用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴幼稚園-Nursery
樓主: 樂樂豬
go

劍鳴幼稚園-Nursery [複製鏈接]

Re: 劍鳴幼稚園-Nursery

ardnas65,

約8:15上車, 接完其他學生後, 約8:50回到校, 放學約12:30到, 因坐校車學生11:45放學 :

時間是可接受, 因為佢地上車後會同同學一齊玩, 快樂不知時日過, 我起初都好擔心佢唔OK, 成日在BK問人意見, 回想起是自己想多左, 而且經我呢幾個月的觀察, 坐校車的小孩較有家長接送的小孩更快/易獨立及適應學校生活, 希望幫到你啦!

$800

ardnas65 寫道:
listenken,
唔該晒您呀, 同埋我想問車費幾多呀?
其實亞仔而家返紅磡都係咁上下時間返學....[quote]
listenken 寫道:
ardnas65,

約8:15上車, 接完其他學生後, 約8:50回到校, 放學約12:30到, 因坐校車學生11:45放學 :

時間是可接受, 因為佢地上車後會同同學一齊玩, 快樂不知時日過, 我起初都好擔心佢唔OK, 成日在BK問人意見, 回想起是自己想多左, 而且經我呢幾個月的觀察, 坐校車的小孩較有家長接送的小孩更快/易獨立及適應學校生活, 希望幫到你啦!
[/quote]

鴨仔蛋,

我曾與樂基家長傾過, 劍鳴的確較樂基深, 因樂基沒有功課, 上堂都是以活動為主, 而劍鳴開學第二週已有功課, 逢星期一派4頁工作紙(內容好簡單, 以填色及連線為主), 該週五或之前交, 每週一個中文字, 英文字, 色數就幾週1個, 但我覺得大部份小孩都適應及學到, 所以不用擔心!

鴨仔蛋 寫道:
劍鳴是否都幾深?比起樂基如何~?
我住紅磡,想囡考n1~~~

劍鳴k1-k3冇學卷,會否易入d....

鴨仔蛋,

In 左先算啦, 因為有時都要睇小朋友既反應, 好似我咁, 佢In樂基時好唔合作, 走來走去, 坐唔定; 但In劍鳴時, 合作到不得了, 仲自己唱歌俾老師聽。 所以, 有半數是睇小孩同呢間學校有冇緣!
Good Luck!  

ardnas65,

我之前所講是N班情況, 不是K班, 我只知KM於K班下學期開始寫字, 每週學兩個中文字(1個是新+1個N班學過), 其中不太清楚, 有冇其他人可提供?

ardnas65 寫道:
listenken,
唔該晒!!!
其實我都係報左樂基同埋劍鳴呢兩間讀k1.... 但係唔知收唔收亞仔..... 樂基仲未interview.....

N1AA班歡迎你, 有咩問題可以留言或PM我啦啦!

elysemama 寫道:
Hi, 各位好,

小女將於1月插班, 呢度有無上午A班既家長?? 以後請多多関照   

點解呢間學校成日都走老師?
咁樣對小孩唔係太好!
九月時走了黎老師, 而家又話走Ms. Nicola......唉! 係咪內部有咩問題?

Isaac_Ma 寫道:
[quote]
meowmeow 寫道:
           走啦??  咁快??[quote]
pluie 寫道:
係呀, ms nicola 走啦...      

我都有同justin 講, 但佢冇反應!  
[/quote]

想問問大家劍鳴既老師流失率高嗎?[/quote]

藍鞋子,

我睇過德藝會好似全部要3歲以上!

Hi elysemama,

我係你第一天上學時在馬路口見到的那位家長, 你記得嗎,

你不用太擔心, 慢慢來啦,

其實, 你小孩唔識穿鞋唔緊要, 佢地慢慢會識, 我個而家已學懂自己著襪, 呢D全是學校教, 放心啦!
:wink:

其實佢地係學校會互相影響, 我都估唔到佢自己識著, 係有一次自己爭住要著, 我咪由得佢將隻襪玩一陣, 點知真係嚇一跳, 連鞋都著埋, 所以你可放心, 佢地日日係學校又穿又著, 我相信會好快學識, 不用俾太大壓力自己,

請CheckPM, 我留左訊息俾你

elysemama 寫道:
Hi, listenken,

我梗係記得啦! 世界真細小小小! 小得真係妙妙妙   
你囡囡自己識著襪好, 叻女呀    希望Elyse以你囡囡為榜様
[quote]
listenken 寫道:

我係你第一天上學時在馬路口見到的那位家長, 你記得嗎,

你不用太擔心, 慢慢來啦,

其實, 你小孩唔識穿鞋唔緊要, 佢地慢慢會識, 我個而家已學懂自己著襪, 呢D全是學校教, 放心啦!
:wink:
[/quote]

Hi cutiemo,

Mr. Tsang is driving City One's side, but I don't know his number. You can call his wife Ms. Tsang at 6307 2848 because his wife is driving the other side in Shatin and I have take her bus.   
‹ 上一主題|下一主題