用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會
樓主: dns
go

06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會 [複製鏈接]

Re: 2006禮賢K1同學媽咪會

yypiano,
yy今日有無喊ar? 乜野環境ar?

yypiano 寫道:
hi all,
yy今日同我講佢驚個跟車保母,我同佢講,保母都係為你好,唔想你跌親。  佢有d憂慮,但今朝同司機通電話,話佢會係下星期調走,可能係好事卦。

TungTungB,
謝謝你的會報.  係ar, 我之前成日都law梭佢, 叫佢坐車時要點要點嫁!  都算佢聽話啦  

TungTungB 寫道:
龍柱,

我今日送囡囡上車時, 見到你囝囝好乖坐係車上, 仲捉實個扶手添   

Tung'sMum,
點解你唔直接問個司機叔叔ar?  我係坐5號車架! 我都有問定佢尾站係邊架, 萬一趕唔到都可以走去尾站上車嘛  

Tung'sMum 寫道:
請問有無小朋友是坐6號車呢?想知道路線是怎樣走的?

Tung's Mum,

My son didn't cry even taking school bus.  Actually, I've a little surprise for his well performance.  Perhaps, he is a big boy and he had spent almost one and a half year at N class.  Strictly speaking, his good performance is a must.

By the way, I've received a call from Miss Wong this afternoon too.  She also told me about my son's performance in the past week.  Her comments for my son is everything well.  He can handle: go to washroom, tea time and much pay attention to teacher's speaking and fast respond after got command.  
其實, 我個仔唔扭計時, 真係幾掋KISS o既  

Tung'sMum 寫道:
龍柱Mum,
Thank you, I will call the driver tonight.  
My girl is study in the same class with your son. Did you son   (cry) ? My girl cried when she got on the bus and she told me that she will not go to school.
Tung'sMum

KLLP 寫道:
Dear all mums,
Did you receive call from teachers?  I received a call from Miss Wong (teacher).  She told me tim's performance during this week.  Grateful that it seems that he is OK about the school.

咁好呀! 仲未比$.  我上個星期二交左啦!

KLLP 寫道:

你地俾左校車費未呀...我重未收到車費袋

我lunch問德揚有無出公園玩, 他說無得玩踏單車wor! 都唔知信唔信得過

焯媽媽 寫道:
忘了報告, 今日何老師話, 可以出操場踏單車, 我話發達啦!焯焯最鍾意的..

應該可以分開訂! 因為張form有兩行, 分開兩個銀碼嘛!

另外, 我都覺得另外個套比較淺左d, 應該唔會訂, 最多訂$175個set.  其實, 我想連$175個set都唔訂架! 因為屋企都有一些類似的圖書集!!

fi-fi 寫道:
tyty,
我會訂......我以家手頭無份野,但今朝同我fd傾開呢單訂閱時,就發現....係可以唔買果套start maths嫁,淨係訂小跳豆+親子天地+my eng little book+2隻cd ($175),唔知係咪唔同學校有唔同offer定我睇漏左呢???

yypiano,
好高興知道yy將課室當正屋企呀   恭喜! 恭喜! 恭喜!

yypiano 寫道:

原來呢兩日yy好進步呀,將課室當正屋企。

我今日比德揚著左對水鞋番學呀! 另外放左對波鞋系書包, 叫佢番到學校換.  不過放學後打電話問佢, 佢話老師話唔洗換番波鞋wor!

yypiano 寫道:
落咁大雨.....放學會唔會濕晒呢??

hi all,

今次這張大頭照是第一天搭校車前影的

今日開始,我又要忙著update德楊的home page.  成兩年幾未update過,真係有排攪囉!  

lee兩日德揚喺屋企玩上堂"點名",佢up左兩個小朋友o既名,一個好似係"李志亨-蘋果組",另外一個好似係"劉卓衡-西瓜組"   不過可信性就     

今日我亞仔都有唱:小寶寶,微微笑,背著書包上學去.......喎!

佢仲有唱:小朋友,快快來,靜靜坐,齊來聽故事~ (不過我唔記得係唔係"齊來",明天再問吓佢先!)

還有唱唔知咩"做運動歌":好似係"吸氣抖氣,收腹抖氣... " (後面d歌詞聽唔清,所以唔知佢唱乜!初時我聽錯"收腹抖氣"為"傷風抖氣")    

HOLONGMAMA 寫道:

今日亞仔把口不停咁唱歌:小寶寶,微微笑,背著書包上學去.......
我問佢邊個小寶寶咁乖呀?佢話咪係我囉~媽咪
仲有句口號: 小朋友鍾意返學,老師會好鍚你哋,yeah!!! (做埋v字手勢)(都唔順口嘅,都唔知係咪咁叫    )

自從放12點之後,茶點主要是麵包或清蛋糕,因為早上淨係飲奶,驚佢到成12點幾先食飯會好肚餓嘛!所以食d飽肚o既野囉!

KLLP,
tim好叻喎!等我第日又開dns個欣欣比佢睇,睇吓佢識唔識講個欣欣個名先 :

dns,
欣欣見到德揚張相,識唔識得講德揚個名呀?

KLLP 寫道:
龍柱,

tim 係我上bk時, 指住德揚張相, 話"我係學校見過德揚呀"    

想請問自己接放學嘅媽咪,放學時間搭小巴往又一城,難唔難上車架?

我都好想快些到11月7日! 唔知去邊度旅行呢? 我老公多數都會一齊去o既!佢話請左假囉喎!

各位, 有冇興趣12月的學校假期攪個BBQ呀? But I prefer weekday!

Delete

係就係要返工, 不過我諗Sat你哋都可能要上午返工 & Sun你哋有人都可能要返教會! 又或者有人weekends唔放得假喎!  我又唔想燒夜晚...  你哋有無人有車架?  如果有方便d喎!   日期方面, 你哋有乜好提議呢?
HOLONGMAMA 寫道:!
龍柱,
weekday要返工呀))))))))
[quote]
龍柱 寫道:
各位, 有冇興趣12月的學校假期攪個BBQ呀? But I prefer weekday!
[/quote]

想問冬季運動服問題... 係唔係遲些學校會有安排架?

不如去 "HERE" BBQ或野餐好唔好呀? 斷古你地有9成人都應該未去過掛!  夠新鮮啦掛!  如果去public location, 我驚人多難控制和難找地方坐嘛!  但如果BBQ就要book爐, 我建議weekday是因為我比較有把握book到兩個爐 (全場共四個爐, 時段around分10:00-15:00 和16:00-21:00). 如果weekend, 我就無把握啦! 去野餐都好! 可以睇住d小朋友...
dns 寫道:
你地有無諗下不如去野餐呢?或者濕地公園OR行山呢?
人多不如BOOK  VAN仔都可以?
‹ 上一主題|下一主題