用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 BB聽力測試
樓主: DaisyWong
go

BB聽力測試 [複製鏈接]

Re: BB聽力測試

katmami,

謝謝妳的分享!妳真的很”勁”!資料很有用啊!
請問這資源中心在哪兒? 我也想去看看呢!

thanks!

Natalie, 自從知yanyan的耳仔有事後, 我也曾經很傷心, 擔心, 但冷靜過後, 知道這樣幫不到她, 何不積極面對? 而且我相信上帝必會看顧這個小小的女兒, 我又何需再擔憂呢? 加上我有妳們這班bk媽媽的支持, 有問題? 無有怕!!

yanyanma
I love my little yanyan..... :-D 這是她的肥豬腳.......好好味呀...... :-o

係啦!我yanyan個report最尾個句都係咁寫wor,唔知點解呢?人問我又問,無d主見!哈!
I love my little yanyan..... :-D 這是她的肥豬腳.......好好味呀...... :-o

Shiba-Inu,

請問妳會否有一些有關不同聲音的分貝級別資料?(例如飛機升降大約是120分貝,那麼20-45分貝包括什麼聲音呢?) 因為我老公好想知道個女會聽到d咩聲,聽唔到d咩聲!
thanks!

yanyanma

Shiba-Inu,

Thanks a lot! Really very helpful & clear!

yanyanma

子喬媽, 子喬,

加油呀! 子喬一定會一日比一日進步!

Dear NatalieLay,

我絕對明白妳的心情, 因為我yanyan兩個月前情況一樣, fail 左健康院o既OAE test , 都係一次noise(因為yanyan鼻鼾聲太大), 一次refer, 所以轉介去東區, o係東區都係做多一次OAE, 再fail, 於是就轉介耳鼻喉醫生, check check耳仔有無發炎, 多唔多耳垢等, 然後再排期做ABR test(7月初做)! 但我就先去private clinic 做左一次ABR(早兩個星期), check到yanyan有mild hearing loss, 可以早d有心理準備.....
其實妳唔需要太擔心住, 因為都有bb去到醫院做OAE係pass o既, (當然, 我絕對明白唔擔心就假o既!) 如果妳bb對聲音有反應o既, 情況唔會太差, 即使真係有事, 都應該係好mild, 對bb影響唔會太大!
多d上o黎同各位mama分享啦, 我當初都係擔心/傷心到死, 但而家積極樂觀左咁多, 全靠各位bk姊妹o既支持同資料提供咋!

May God bless your BB & your family!

yanyanma :

NatalieLay,

係啦! 又係7月7日咁"橋"o既! 不過我而家轉左去QM(如果唔係7/7可能會見到妳呢!!), 排左7月8日做ABR, 好彩排得好快, 亦唔係好似之前東區個醫生所講要重頭做過所有的test, 而且唔洗收私家費用tim! 一切都咁順利, 真係好開心! 放心啦! 妳同bb都會一切順利架!

(呢兩日好大雨, 又行雷閃電, yanyan試過俾雷聲嚇醒/嚇喊呢!)   

yanyanma

各位bk 好mama,

yanyan也是昨日做了第二次ABR Test (東區), 結果同上次差不多, 也是mild hearing loss.(幸好yanyan好好訓, 所以不用sedation!!) 然後今天我們去了QM見了又專業又好好人的許醫生, 他參考了yanyan所有的reports, 便安排yanyan九月初再做多次ABR test, 他說BB太小, 一定要做多幾次test, 直至有幾次consistent的result才可確定bb hearing loss的程度! 希望一切順利啦!

yanyanma

natalielay,

放心吧! 我相信妳bb的情況和我yanyan & katmami的bb很類似, 可能只是很mild的hearing loss, 正如我之前所說, "小小的不完美, 會令孩子更積極"!

joysywong,

我也很明白妳的心情, 大部分上這個forum的mama也曾經經歷妳這階段, 也曾經為自己bb的聽覺問題擔心和難過, 但我恭喜妳找到這個forum, 因為這兒有很多好mama和專業的聽力治療師與妳一同渡過這難關, 而不是妳自己一個人面對! (似唔似賣廣告?? )

yanyanma

Dear NatalieLay,

我的yanyan也是在唯聽做ABR test的, 雖然不太便宜, 但那兒的audiologist很有耐性, 而且可以慢慢做, 慢慢問, 而不像政府那樣, 十問九不答(起碼我曾有此遭遇), 所以如果經濟許可的話, 不妨先做一次private的test, 反正又不用安眠藥, 對bb沒有影響!

yanyanma

hihi! 各位mama, 好耐無見, 近況如何? 天氣炎熱, 請小心身體!   
yanyan近來對聲音頗敏感, 令我很高興! 但昨日去打半歲針, 醫生話佢個腦筍仲好大, 埋得慢, 要密切觀察....唉.....又要擔心多樣o野...... :cry:  :cry:

yanyanma

NatalieLay,

都係余小姐幫我yanyan做test, 佢係咪好有耐性, 講解好清晰呢?   

yanyanma

唉! QM好好人又好有經驗o既許醫生十月會離開QM, 出去自立門戶呀! 我睇左佢一次, 仲鬼死咁中意佢tim! 點知又要同佢say goodbye!

Dear MarchK,

多d上來呢個forum, 呢度既有言語治療師提供專業意見, 又有好多好mama同妳一齊行呢條路!唔洗灰心, 希望在明天呀!

May God bless you & your BB!

yanyanma

嘩!無上來一排,原來有咁多事發生! 恭喜晒Shibu-Inu!!! 祝BB同好媽媽都平平安安, 健健康康!   

‹ 上一主題|下一主題