用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
樓主: 陸美爸
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

Tks 陸美媽   

我囝囝今日都無返學, 其實佢上星期五都無返學, 因為當日約見明愛自閉兒童綜合服務計劃.  其實都只係社工同家長傾吓, 小朋友就同職業冶療師玩, 前后約半小時.  現在待复入圍與否, 但由於囝囝還小, 所以佢地嘅training以親子活動為主,變成家長一定要一齊上.  而我地只有周六下午ok, 社工話星期六會比較多人揀,因此機會相對較低.

幸好我在年頭報的協康青葱都有消息, 已通知8/10 pm去評估及安排之后的training   

siue

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

小艾比 寫道:
<如果唔係因為自己小朋友有自閉症, 自己都唔會發現原來呢個世界有缺憾的小朋友係有咁多, 使她眼光放闊了, 亦教懂佢對小朋友係要有愛心, 包容及耐性的.........>

hm....我都想講阿女都令我性格改變不小呀.  原來我亦要多謝番阿女tim.

I do not see this advertisement yet but I hv same feeling as 小艾比 that I also change a lot because of my son.  So in rtn I really want to tks my son that he let me pay much time in thinking our family, the way of teaching & think some more about the world in which I did not notifty or take care before.

siue

hinhinmummy,

Happy belated Birthday to Hin Hin!!!
祝軒軒 身體健康 口齒伶俐!!!

siue

quote]
hinhinmummy 寫道:
我終於看完成套天下父母心

當我看到林太, 係樹講, 吾想偉澄甘快大, 因為細還可以有人遷就佢, 大左d人就吾會遷就佢時.............我d眼淚就係甘標出黎..........................

我諗林太所擔心的, 正正是所有sepcial媽咪所擔心的................ [/quote]

What programe is it?  I want to see it also ah.....

siue

Tks, mamee.:-p

我睇完后都很感動.  
Mingming 現在只會講三十多個叠字(主動講就只有幾個),還未識講自己個名. 我哋依家都不斷同佢講多d, 希望佢個錢箱快d入滿, 早日回吐就好啦!

siue

小艾比,

希望囡囡早日康復, take care yourself too.

siue

12312,

我個仔未有係咁, 差不多次次都要人抱,唔肯自己坐.  又時時扭計.  但我覺得未必全是仔仔的問題, 上堂的環境和課程的編排都可能有D影响, 因為我見仔仔上其他小組都大致OK.

東頭村的上課地點只是個普通的活動室, 並非設計比小朋友用, 所以它並不似協康等中心, 往往課室都係比較colourful或有些玩具公仔去刺激小朋友, 令他們在一個開心的環境下學習.  因此小朋友容易覺得悶而無心機上堂.  另外我覺得今期的導師和理工義工們都可能經驗尚淺, 故此設計D活動並非咁適加我地D小朋友. e.g. 昨天的製作三文治, 我覺得較適合正常的小朋友做.  因為很難叫3、4歲士啤酥小朋友對住芝士, 提子乾, 香蕉等食物不比他們吃, 相反要他們聽着指示一層一層放上去, 等約15mins完成后才吃得, 小朋友自然不耐煩易心散.  所以你唔駛咁唔開心呀!

siue

12312 寫道:
種知就是悽涼 ((((我)))))

小艾比,

你現在的心情可能是會比較矛盾d, 但相信你的決定會是一個好安排,s位會令yiu yiu的根基打得更穩健,將來更易追上主流.繼續努力,你的心血是不會白費的!

siue
‹ 上一主題|下一主題