用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2024 DSE 備戰分享區—加油
發新帖回覆
樓主: wonderbaby
go

2024 DSE 備戰分享區—加油   [複製鏈接]

其實pg 參考性大不, 有人試過因為predict 的高, 將温書重點放多左係其他科, 結果有機會攞** 的, 變左攞唔到, 而且如果係study leave 開turbo, 可以改變好多野. Jupas 第一輪選choice, 可以放一啲放榜前有面試的的科目係band A, 放榜前如果想改, 都仲可以, 不過每次比$100 手續費. 放榜後, 見到成績, 先係真正睇餸食飯揀科.

wonderbaby 發表於 23-10-19 19:02
我知出左DSE 成績可以再改
但請問係只可以改次序還是可以加新選擇?

次序可以改, 另外可以五出五入.

我女係放榜前, 比錢改左兩次, 到放榜後, 再一次大執位

Chiuchoiluck 發表於 23-10-20 10:05
回覆 mimi1102 的帖子

點解改咁多次嘅?  係分數問題?  定對某D科目興趣改變?

年輕人對將來目標, 一向有啲猶豫不定, 有啲科想讀, 又驚自己讀唔到, 但轉入直路之後, 一路感覺到應該有機會, 就一路改, 直至到考完DSE, 佢參加左一個科目的information day, 之後, 就確定去向, 但當時都唔敢將該科目收分較高的學系放前, 到放榜後, 真係可以睇餸食飯, 照單執藥, 最後入左該科目較高分數的學系.

你地2024 考DSE, 仲有時間, 除左要去依家各大院校搞的information day 之外, 每科自己都會搞啲information day, 主要係比你去佢地學校, 感受下上堂氣氛, 有啲一日, 有啲幾日, 我女當年都參加過好多唔同學系的, poly, cu & hku 都參加過.

老實講, 12月依次交JUPAS, 除左一心一意讀醫的同學外, 其餘仲未知將來想點的學生, 連家長都唔知應該點揀, 我知道放榜前, 可以比錢改choice, 所以我比佢的意見, 係叫佢留意, 將有得面試, 而又想讀的放band A, 我女依家讀的科目, 第一次交Jupas 時, 係排第 9

順帶一提, 家長只可以提供讀每科的優點同缺點, 唔好迫佢地讀你想佢讀的科目, 我女有同學開學唔夠一個月, 就話覺得揀錯科, 係佢媽迫佢揀. 尤其是依家咁多自殺案, 大家小心為上.

以上純粹個人經歷, 可能同好多人意見唔同, 不喜勿插

wonderbaby 發表於 23-10-20 11:48
比錢改係可以隨意改?即調次序同無限出入?

五出五入係出DSE成績後?

我地果兩次改, 都冇五出五入, 所以唔肯定比錢改可唔可以.

但第一輪揀果20個, 排到後面, 真係已經搞盡腦汁, 好辛苦先可以放到入去, 又未出成績, 唔會有好大的調動.

wonderbaby 發表於 23-10-20 12:07
其實排到十打後,我哋都真係有啲求其喇本身方向明確,主要睇出成績達唔達要求,唔達標就要改次序, ...

唔洗客氣, 聽到你個年輕人有明確方向, 真係好, 煩惱少好多, 只要向住目標前進就可以.

係呀, 排到後面, 有啲亂咁填的感覺.

妹妹頭 發表於 24-3-2 21:59
今日係中學階段最後一次家長會。學校比左最後一次PG,阿女Mock考得差,所以PG好差,應該上大學有些少難度。 ...

其實考MOCK 只係校內試, 我經常同我女講, 最終目標係DSE, mock (校內試) 考得好, 唔代表DSE 會考得好, 相反, mock (校內試) 考得唔好, 唔等如DSE 會考得唔好.

上年我女派左mock 成績, 一直都話考得好差, 唔肯比我睇, 直到放榜前幾日, 先係佢房揾到考mock 的成績表, 當其時心情一沉, 腦裏面淨係諗, 放榜之後應該點安慰佢, 結果得到的成績, 係喜出望外.

有時正向啲諗, 好在mock 考得唔好, 先會知道邊度出左問題, 再加把勁去温書.

依家咩野都唔好諗, 努力温書, 衝埋依兩個月, 加油 !!

Icyanson0609 發表於 24-3-7 19:07
想問一問大家.(題外話)當孩子成績唔算好好(約評估有22-23分)
佢話想入資助大學讀一個佢自己比較喜歡理 ...
你可以同佢分析一下揀每科的利與弊, 等佢自己決定, 將來條路係由佢自己行, 如果佢比你說服去讀冇咩興趣的醫療科, 到時讀得唔好, 就會怨你.

如果唔係真係有興趣讀醫療科, 唔好因為薪高糧準而揀, 眼見有人讀醫讀到 Yr 4 實習先嚟quit, 又見到有人夠分讀到非資助學位的醫療科, 但因為能力問題, 讀唔掂.

都係果句, 等到放榜之後, 再睇餸食飯.

諗起上年依個時候, 直情當佢大肚婆咁對待, 全家人咩野都就晒佢, 佢一考完dse, 我立即話, 你個bb 已經出左世, 咩野優待都冇晒, 你做番普通人啦

PTL_L 發表於 24-3-11 22:14
請問有冇打流感針,呢個時候?醫生叫我幫個囡s5開始打,等dse時身體健康! ...

上年開始有打

LovelyBB06 發表於 24-3-27 13:04
請問如果dse分數高過大學某科收生的UQ, 但是面試炒了,會不會唔收呢?

根據前人資訊, 面試只會加分, 唔會減分.

2024 DSE 考生加油

Chiuchoiluck 發表於 24-4-22 09:28
攞去邊賣?  阿仔D書9成9 新, 上堂同溫習全部都係用notes.

攞去Carousell 賣, 我女都賣左好多.

happyLC2006 發表於 24-4-23 09:59
請問如果係補習社的教材,放上Carousell 賣,算唔算犯法㗎?
因為我女都好多例如YY lam果d,仲有其他科目 ...

我諗應該係唔得, 但我見到都好多人賣, 各式各樣都有, 我都曾經有諗過買比我女睇.

happyLC2006 發表於 24-4-23 10:28
咁請問你女賣咗好多係學校的教科書對嗎?
可能我女都試吓先。

係呀, 可以順豐到付.

cy36baby 發表於 24-5-2 12:40
想問大家考完DSE JUPAS好唔好將要interview既科放較前位置?而家暫時收到 A1 called interview, 好唔好將其 ...

如果對面試有信心, 而果科又有面試的, 可以考慮將佢放前啲, 但如果唔想讀果科, 純粹為面試的, 就不建議.

happyLC2006 發表於 24-5-3 09:07
想問中學畢業典禮是否一般都不會送花/公仔呢?
(以前小學畢業禮有送,因為一班家長比較熟,大家一起送)
...

我女學校好多人送, 花/公仔都有, 我兩樣都有送, 就算去到大學, 都好多人兩樣都送, 不過畢業典禮當日攞住好多野, 又好重, 如果遇上露天, 又好熱, 都幾辛苦...........
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊