用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 Closed
樓主: lok1029
go

Closed [複製鏈接]

回覆:大包大人 的帖子

有自閉都會屎,呢世mentally game over 。幾可會中打針那十一隻傳染病除咗水豆?防得果十一隻傳染病,又防唔防到沙士,新沙士,伊波拉,金黃葡萄菌,霍亂,沙門氏菌⋯⋯?

是但啦,講既人連啲針係乜都唔願意去望下就亂跟人口水尾咁和應。所以一貫苦主都廢事勸人唔好打針,話之係親戚都唔會勸。我就多事!出聲阻住人去打針,其實我地無so 㗎喎,只想救得一個得一個。

引用:有自閉都會屎,呢世mentally+game+over+。

原帖由 Kyle 於 15-07-10 發表
有自閉都會屎,呢世mentally game over 。幾可有果打針的十一隻傳染病?防得果十一隻傳染病,又防唔防到沙 ...
其實係米普通人聽聽埋埋啲傳聞以為自閉是天才有特異功能,所以覺得自閉比得傳染病還好呢?佗仔如個b 不幸得到遺傳病,大部份人都毫不猶豫中止懷孕,自閉跟那些病無異,真是醫返都嘥藥費。

回覆:EEFF 的帖子

其實打針,啲醫生爭住賺呢啲錢,無手尾,打咗有事,個苦主米告藥廠囉,關個醫生鬼事,全港都是攞呢啲貨㗎啦。醫生一般話打得打得,快快賺咗個打針錢,個媽如猶豫,走咗去,下次揾個第二個打,呢個醫生米無錢賺。所以唔好奉啲醫生係神咁,佢地唔屎交租嗎?

回覆:scgift 的帖子

醫學共振試過,唔明啲家長有乜動力可以日播夜播。有買既家長都聽唔到返嚟聽咗有咩改善。

基本上正常小朋友就大把miracle 㗎啦!唔正常用上天文數字既treatment 都不會有奇蹟。

打唔打針你自己諗,一般自閉媽唔會嘥氣勸正常媽唔好打。亦唔好問我什麼打第一枝無事,第二枝會唔會都無事之類。我講咗我仔情況㗎啦!上網免疫針禍害亦一摷都睇到。咁你要選擇性嚟睇,我阻止唔到你㗎噃,或你相信醫生講的是保護都得㗎!世界上任何野都要take risk 㗎啦!唔打針,你又會驚中傳染病既啫。我點得閒研究唔同打法有無事呢?想打米去打囉!

我仔果代不是Mmrv 是mmr. 唔關我仔事既Mmrv 唔得閒去研究。當年我好巴閉去晒私家打針,我而家覺得或好多人講過舊針(健康院那些),風險低過私家用既新針。 舊針歷史耐些,同混少啲菌嚟打。不過而家健康院會同時左右大脾各打一枝針,都好驚,比以前更易出事。更易出事, 唔等於一定出事, 大把人無事, 亦大把人中咗招都唔知, 中招都分大細, 全世界有極少數人打咗幾日後瓜咗或癱咗,傻都知和針有關 , 有人打咗自閉,通常發自閉果年唔會為意同針有關或要好幾年後回想返先醒覺, 有人打咗勁發濕疹, 更加聯想唔到關針事。

你囡蛋高敏,好些針都有警告話蛋敏感唔打得,如你問醫生,通常扮專家跣你話得,其實佢地無呢方面知識,或未聽過有敏感打咗會有事,最緊要係想賺咗你個打針錢。打針出事,要出事到幾日後死或癱,家屬才有大些機會告到個醫生和藥廠,香港都無乜呢啲case 啦!我是醫生睇風險機會率咋嘛,全港醫生都係咁打㗎啦!都是該些針藥,只是醫生收既打針錢唔同罷了,咁值搏,梗建議病人快打,最好即刻跟佢打。

回覆:Kyle 的帖子

專科跟你吹水啫,在密切監控下施打又點呢?打咗就是打咗,有即時敏感,佢點同你解?唔通打防敏針藥就解到?

同佢地個concept 只是處理打完針後既敏感反應,以為敏感只得紅疹那些輕微反應, 根本無諗到就算敏感都可以導致嚴重後果,上腦呀,癱呀,死呀都好似無諗有咁既可能性。但全世界不時都發生㗎喎。在醫院是有事時, 有得幫個病人即時急救, 個病人急救唔到, 瓜咗個醫生都不會上身, 只是死於不幸罷了,因個醫生已安排晒所有可做的程序.

同藥廠都出埋warning 話蛋敏感唔適合打啦,為乜個兒科專家都要人入院打呢?傳染病真的唔打針就即中,同中咗即死無得醫嗎?香港有一派崇尚自然唔俾仔囡打針, 那他們的仔女未一早死清光? 好多大人都無打齊針啦, 有無死晒? 健康院姑娘話細路點同大人呢, 細路抵抗力弱喎. 咁打齊針都是防那十多種傳染病, 有咩用? 連手足口都防唔到.

我齋講敏感,幾年前有個女子去揾醫生在診所整大個zone , 打完枝麻醉針就抽搐跟住瓜埋,我諗咗好耐如在醫院打呢枝麻醉針,個女人有無機會唔屎死?

唔係佢地個仔梗話無問題啦!即而家啲官,仲話鉛水開喉五分鐘就飲得,人家奉上水泉澳水就唔敢飲。

剛見到鉛超標單野,23 個兒童有3 個發展遲緩,5個輕微遲緩.  

回覆:Kyle 的帖子

啲人血鉛超標,就猛瀨可能唔關鉛水事,關食皮蛋事。那三個發展遲緩呢,仲要瀨發展遲緩未必關血鉛事,而家發展遲緩好普遍呀! 總之無人要負責, 一切不幸都係好平常.

打針致癱致死都未必告到醫生藥廠。打針致自閉更加唔屎諗, 好平常咋。

自求多福!

‹ 上一主題|下一主題