用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大家要keep住聯絡呀!一齊努力一齊進步!
樓主: brenda0505
go

大家要keep住聯絡呀!一齊努力一齊進步! [複製鏈接]

我要明天下午起致電俾各姊妹呢, 但可能會遲d, 因為明天有早期+step家長日...唔知amon星期六黎唔黎到呢? 另外irene我星期六都有野想問請教你呢!到時再傾

原文章由 bigheadgirl 於 07-9-12 00:15 硐表
Sorry呀,太長氣

唔好意思, 因為今日家長日傾咗好耐, 冇打俾各位.  

amon28, 希望華豐早日康復, 你都要注意身體. 希望下次gathering見到你同llcathy2004啦.  因為依家有2個空缺, 我會留俾ansonbb(first priority) 同hk2701bb & cltm , 希望hk2701bb & cltm 盡快pm個電話俾我啦(我會以邊個P.M.我電話為先)
thanks

原文章由 ansonbb 於 07-9-12 22:33 硐表
bigheadgirl,

I need 偏食 and 講說話 notes. See if you can give me on this Saturday as I still waiting for your call to replace absent mummy.

Thanks a lot. ::" />:" />:" />  

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-9-12 23:06 編輯 ]

今日已致電各姊妹, 但因今此聚會有幾位媽咪有事不能出席, 而新後備媽咪又未全部聯絡上, 現有10組單位出席, 大家仍舊入數$104比irene, 到時有差異再當日補錢.

原文章由 yymm2007 於 07-9-13 21:17 硐表
各位姊妹:

SORRY 呀各位 !  AMY有好幾位同學吾係流鼻涕就係咳 ! 奇怪佢地D父母 & 老師都無比佢地戴口罩上堂  ! 終於今日我個女都發埋燒 & 咳得好厲害 !  所以15號黎吾到 ! 真可惜 ! 我原本好想黎同你地傾餐 ...

Hello Irene,
我都入咗錢啦, 唔該!

Brenda

原文章由 ccfj 於 07-9-14 11:36 硐表
Hi Irene,

啱啱入咗$104落你A/C, thanks a lot.

Joyce

YYMM2007 & VERON CHAN,

我都上網登記咗啦, 另外我好想做埋會員, 因為佢地d course又適合迪迪同收費平, 正! 好多係星期六或日, 啱曬我. 其他姊妹都快d參加啦, 個日玩完下半場繼續聚會perfect! veron, 多謝你既提供, 我覺得識到你地呢班媽咪好勁, 個個都係資料捜集員!

今日同may傾完電話後, step打黎話迪今日轉班後俾新同學咬面 , (我平日只會擔心佢有冇打人, 估唔到會咁)...見佢番黎成個牙印, 好心痛但冇嬲, 但主要擔心佢會否受驚後情緒有異樣,(因為佢呢個月拍打我和姐姐既問題已改善, 唔想因呢件事影響到...) 明天再傾!

原文章由 yymm2007 於 07-9-14 22:38 硐表

VERONCHAN :

謝謝你提供資料 ! 我都報左名 ! 吾該晒 !

MAY

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-9-15 00:28 編輯 ]

wor, 原來冇上黎1日已經好多post, 想同尋日幾位新媽咪講聲唔好意思, 冇同你地介紹同詳談. 希望之後聚會都見到你地. 黎緊10月我都希望可以再去多irene會所一次, 因為佢會所既conference room擺設夠靈活, 可以俾小朋友好多活動空間. 繼而我就想11月入秋之後大家組隊攪下戶外活動如xxx一天遊, bbq等等. 今日同2個小朋友媽咪去咗數碼港wisekids既playroom好大好靚, 每位兒童$80. 最好既賣點係分開咗8個個別主題section, 俾唔同年齡既兒童玩,但因今日有parents book咗做生日會, 所以冇得入去玩只好攞單張同參觀, 我一定會多d去呢度, 因為有時放假, 唔去戶外既活動, 都冇咩好兒童節目. 除咗我veron應該仲方便, 多d同adrian去下呢度啦. 另外, ccnam, 音樂冶療既資料已p.m俾你. blmon, 我都email咗訂圖卡既資料俾你.  早幾日veron post 兒童保護協會既活動. 我發覺入面好多正課程收費又平, 不過做會員年費$360.00. 大家不訪都研究下. 最後, 感激幾位媽咪may, irene, veron, phyllis & rebecca分享同開解我既難題, 今日同迪出街兩個出街佢一樣好naughty 同辛苦, 但唔知係咪尋日同你地傾完, 心情都唔係好差, 真係神奇

原文章由 CCnam 於 07-9-16 17:06 硐表
Irene,你club house的設施(play room)小朋友都未玩過,可否在10月(星期六/日)再安排?

今日比個仔玩左(戲弄)未啊?

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-9-16 22:44 編輯 ]

IRENE & 各姊妹: wisekids 數碼港playroom website
www.wisekidstoys.com/playroom.html

另外, 各姊妹留意下保護兒童協會既course, 希望可以係堂上見到大家.  

原文章由 bigheadgirl 於 07-9-17 00:28 硐表
姊妹們,
多謝大家棒場,不如我聽日去clubhouse睇吓有冇場,再滙報比各位知,係咪多數姊妹都prefer星期六?

Brenda,
我想問吓wisekids係邊度?使唔使book位架?我都想同亞朗去玩呀.另,我都贊成outing呀 ,非常好的提 ...

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-9-17 03:04 編輯 ]

old msg deleted

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-9-19 13:48 編輯 ]

ansonbb, 我都覺得d course幾有用, 多謝提供!
原文章由 ansonbb 於 07-9-19 13:22 硐表
Dear mummies,

Pls find some training course / talk hold by different organisation which is quite helpful.

http://www.hkedcity.net/specialed/activities/index.phtml

IRENE & MAY,

唔好咁勞氣啦. 我地d氣係留返俾教仔女, 唔好亂side呀. 另外irene, 等你好返先同得閒傾啦, 呢個星期都幾忙, 個仔咳同自已都好攰.
我睇返之前既post, 暫時報名姊妹有: (請跟手報名copy呢個list 然後forward, 謝謝)

13/10            19/10             20/10
                              (Sat)              (Fri)               (Sat)
Irene                        OK                 OK                  OK
YYMM2007               OK                                       OK
Ansonbb                   OK                 OK                  OK
Mcdull888                 OK                                       OK
Veronchan                OK                 OK                  OK
brenda0505                                   OK                  OK
Amon28                  OK*               OK                  OK*
CCnam                    OK                  OK                  OK
conniekwok                                   OK                  OK*
cathyll2004              OK *              OK                  OK*
ccfj                          OK                 OK                  OK

*6點後

真係上少陣黎都報唔到名, 2日gathering就將近爆滿. 呢幾日早上都有d轉涼, 我唸下次見面大小朋友要著長袖衫lu

AMON,  你試下去同仁堂買呢隻:北京同仁堂兒童清肺口服液,一支支有細飲筒跟埋, 我試過唔係太難飲, 仲有d涼涼地, 係俾久咳同有啖既小朋友飲, 之前迪迪咳了成個月+有啖, 係我以前既熟客介紹. $60一盒, 但幾有效, 因為中藥成份, 唔會太強藥性. 但同仁堂香港區我知得cwb同central有, 如你唔方便買, 我可以幫你買睇門口. 至於湯水我就知有好多如: 海星, 海底椰, crodcodile meat等配方, 但我比較懶冇煲過.

Veron, Irene & May, 我都抽唔到啊, 我唸我地呢班入面都冇人抽到.  下次我唸一有活動要即日報名, day2都就太遲...所以希望各位神通廣大姊妹除了有正講座分享外, 好似呢d大型兒童活動要即刻通知我地啊, 我反而好缺乏呢方面既資料, idea又少攪到假日或長假期成日唸同個仔去邊而煩惱...

我見個gathering差唔到滿啦, 如果冇變我會按上次各人出席人數為準...睇下仲有冇位, 因為有新媽咪想參加, 佢同華豐仔差唔多大約2歲.另amon想問你今次會2個出席定帶埋姐姐or爸爸啊? 閉啦, IRENE呢次人數超額咗, 唔知你個CLUBHSE係咪冇咁嚴緊計人數呢? 因為呢次全部都係舊姊妹唔想anyone fadeout . 食物方面, 我都贊成美心,但今次我想要求 .....多d份量, 可能上次多咗爸爸出席定係我大食呢? 呢個係updated lists :

13/10            19/10             20/10
                              (Sat)              (Fri)               (Sat)
Irene x3                   OK                 OK                  OK
YYMM2007 x 2         OK                                       OK
Ansonbb x 3             OK                 OK                  OK
Mcdull888 x 2           OK                                       OK
Veronchan x 3          OK                 OK                  OK
brenda0505 x 3                             OK                  OK
Amon28 x 3             OK*               OK                  OK*
CCnam  x 3              OK                 OK                  OK
conniekwok   3                              OK                  OK*
cathyll2004 x 2        OK *              OK                  OK*
ccfj x 2                    OK                 OK                  OK
hellowinn x3            OK*                                     OK*
-------------------------------------------------------------
total : 33ppls *6點後

p.s. podi 2yrs 13/9 or 20/9 (optional) if there's any extra seating

原文章由 amon28 於 07-9-20 14:12 硐表
Irene

應該係佢,咩都唔肯講,只叫我自己去問i位學校明年有幾多人畢業,問佢邊間會快D冇咁多人選,佢又帶你游花園,答咗等於冇答

如果有note ,我gathering 比你

如果唔介意到會選美心,好似有個迷理漢堡包幾吸引,小朋友 ...

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-9-20 16:38 編輯 ]

係呀, blmon好少上bk, 我唸今次預唔到佢啦, 因為已經過咗人數....
原文章由 bigheadgirl 於 07-9-20 23:57 硐表
点解唔見blmom嘅?快D報名啦!

blmon,想問下佢個地址係咪你chaiWAN? 因為之前我見STEPS用緊佢地既櫃, 我想買於是THROUGH STEPS買了, 收貨模式都係一樣, 係屋企下面交收....

可唔可以搵代表問價後, 若MINIMUM 太多一齊訂購嗎? 另IRENE, 我都質成美心, 因為佢地既食物比較細PORTION, 可以選擇ORDER1份或2份.

原文章由 llcathy2004 於 07-9-23 00:55 硐表
我收到佢回覆嘅email,但只係copy番我份問題,無比答案嘅?奇怪!咩有最低消費嗎?佢連價都未覆我.

各位姊妹:
今日同irene傾完電話後先發覺好耐冇上黎報告近況.首先就預祝楠楠3歲生日快樂, 聽教聽話, 越大越醒! 唔知各位既乖仔乖女有咩驚喜俾你地呢? 我個就認知同說話都有進步, 但佢既情緒/脾氣更邁進一大步. 語言未達標, 但我叫親佢做野例如: 擦牙睡覺, 佢就會好嬲拍枱答咩事擦牙xxxx(x=太空語). 每天送返學途中問佢見到老師要講咩, 佢就會答老師早晨, 但到學校見到就咩到唔講笑笑企係度.  冇佢乎...總知一句:唔識講時想佢事但講, 識講之後就唔想佢亂講..至於心情因受到迪影響時好時壞既我, 近排就發現一樣開解自己既娛樂就係彈琴. 我好細個學過之後就十幾年冇弾過, 依家發覺佢係我既心靈雞湯. 因為當你好專心睇緊琴譜彈緊, 之前有咩勞氣或唔開心既事都會暫時放低. 而且新既digital piano係有headphone, 可以令我晚上盡情彈, 所以咁我就少咗上黎. 不過好快我地又見面啦! 到時再傾!

p.s.呢個就係我呢個月用$800洗得最物超所值既物品(雖然攪到我間房接近行唔到[因為我屋企好細同唔想俾迪攪)- from yahoo auction 2nd hand

http://www.yamahakhs.com/products/DGX-200.htm

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-10-6 02:02 編輯 ]

YYMM2007,
May, 多謝你的鼓勵, 講真你同amy真係我同迪迪既模仿對象(你的教女毅力&做人態度以及amy經你教導之後既成果). 20號見面再傾過啦.
BRENDA

原文章由 yymm2007 於 07-10-7 21:38 硐表

iam :

辛苦晒 ! 真係吾該你 !

原文章由 bigheadgirl 於 07-10-10 00:11 硐表
姊妹們:
好多嘢想同你地講呀,先講gathering嘅嘢先,如大家都無意見,我呢兩日會訂美心,以下係final餐單(修訂版)
                                         美心                  
                                  ...

Irene,

我對食物方面完全冇意見啊, 依家ansonbb黎唔到, 所以應該得以下既家庭出席, 記得過幾日send email叫我地入數啊! 另playgroup個度我都有興趣呀, 不過可以11月開始嗎? 我見你係另外開了topic 討論阿朗怕fax或汽水機問題, 我唸你應該為咗呢見事好煩, 我就都係為咗迪出街食飯吵鬧影響別人而煩...我暫時用啊q既精神,玩逃避: 去d嘈既地方食飯同少d同佢一家3口出街食(通常食中菜一圍嘈d都唔怕), 我相信阿朗既問題唔會影響別人, 所以可以慢慢處理.
Irene x3                  
YYMM2007 x 2         
Mcdull888 x 2           
Veronchan x 3         
brenda0505 x 3                             
Amon28 x 3            
CCnam  x 3            
conniekwok   3                              
cathyll2004 x 2        
ccfj x 2                    
hellowinn x3
total : 30ppls

好唔開心啊, 冇上2日, 見may同amy病咗, irene又心情唔好(雖然我同佢都係咁, 因為同一個原因), amon28又受到不公平待遇....真係好想快d到下星期六吟個飽.
may, 你個日係驚個女未好返定有事啊, 好想見到你wor, 另外好似有兩位媽咪想參加, 請你地p.m.個電話俾我或bigheadgirl-irene, 我地會打俾你.

irene, 因為以家未confirm實d人數, 我會星期三開始先個別通知, 另外聽完amon的故事, 我又對i位學校有少少恐懼啦(之前同你講過既問題), 等我再update下其它幾個i位媽既情況先...

我見得cathy, may, amon,may,irene同比較多d上黎, 其他好似
ivy, veron, rebecca,phyllis etc近排少上咗. 大家要keep住聯絡啊!

原文章由 amon28 於 07-10-14 01:08 硐表

我淨係要求讀下午同全日班,邊樣有位就讀邊樣,但個校長話比我聽全部full,真奇怪
今日返playgroup個老師好留意仔仔一舉一動,都唔知佢哋想點,
點都好我唔再諗這間學校啦 ...

管家,

好明白你依家既心情, 我見議如果你
原文章由 管家 於 07-10-願意付$3000, 可先去step做評估再等政府的安排, 免得浪費了中間等候的時間. 至於心情方面, 我得悉個仔有問題到現在快要1年了, 還未可以控制得好, 唯有多些和老公, BK MUM(尤其係正面D/開朗D既媽咪), 朋友傾計, 真係唔想講野時候可以上下網, 聽下歌, 實行都玩下自閉.  用咩方法都好, 總知唔好屈係心入面. 大家一齊努力!

16 10:40 硐表
各位,

我仔仔現在 2 歲多 d d,
兩星期前被朋友懷疑仔仔有自閉症傾向, 建議帶佢去做評估,
當時我成個人呆了, 唔識喊,
到晚上, 我先喊得出, 仲喊到眼腫, 兼頭痛,
個心 "拿" 住 "拿" 住..

明天第一次去 cac 見姑娘,
...

Irene,
已send咗updated list俾大家, 除了ccfj, 我會明天打俾每一位. 另, 你之前send既link我好有興趣, 因為係北角附近比較方便, 詳情星期六再傾.
原文章由 bigheadgirl 於 07-10-16 21:59 硐表
Sent email to you all. Pls check.
我無 Cathy, ccfj, hellowinn的email address, Brenda,可否於明天call他們時講我的account no. 比佢地知, thank you.

請看新的amended email

我今日都入咗數啦, 另外已用sms通知了各舊sister& 電聯了新sister. 個日如果太多野攞, 可以叫我或有姐姐幫手既parties一齊拿野.
管家, 我個仔除了冇fing手問題, 好多野都似你個仔, 我有時啊q唸佢未必一定係自閉症, 因為感統失調(尤其係聲音方面)都會影響小朋友既說話同理解能力. 我個仔都係咁嫁, 想求我或心情好時, 又叫我/鍚我, 但心情唔好時(尤其早上, 叫佢同我講早晨都要求佢5鐘以上+黑面視覺提示)佢先好唔願意叫一聲.  有時都好無奈...不過我覺得唔好太介懷不會影響學習同別人既固執性行為. 首要係令佢講同明多d句子.

原文章由 amon28 於 07-10-17 14:18 硐表
Irene

我入咗數啦!20號我要6:30pm先到,仔仔playgroup5:30先完,咁我到時打比你還是自己入?馬煩晒你真唔好意思

[ 本文章最後由 brenda0505 於 07-10-17 14:47 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題