用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

係呀.. 我個仔係日日返個隻呀... 我個仔都叫遲先開始啦...
個時我都係step 同樂天choose, 最後我choose 左樂天呀.. step 我做左interview tim 啦....

你自己諗下啦.

放心啦.. 一定會一日比一日好呀... 我細仔都叻左好多啦...

原文章由 KwanLui 於 08-5-22 16:49 發表

真係SUPER 吾該晒你禁快比料我, 我都掙扎緊報樂天OR STEP,
請問你係咪比$7000幾日日返果D吖?

唉! 我成日要REMIND自已BABY会一日比一日好, 吾可以氣妥!

我bb 而家2歲5個月, 最大問題係唔識得講野law...

原文章由 KwanLui 於 08-5-22 17:06 發表

我住紅磡區, 去油麻地都算方便, 你BABY幾大吖? 有咩問題? 其實吾上BK都吾知禁多B有呢D PROBLEM!

咁真係差不多大呀, 我BB 係12月8日呀... 我記得你有個大仔同我大仔一樣係5歲呀.. 而家讀K2呀...

係1歲10個月做左評估話係自閉傾向呀... 所以排緊S位同E位啦.

原文章由 KwanLui 於 08-5-22 17:12 發表

有冇做評估呢? 唉, 你BABY同我BABY一樣大, 我BABY12月2日生日架

咁2星期一次又好似少左d.. 不過你自己有時間同佢玩啦..

我仔仔係一星期2次st的. 

原文章由 KwanLui 於 08-5-22 17:24 發表

係吖係吖  禁你既S OR E 位應快過我地LA, BECAUSE 我地啱啱先評估同排位, 最衰自己响BB 18個月時CAC姑娘打黎講得輕左LAW, 第左9個月再打去嘈再見E生.

ANYWAY, 我地响12月BB2歲時排協康ST, 等左2個月即26個
STA ...

係呀.. 而家佢分3組小朋友上堂呀.. 唔知6月會唔會開多一組呀.
你而家打算讀邊間呀?

原文章由 KwanLui 於 08-5-22 17:30 發表

你BABY係咪油麻地樂天, 佢咪有好多班架, 吾知有冇機做同学仔?

我就黎放工LA, 你呢:

heep hong --- 你要排隊呀... 唔知排幾耐呀..
step & joyful --- 你可以去睇下先決定啦.

你細仔會唔會模仿哥哥做野呀?
我細仔而家乜野都學哥哥的... 好可愛的.

原文章由 KwanLui 於 08-5-23 11:04 發表

Hi Celilau,

I am still considering which I should choice (Step / Joyful / Heep Hong). I may go to Joyful tomorrow to check law!

咁都好叻仔呀... 我細仔都係跟講野, 不過就講野唔清啦... 可能口muscle 差啦...

我地一齊努力啦.... 仲有好多時間去追呀.

原文章由 KwanLui 於 08-5-23 11:25 發表

会呀! 我細仔真係超强模彷力, 睇見佢地就真係好好笑.

Last night, baby 突然follow我講好多野, never like that
before, 雖然鸚鵡学舌, 已經令我好開心!

乜我地兩個細仔真係咁似的.. .
之前我個仔又係不停咁流口水的.. 而家好好多呀.. 又係專心先會流, 同埋吹野呀, 食野都會流, 但係都改善左好多啦.. 而家都會keep 住同佢做exercise 呀.

原文章由 KwanLui 於 08-5-23 11:43 發表

你baby有冇流口水? 我baby之前流好多,而家好好多, but 有時佢太forus on something, 都係会係禁流.

協康姑娘都有提我成日要同阿b做口肌training, 如用tissule印嘴唇, but有時自己大頭蝦吾記得. ...

你好呀... 你仔仔仲細呀... 可以20個月入樂天教室, 我地都係住香港島, 都係日日坐車返樂天呀.

你choose 左s 位同e 位未呀? 有幾間s 位都排得比較快呀.

原文章由 schan 於 08-6-6 12:18 發表
咁多位mami你地好,我想join你地的對話,希望你地唔好介意.

我個仔仔喺15個月時發現佢有遲緩,而家排緊e同s位,但係由於我個仔仔未夠2歲,所以就算排到s位都未夠資格入讀.

由於我住喺香港區,e位好full,比起s位仲要耐,所 ...

係佐敦, 我仔仔日日坐102 返學呀.

你choose 邊間s 位呀. 咁快有位的... 我仔仔都未派到呀. 我地係07年11月排的啦.

原文章由 schan 於 08-6-6 12:40 發表
hi cecilau,

我想問吓樂天教室喺邊度?

我排緊e同s位,e位仲未到但係s位到咗,可惜我個仔未夠年齡入學,所以要等呀....

你小朋友咁細就有得排啦... 咁小朋友有乜野問題呀? 而家你有乜野training呀?

原文章由 schan 於 08-6-6 15:58 發表
我係07年12月排,佢嗰時係15個月,上個月我keep住睇個輪候表,已經排到,所以咪問吓個社工囉.

好欣賞你咁快就為你小朋友做評估, 小朋友仲好細呀. 發展空間真係可以好帶的. 希望你快d 搵到fit 佢的training 啦. 大家一齊努力啦.

原文章由 schan 於 08-6-6 17:04 發表
我個小朋友係喺上個月16號經腦神經科醫生確診為自閉症,其實我一早都留意到佢喺6-9個月時叫佢都唔肯應人,玩車就玩個輪軚,少眼神接觸,抗拒學習,唔肯講野,所以都好擔心,排咗政府3個月到就有姑娘打電話來叫佢做評估,發現 ...

你有無打算俾仔仔單對單上ot 先呀? 等佢感統會好d 呀.

我地要積極的面對呀..小朋友的將來都係我地的手中呀.

原文章由 schan 於 08-6-6 17:19 發表
其實呢度好多MAMI 都好積極好堅強,我地一齊努力,多多勉勵!

如果只係言語delay, 咁好快可以追得返的. 我仔仔1歲10個月做評估, 個時話得1歲, 而家2歲7個月大, 而家st 都話佢有2歲3個月啦. 都不太差啦. 我仔仔而家都係返緊樂天. 同埋我仔仔都有上私家st 同ot 呀. 努力啦.

原文章由 ACB 於 08-7-23 15:54 發表
足足等左六個月有多,今天見醫生同埋言語治療師,言語治療師就我小朋友係言語表達,及言語認知遲人足足一年有多,佢而家兩歲七個月,唔識講野,而見的兒科醫生就話佢認知同同齡一樣,但我唔多認同的,個醫生做了幾個玩具測試 ...

排隊你預要1年啦. 我仔仔07年10月排, 今年9月先有早期/s 位呀.

幾時追得返真係好難講, 個個小朋友都唔同呀. 努力啦.

原帖由 Beanca 於 08-10-13 16:35 發表
等咗幾個月,阿仔現在22 個月, 終於今日去咗兒童智能測驗中心同阿仔做評估.. 結果醫生話阿仔整體發展遲緩, 語言. 認知. 理解
要排早期訓練中心同特殊幼兒中心, 唉, 唔知又要排多久呀?

有冇媽咪可以分享下, 發展遲緩B ...

我仔仔而家返左s位半個月, 22個月評估後, 我就俾仔仔上st, 2歲就上ot, 2歲4個月就返樂天. 由一個字都唔識講, 到而家都有d 單字, 識得叫人啦.

原帖由 Beanca 於 08-10-13 22:45 發表
請問你BB 進展如何呀?

你有冇 JOIN 出面私人的訓練 OR 治療呀?

咁你囡囡排到s 位未呀?我想你囡囡如果讀s位可能係最好呀. 因為而家我發覺得樂天都未夠全面呀.

努力啦. 我相信希望在明天的.

原帖由 szeszebetty 於 08-10-15 14:40 發表

cecilau,

我囡囡都係返緊樂天架,佢1歲9個月開始上小幼苗.

在囡囡1歲6個月時去健康院見姑娘,發現佢發展有問題,之後由健康院的醫生轉介去中九.

在中九見完姑娘後,大約等左一個月就可以見醫生(我估因為囡囡的發展遲得比較多 ...

s位有哂3T 的服務, 佢地會就住小朋友的需要去設計課程, 同埋時間長過樂天好多呀. 如果你排到S位就一定讀啦. 真係平好多呀.

我仔仔最差係講野呀. 認知都係差少少呀. 小MUSCLE 差半年到啦.

原帖由 szeszebetty 於 08-10-16 09:10 發表

因為我地只排了半年,所以仲未排到s位.

我仲以為s位1:6,人手方面無樂天咁好添.不過排到囡囡,我一定比佢讀,起碼可以慳返樂天的學費,用果d錢再專注地訓練佢其他的不足.

你的小朋友是否只係發展遲緩?
我囡囡現時只是發展遲緩及感 ...

annaanna
我想問你, 係s位suggest 你轉出去, 定係你自己想轉出去呀?

我個仔排到s 位之前, 都排到e位呀. 不過e位的服務好煩的. 可能好多時都要同幼稚園請假呀. 仲要搵人帶出帶入, 都幾辛苦的.

不過你咁唔滿意而家個仔間學校, 咁就真係無計啦.

原帖由 annaanna 於 08-12-2 16:10 發表
哈哈哈,當然唔係s位suggest我轉啦﹗只係我同醫務社工反映完阿仔間s位,我主動提出轉e 位,所以要排期評估完先知結果﹗
‹ 上一主題|下一主題