用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
樓主: RINGO
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

我個女做完手術了

我女兒二歲時發現兩眼間中有外斜視, 情況俞來俞明顯, 一直看私家, 醫生一直建議做手術, 現在差不多四歲, 終於在前天做了手術, 醫生都一早講定了風險, 說做完有機會內斜(輕微), 但是現在情況是左眼在中間, 右眼內斜, 要望遠野時右眼才回到中間, 又見到兩個影, 今天覆診, 醫生說右眼內斜MUSCLE 反應比想像大, 現每天PATCH左眼幾個鐘, 等一排會好D. 我冇怪醫生, 不過見到個女咁我好心痛,好擔心. 有冇人有類似情況可SHARE下?

佢每邊都有遠視 50度, 散光75度, 醫生話算係正常(小朋友來說), 一直都不用帶眼鏡, 不過距離感覺不好, 跑時比較容易趺倒. 醫生解釋, 原來奔跑時, 當一望遠境時, 個腦會忽略其中一隻外斜眼睛的影像, 情況就如單眼奔跑一般.

今天帶了她去公園讓她可多望遠境, 好像可見多一些眼白, 不過仍然好豆雞, 下星期會帶她再多看一個醫生, 希望她不用再做第二次手術.

做第二次手術

我個女做完第一次女術後, 不幸地一直內斜, 有成15-20度, (未做前是外斜30度), 好明顯是over correct. 好傷心, 不過覆了3次診, 醫生都是說好左少少, 再等下.但我的心裡很難受,如是這等了兩星期,是好了一點,不過仍然很”豆雞”

朋友介紹下看了另一位眼科專科, 佢話內斜太多(20度), 好難會自己好番, 多數要做多次手術. (如果10度之內就可以等). 不過要輪流patch眼, 否則有機會弱視, 小朋友可以弱視得很快, 兩, 三個月就得. 

我覺得:如果要做第二次手術,都可以接受,但是若因為醫治外斜(視力正常的)而引起弱視,就真的不能接受.

問了很多朋友,(好後悔咁遲先問人,真係累左個女)轉看另一間私家醫院的一位頗出名的眼科醫生求助,這次醫生檢查了我女兒說,外斜15-20度,視力正常,現在你女兒的情況是,由間歇性外斜變成 固定性內斜.個腦不會適應,只會引起弱視 (10度之下就OK).

有兩個方法,

1.帶兩邊有pism的銀鏡, buy time等佢吾會弱視,一直等,不過等到對眼分番開既機會好微.(不過要我個女肯戴眼鏡既機會仲微)
2.做手術,不過做一邊就可以.幾時做?! 可以早就早o的,(因為之前o的線未痴實哂)不過你而家都好痴架喇!

最後,就決定了下星期一做第二次手.

現在真的明白了什麼是心如刀割.

願主保佑

回覆 46# fionbaby2002 的文章

你好, 謝謝你,我女兒做了第二次手術了,一做完之後雙眼明顯直了,今天第二次覆診醫生說完全正常.其實做完第二日我女兒已又跑又跳,可能因為恢復了立體視覺,她真的十分開心.

醫生說第二次成功的機會多過九成(大概96%)(不過原來有些醫生的RESULT是特別好的,即是一次過成功機會高些)不過如果我個女吾係俾第一次手術挍到”過度豆雞”,我都會等下,吾會即刻做第二次,一來等佢大少少可以檢查時合作D,樣樣野度準D,二來這樣連做兩次手術,感覺很”傷”,真的很很很心痛.

經這一役,感到孩子的健康是最寶貴的,你說得對,做父母的要堅強些,勇敢些.

祝你女兒盡快好番.

Fion

你個女都一定會好得番架!

我兩次都係私家做,

第二次係養和, 不是想像中貴, 如果你想問我醫生D資料, 我可以PM你.

我而家想帶個女去理大護眼到做下vision training, 雖然冇哂斜視, 都想訓練番立體感(binocular vision).

除左理大, 有冇人知仲有邊到有vision training做呢? 多謝指教.

原帖由 fionbaby2002 於 09-7-17 17:25 發表
Beautylam,

恭喜你呀,真係替你開心,終可放下心頭大石,呢舊石都可以話壓住好耐好耐。

以你個case 來講,係有必要盡快再做的,現在手術成功,真係冇野俾得上呢樣更安慰。  

我囡囡個case 就冇迫切性,視力又正常,只係有少少改觀 ...

好耐冇上來, 大家好.
我100%同意brian 的說法,
我個女第二次都係謝醫生做, 不過第二次先識搵佢.
我個女都係比較麻煩的case, 聽醫生說開刀後才知她眼內的肌肉一邊大一邊細....醫生要即時再就過d位....結果第一次就做衰左, 我覺得係自己吾好彩.

我已經幫個女book在polyvision做training,每次$400, 做training $2000 4堂, 都未知有冇效. 我都想睇埋 光彩明天, 全名請問係咪: 香港光彩明天兒童弱視治療中心?有冇人試過,邊位驗光師好呀??

我覺得眼科醫生吾係好關心小朋友仲有冇binocular vision, 因為好多cases去到佢地手上已經冇乜立體感可言, 而且亦都吾關佢地事, 所以要自己出面再睇.

eye training for squint

好耐冇上來, 大家好.
我100%同意brian 的說法,
我個女第二次都係謝醫生做, 不過第二次先識搵佢.
我個女都係比較麻煩的case, 聽醫生說開刀後才知她眼內的肌肉一邊大一邊細....醫生要即時再就過d位....結果第一次就做衰左, 我覺得係自己吾好彩.

我已經幫個女book在polyvision做training,每次日$400, 做training $2000 4堂, 都未知有冇效. 我都想睇埋 光彩明天, 全名請問係咪: 香港光彩明天兒童弱視治療中心?有冇人試過,邊位驗光師好呀??

我覺得眼科醫生吾係好關心小朋友仲有冇binocular vision, 因為好多cases去到佢地手上已然冇乜立體感可言, 而且亦都吾關佢地事, 所以要自己出面再睇.

summarian

請你再PM 我好嗎,因為收吾到。

是否自己打電話BOOKING時要求做同視訓練? 
POLYVISION的驗光師說我個女仲有10度內斜,冇乜立體感,我又擔心起來了。因為第一之手術前醫生CHECK過佢立體感冇問題,(只係望遠野時先冇左)係咪又要做ASSESSMENT先呢?如果要做assessment我真係希望有人可以介紹個有經驗既先。

謝謝指教

原帖由 summarian 於 09-8-24 22:02 發表

係光彩明天兒童視力中心哩﹗~
視光師冇話邊位好、邊位差~
其實做完手術之後0既斜視訓練,成功0既主要因素係要睇小朋友有冇耐性,好乖咁樣去做果d training 0既工具。~ 視光師只係一個指導0既作用,0係屋企練習0既時候,都要 ...
‹ 上一主題|下一主題