用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大家要keep住聯絡呀!一齊努力一齊進步!
go

大家要keep住聯絡呀!一齊努力一齊進步! [複製鏈接]

我既仔仔1.5yr得悉佢有自閉症傾向後, 心情差之餘都好想同d差唔多背景既媽咪交流下, (佢依家2歲5個月)本身我又係一個乜都唔識既媽媽, 我希望可以大人做朋友之餘, 順便小朋友都可以多d出下黎溝通下.  因為我身邊既朋友一係早早生一係決定唔生, 除咗返學playgroup都識唔到d同齡bb,唔知有冇媽咪有興趣?我本身住香港區, 如果攬星期日可以叫埋daddy一齊出黎, 如果平日都可以再約. 有興趣請p.m.我. (希望有人覆我啦!!)

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-10-27 01:59 編輯 ]
   1    0    0    0

ccnam楠媽, 好開心又見到你 依家有興趣參加既媽咪如下: 希望大家順便提意下第一次活動既形式, 因為我第一次攪呢d活動, 唔想太亂, 暫定8-10個媽媽左右.

[quote]原文章由 CCnam 於 07-7-13 22:17 發表
報名名單 :
1. brenda0505 (2yrs5m) (北角)
2. veronchan (3yrs2m)
3. tonicJ (2yrs7m) (赤柱)
4. amon28 (1yrs11m)
5. blmom (2yrs2m)
6. CCnam (2yrs9m)
7. mcdull888 (2yrs11m)
8. amylo22  (2yrs3m)
9. yymm2007 (3yrs)
10. 百合 (2yrs7m)

請大家再填番小朋友age 同地區, 謝謝!

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-7-14 15:04 編輯 ]

:loveliness: [quote]原文章由 blmom 於 07-7-14 23:47 發表
1. brenda0505 (2yrs5m) (北角)
2. veronchan (3yrs2m)
3. tonicJ (2yrs7m) (赤柱)
4. amon28 (1yrs11m)
5. blmom (2yrs2m) (西九龍)
6. CCnam (2yrs9m) (西貢)
7. mcdull888 (2yrs11m)
8. amylo22  (2yrs3m)
9. yymm2007 (3yrs) (大埔)
10. 百合 (2yrs7m)
11. meiwai2003 (3yrs) (藍田)(WAITING LIST)
12. 豆斗∼∼bubu (2yrs)(荃灣) (WAITING LIST)
13. BIGHEAD GIRL (2 yrs5m) (蔣軍澳) (WAITING LIST)
14. welove(2yrs1m)(大埔) (WAITING LIST)

blmon, 好多謝你既提議 , 另我想建議在第一次見面後即時建議下次聚會既形式及細節,集合一下我地呢班媽咪既共識:loveliness: .所以請blmon可否講下你clubhse既地址�日期及時段, 睇下幾多parents可以參加, 因為我本身頭痛緊咩地點可以適合我地媽咪第一次見面詳談之餘可以睇住小朋友....最好第一次攪星期日, 可以多d parties參加, 因為好多mom未必係全職, 閒日多數要同工人一齊出席(意義便失去)....我真心希望大家好有誠意咁出席, 為我地大人, 小朋友....一個回味既聚會

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-7-16 00:45 編輯 ]

hello, bigheadgirl,

好開心見番你.  你早D見到我個POST就好啦. 因為公平起見, 你依家係WAITING LIST.  除非我地可以攬到第一次聚會可以融納20PAIR FAMILIES出席. 但我怕ARRANGE得唔好及太多人溝通得唔好.  不如我快D 定日子先.  睇下有邊D MUMMY參加先.  WAITING LIST 後補或下次聚會再參加...大家點睇?

原文章由 bigheadgirl 於 07-7-15 12:53 發表
Hi,brenda0505,
Remember me?很久沒上來了,你現在轉了full-time mummy嗎?
可以預我參加嗎?亞B而家2歲5個月,將軍澳區,其實如果唔介意的話,我習以試吓book屋企個clubhouse嘅function room,不過裡面 ...

原文章由 blmom 於 07-7-16 00:52 發表
brenda0505 & all mommies,
個list真係HK, KLN, NT都有,我覺得將軍澳好像最central,因有地鐵站,港島新界去都不太遠。大家覺得怎樣?Thanks bigheadgirl for your suggestion.  Shall we decide on a date f ...

21/7 (Sat)  blmom
22/7 (Sun) blmom, brenda0505*
28/7 (Sat) brenda0505*
29/7 (Sun) blmom, brenda0505*
4/8 (Sat) brenda0505*
5/8 (Sun) brenda0505*

*我prefer最好安排係下午至黃昏, thanks

我剛打了個excel file summary, listout曬我地全部mummy既資料及日期, 你大家放便d睇, 但點可以upload上黎呢?

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-7-16 15:18 編輯 ]

大家俾個email我send俾你地睇啦

brenda0505- [email protected]
唔該再寫落去....

原文章由 veronchan 於 07-7-16 14:40 發表
我都唔知, 可唔可以用最原始方法copy & paste呢?

我又試咗UPLOAD咗個FILE 去呢度, 請入去後按MYFILES COLUMN

寫好自已既資料後再用EMAIL SEND 返俾我, 唔該

http://www.box.net/files#0:f:7996585

:

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-7-16 15:16 編輯 ]

我已send咗俾以下既MOM, 收唔到再搵我.

veronchan
tonicJ
amon28
ccnam
welove
yymm2007
blmom
amylo22

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-7-17 13:47 編輯 ]

bigheadgirl,多謝你呀, 我地暫定29號舉行party, 終知一有吉位即該call你.  因為我都好想同你見面呀.

原文章由 bigheadgirl 於 07-7-17 00:34 發表
Brenda0505, blmom & other mummies,
Hi,brenda0505, blmom, long time no see!我好耐無上嚟啦,一上番就見到你哋攪聚會,梗係立即報名啦,但最衰太遲, ,不過唔緊要,我知道我哋總有机會見面 ...

我地應該決定係29號(星期日)蔣軍澳clubhse. 因呢日大部份媽咪ok, 同有clubhse場地. 我集齊所有人資料後, 逐一打俾你地....

AMON28,

我將你既email post係度, 睇下d媽咪有冇興趣room2, 其實我覺得room1時間會好d, 如果各位都唔怕夜, room2人數同時間就最prefect啦

請大家留言講鍾意邊個時間?日期就一定係29號啦, 謝謝

room 1
max 30人,$120 per 1hr,29/7 3:15 pm-5:15pm有位,可以叫會所到會或自己預備食物
room 2
max 60人, $420 per 2hrs, 29/7 要7:15pm-9:15pm 先有位
我建議room 2可以多些人,不如睇吓其他媽咪7:15-9:15pm得唔得啦,咁就個個都可以參加

呢次我其實幾開心嫁, 茶實冇做野後+仔既野都幾唔開心. 覺得自已日日都冇目標, 個仔有時唔乖攪到我好downmood, 所以靈機一觸就唸攪gathering, 因為我既人鍾意同多d背景相若,了解既朋友吹下水就會放開心情, 所以如果呢次個gathering最後有咩攪得唔好, 唔好見怪, 因為我本身冇咩領袖才能, 又唔識講野, 只係想識d媽咪傾下去幫我地d細路. 我其實room1&2既時間都ok, 不過想見到多d媽咪, 不如就下選room2啦!至於amylo22既建議都好, 不過以家我地最想搵到既場地希望有得俾我地叫到會食野, 因有d clubhse都幾嚴, 咩到唔俾我d咁多人幾個鍾會好無聊...希望各媽咪搵room時請留意下d rules, thanks!

原文章由 bigheadgirl 於 07-7-17 15:51 發表
Brenda0505, blmom & other mummies,
其實我係full time mummy嚟架,所以weekdays我都得架,可以人少少約出黎架.
雖然我係waiting list,但如果你地有人唔得閒,黎唔到,又或者大部份mummies prefer大functi ...

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-7-18 14:10 編輯 ]

我聽日要同個仔去做評估, 我唸要下午先call你, ok?

原文章由 bigheadgirl 於 07-7-17 23:46 發表
Brenda0505 & other mums,
其實我住將軍澳中心架,如果你哋唔介意,我明早可以去clubhouse問吓,但其實我覺得呢度真係有個地方聚吓食吓嘢咁,玩既野就真係悶左D,anyway,我聽朝去問& ...

SORRY, N21, 我唸今次未必預到你啦, 你keep留意我地有冇下次活動, 謝謝!

原文章由 N21 於 07-7-18 01:31 發表
大家好,我好想join你地個gathering呀!但好像是太遲了!而且我個仔剛剛4歲,比較大些,如果你地唔介意而又有空位的話,pm我好嗎? 你地好像是選擇29日嗎?當天我個仔本來要上游泳班,但如果真的有位,我會請假哦::" /> !

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-7-18 14:08 編輯 ]

致各位媽媽,

地點 : 坑口mtr上蓋會所
日期/時間: 7月29日(星期日)3:15-5:15p.m.

confirmed list 如下:

brenda0505 (聯絡人 ) - confirmed x 3人
veronchan - confirmed x 2人
amon28 (場地及到會攪手, 唔該曬 )- confirmed x3人
blmon - confirmed x 3人
ccnam - confirmed x 3人
amylo - to be confirmed before 19/7 x 2人
---------------------------------------------------------
16人

另以下幾位1st priority媽咪請留意因沒有你手電/留言, 請盡快聯絡我. 否則位置會落於waiting list mummy, 謝謝

mcdull888 - 留言, 請盡快聯絡我
yymm2007 - 手機未能接通,請盡快聯絡我
tonicJ - 請p.m.手電號碼
百合-請p.m.手電號碼

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-7-18 15:53 編輯 ]

致各位媽媽,

日期/時間: 7月29日(星期日)3:15-5:15p.m.

brenda0505 (聯絡人 ) - confirmed x 3人
amon28 (場地及到會攪手, 唔該曬 )- confirmed x3人
amylo22 - to be confirmed before 19/7 x 2人
mudull888 - confirmed x 2人
yymm2007 - confirmed x 2人
---------------------------------------------------------
20人

另以下幾位1st priority媽咪請留意因沒有你手電/留言, 請盡快聯絡我. 否則位置會落於waiting list mummy, 謝謝

tonicJ - 請p.m.手電號碼
百合-請p.m.手電號碼

另bighead girl & welove, 我明天會搵你地, 因依家有媽媽得2位出席, 所以有機會可以加埋你地....

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-7-18 22:45 編輯 ]

veronchan & bighead girl,

多謝你既關心, 今日同個仔去環翠早期(i位)做評估, 其實係一般評估, 等佢地知我個仔既弱項去加以訓練....佢九月之後會每星期去一次做個別訓練....

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-7-18 22:42 編輯 ]

bighead,ok! 明天3-4點call你. 好開心有埋你份!

致各位媽媽,

mudull888 - confirmed x 2人
yymm2007 - confirmed x 2人
bigheadgirl - confirmed x 3人
welove - confirmed x 3人
24人

希望tonicj可以盡快盡快聯絡我. 因你係首選入圍媽媽,(好似選美咁 ) 我唔想miss咗你, 但如果響明天內都搵唔到你, 餘下4個位會俾其它party啦!

原文章由 bigheadgirl 於 07-7-18 22:57 發表
好開心呀!::" /> 我又係一家三口都available.

呀,不過聽朝要帶亞仔返playgroup,下午兩点後先得閒呀.

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-7-19 00:56 編輯 ]

唔該曬amon,

我依家都有另外唸法, 因有媽咪既經驗, 我地個日只有2小時既見面, 首先見面後小朋友同大人要warm up, 如果仲有安排遊戲+食野環節, 都會幾趕, 不如取消到會各媽咪自備小朋友飲品及帶一些零食/食品到時分享.  簡單之餘又可多返d時間溝通/遊戲.  況且那天在3點多開始, 相信各大人/小朋友會吃了午飯, 來到應該不是太肚餓, 請大家俾d意見.

原文章由 amon28 於 07-7-18 23:31 發表
各位

我已經book咗,仲睇過個塲都幾大,有空間比小朋友玩,另外我個攝影發燒朋友肯當日免費幫我哋影相

到會方面收集緊資料,稍後再報料
(如要自取食物有無家庭肯幫手)

除了食嘢同 ...
‹ 上一主題|下一主題