用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
樓主: RINGO
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

原帖由 spw 於 10-4-24 13:56 發表
SUmmarian:
甚麼叫散一次瞳(一次好啦﹗)?我們已看理工了,視光師說都是看看小兒戴眼鏡如何才有辦法.....並沒有說要做手術....謝謝!

散瞳係透過使用一D 眼葯水去令控制晶體厚薄嘅肌肉(睫狀肌)放鬆,再去驗出真確嘅度數。

1. 睇近野時,肌肉拉緊,晶體變厚~
2. 睇遠野時,肌肉放鬆,晶體變薄~

近視,即係代表肌肉放鬆嘅能力差;
遠視,即係代表肌肉拉緊嘅能力弱。

因為你小朋友係遠視,即係代表佢肌肉拉緊嘅能力弱~
散瞳,對遠視嘅小朋友嚟講,次數要盡量少D,因為多散,會進一步減弱佢肌肉拉緊嘅能力。~ 但從來未散過嘅話,點都要散一次先可以知道佢真確嘅度數哩﹗~ 能夠做到一次徹底嘅散瞳,以後盡量避免再散,咁對遠視嚟講會好D 啦﹗~

原帖由 sumyee 於 10-5-27 15:21 發表
我join左光彩, 一個course有五堂,已去了兩堂,但暫時看不到任何成效,今天回眼科醫院check,俾人(好似測光師or驗眼師(151號房那位))駡到飛起,話浪費 $浪費時間,不如一次過去做手術.....有沒有人明白我現在心情.....

我 ...

一個醫生,如果咁樣閙病人嘅話,好有問題。

首先,一個四五歲嘅小朋友,有斜視,如果事前乜野都冇試過嘅情況之下,去做手術,咁係叫做「冒險」。

大部份人都唔知道,年紀咁細去做斜視手術嘅話,失敗嘅機會有幾高。我喺我嘅工作裡面,接觸過好多斜視嘅人,當中有接受過手術而失敗嘅Case 有好多,有一兩個仲要做左兩次,都仲係失敗。而佢地年紀都係比較細嘅。

斜視手術係過程簡單,但好難預計手術後情況會變點嘅手術。小朋友控制眼球活動嘅肌肉仲係發育緊,喺人人嘅發育情況都唔一樣嘅情況之下,太細個去做,以後會變成點呢?我相信任何醫生都冇辦法保證。我接觸過最無奈嘅CASE,就係做過手術兩次都失敗,明明係唔算嚴重嘅內斜視,變左做永久嘅外斜視,咁呢D又可以怪邊個呢?

除非係好嚴重嘅斜視,完全令到睇野都有問題,咁嘅話,盡快做手術無可厚非。但如果係輕微嘅,而又對視力冇乜太大影響,先嘗試訓練再觀察先係最好嘅SOLUTION。

開刀,一定係試過戴眼鏡、做過訓練後都冇辦法解決問題嘅最後APPROACH。而如果本身嘅斜視唔算嚴重,又唔影響到視力嘅話,斜視手術最好係AROUND 12歲先做,因為到其時,眼外肌已經過左高速發育期,成功1 TAKE 過,而又冇OVER-CORRECTED 嘅問題嘅機會會高好多。

原帖由 DPmama 於 10-6-4 23:44 發表
我今天帶囝囝去睇醫生,醫生話佢有70度斜視,因度數太大要做手術。兩眼都有100度遠視。

我發現囝囝每次睇野都係用一隻眼睇,一時左眼,一時右眼。

我囝囝只有1歲,請問我是否一定要佢做手術? ...

有成70度嘅話,真係有需要做。
因為度數太大,而且BB只有一歲,現階段係好重要嘅視覺系統發育期,咁嚴重嘅斜視,好大機會造成弱視嘅。
你要向醫生了解清楚手術嘅風險…

70度嘅外斜視,做手術嘅時候會預留幾多空間,一定唔會一下子就將70度完全整走,一次過CUT 哂嘅話,有可能會造成OVER-CORRECTED~ 喺發育嘅過程中由外斜變內斜。

同埋要佢話你知個成功率係大概幾多倒…~

喺決定做手術之前,建議去搵多一兩個醫生去拎SECOND OPINION,咁會安心D~
‹ 上一主題|下一主題