會快d 排隊, 快d 用到政府的service 啦.. 我仔仔1歲10月開始排, 我估要到2009年先有位啦.

st -- 言語治療
ot -- 職業治療 (因為細個的時候, 佢的小muscle 唔係太好), 而家佢進步左好多啦.. 同同年齡差不多啦.

你仔仔都未到18個月, 未識行都ok 的. 遲遲啦.

我係工人姐姐同我湊的, 不過我自己就會帶佢training 啦.

一陣pm 話你知我仔仔返緊邊間啦.

原文章由 kennistong 於 08-4-25 13:24 發表
你在那裡返緊similar s位的service?? 其實我不太清楚什麼是S 位, 只知道I 位是什麼!

St 是什麼?
St&ot都是在私家做??

我一路都有帶佢返playgroup, 發現體能上比其他同時間既小朋友慢, 不過, 當時我都冇太為意, 只係覺 ...

你仔仔同我仔仔上頭個幾堂一模一樣呀.. 又係浪費哂d 錢呀....
因為我仔仔都係22個月開始做.

你仔仔有無返開pg 呀? 如果無, 上下pg 先啦.. 等佢學坐停停先啦.. 如果唔係, 又係浪費時間同金錢呀... 慢慢來啦...

而家我仔仔上st 都好乖的... 可能上足30mins.

原文章由 ClaraSham 於 08-4-27 22:43 發表
我囝囝喺庭恩上咗兩堂言語治療,但佢好唔合作,坐唔定,唔聽講,個治療師都冇佢乎,激死我,希望上多幾堂佢會習慣,如果唔係.....浪費$又浪費時間又學唔到嘢,我會嘗試另一間機構

還有,佢近期經常扭計,乜都扭一餐,有時聽到 ...

我都好明天你的心情的.... 慢慢你就會接受的啦.... 當你見到小朋友有進步的時候你就會好開心的啦.

原文章由 kennistong 於 08-4-28 13:40 發表
你就好拉, 可以自己湊, 依家我好想好想自己湊返, 不過, 經濟係唔allow, 如果我唔做, 就連基本既 private training 都比唔到佢, 心情去到極低點, 尋晚仲訓唔著.

...

我真是唔知有無用呀...
你有無係出面做左評估呀? 不如做左評估先, 如果真係大問題先再睇私家症啦.

原文章由 Reiki 於 08-4-28 16:47 發表
請問是否認識一位叫黃x妮的教授醫生,她是瑪麗的兒科+腦科。
有人介紹看她(私家症),但好貴,有用嗎?

我都明白的. 不如你俾仔仔上下小組先啦.. 咁可能會好d 呀.. 等佢有得玩啦.. 而家仲細呀.. 慢慢來啦... 我地俾左好多時間我仔仔呀.

原文章由 ClaraSham 於 08-4-29 17:04 發表
ceci,

今朝上完第三堂,再同治療師傾完,我決定暫停一段時間先,因為囝囝今次不單只坐唔定+發脾氣,仲喊得極淒涼,好似好驚嗰度的環境及姑娘,希望停一段時間,讓佢凋淡記憶才繼續上堂。

我會比佢試吓去基督教服務處,因之前我hold ...

你地真係好接受到s 位呀... 真係好啦.. 希望到時你仔仔唔駛讀啦.

我仔仔都排緊s 位同e 位, 我諗要等到09年先有位啦. 密集式訓練真係有用的. 我仔仔返緊樂天的. 都唔錯的.

原文章由 KwanLui 於 08-5-22 14:59 發表

我問E 生有咩comment, 佢就話 (s)位最全面, 佢知有D
parents 吾接受, but for me & my husband, 幫到baby既我地都会try, 況且D 所謂 (S) or (E) 位全都都要等1年半載, may be
baby到時都有improvement. 可以吾使  ...

咁又係呀... 我都希望我仔仔讀一排intenvise training 再入返幼稚園, 咁就會好好多啦.

係joyful classroom 呀. 我覺得姑娘好有心機教小朋友呀. 我仔仔返左2個月, 都有進步呀. 不過講野都係慢.

佢地有地址呀:=
九龍油麻地茂林街2號雅達行4樓及5樓

你係唔係住hk side的? 你可以坐102去呀.

原文章由 KwanLui 於 08-5-22 16:32 發表

Hi Cecilau,

冇得吾接受, E生話齋, 如BABY讀讀下S位有進步, 冇人会逼我地留低. 況且再出去揾D C家幼稚園我想都吾難 (MAY BE 学費貴d啫).

我都想問下樂天係咪=Joyful classroom, 我上佢地web-site, 冇show 地址既 ...
‹ 上一主題|下一主題