用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~ ...
樓主: 加加媽咪
go

☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~ [複製鏈接]

Re: ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~

hi 各位, 其實我認得chunma, 係因為之前我遠距離見到佢帶chunchun返學,咁我咪認得chunma囉 .gigi, 我係要認個小朋友架, tzayauma只是一個exceptional case !gigi, kikimom同其他媽咪, 我會留意吓見唔到見你地拖住小朋友, 咁我地咪可以易啲相認囉 !或者如果你地認到我仔仔, 你地叫我呀 !話時話, 我認得加加baba, 不過佢當然唔認得我喇 ...

其實我昨日請左sick leave, 係屋企sleep左成日, 今朝係好精神呀. 但係到左中午, 個人就開始覺得累, 有啲好似想暈咁 . 可能係血糖低 , 食左lunch好啲. 前日去睇左醫生, 但係佢話心跳同血壓都無詳喎,所以而家做埋body check, 驗吓血咁, 睇吓其他方面有冇問題囉   ...      

各位, 我仔仔係上2b, 請多多指教 !如果無記錯, 好似呢度無同班同學   ...

tzayauma, 我有食早餐架,不過呢幾日會好快肚餓, 如果唔立刻食嘢, 跟住就好似想暈咁 ...

gigi, 你係家教會委員, 咁有家教會活動你就要站台喇, 咁都唔難揾你喇    

gigi, 係呀, 鄒老師有喜, 佢原本係上2b的輔助老師, 而家由鐘老師代.

gigichacha 寫道:
tszyauma,
我係學校門口見到張通告話鄒老師有喜,暫時調離班務,改為處理校務,張通告寫住下2A同上2B有影響,咁咪多口問下law.

chunma, 我都好開心同你相認 ~~你講嘢好斯文呀~~咁第一次同你地見面, 梗係斯文啲好呀, 遲啲你地會見到我嘅真性情  

chunchun呢個星期六同22/3去唔去表演   

chunma, 家長日嗰時老師都話仔仔上堂唔留心, 佢係鐘意同同學傾計呀 !其實我諗小朋友上堂有時唔留心都唔出奇, 我以前讀書都成日發夢, 因為唔夠瞓呀 !成日唔夠瞓又真係令學習事倍功半, chunchun可以早瞓都好.

我地都唔睇電視, 唔追電視劇, 9點睇完新聞就關機,都係想兩個仔早啲瞓. 但係佢地都要攪到10:30先上牀 !  我地上次追的電視劇已經係暑假嘅事, 當你地好想睇長金, 但又要堅持唔開電視嗰時, 記住有我地陪你    !

yau ma, 星期六去樂富, 22/3就去屯門護老院, 好似22/3仲有舞蹈組架    仔仔都係表演舞獅同打功夫, 我無諗住去睇喇, 已經睇左好多次 , 同埋仔仔跟學校車會快啲返到呢     

tszyau2000 寫道:
la,我一早都話你好斯文大方ka la, 依家連chunma都係甘講呢!
你地 星期六同22/3去邊到表演ar? 我地睇吾睇到ka?

kikimom, 係呀, 兩日我仔仔都會參加 . 學校車我係指呢個星期六, 因為去樂富. 22/3仔仔都會係學校食飯, 佢之前都試過, 佢都唔知幾鐘意 !22/3我諗唔使搭車, 護老院好似就係在兆麟苑隔離嗰間    

kikimom 寫道:
yymom

乜原來功夫星期六有得表演ar...你係咪2次都俾仔仔參加ar..kiki322都會去屯門護老院表演.要表演d小朋友會係學校食飯.而表演完時間好似係2:30,o甘仔仔係咪等下午班放學,一齊坐校車返屋企ar

chunma, 其實我結婚前都係電視精 ,不過結婚後放工仲要煮飯做家務, 又覺得無咩好睇, 慢慢就睇少左, 就習慣架喇 . 而且我老公係一個紀律嚴明嘅人, 大家一齊唔睇, 無hard feeling .我嘅經驗係, 只要唔開頭, 就唔會心思思要追架喇 !

chunchun雖然無份表演, 但都唔代表佢唔叻架 . 我仔都係柴娃娃咁架咋!      

kikimom, 咁我地又真係唔係兆麟住, 平時係行返學, 約20分鐘

kikimom 寫道:
YYMOM
oic .我己為你唔係往siu lun. 要坐校車返學

係呀, 電視又真係一個學野嘅好渠道,我啲仔睇得"瞬間看地球"多, 而家會認得雪梨歌劇院 !

tszyau2000 寫道:
甘呢樣野就真wor,所以真係好無奈,電視玩其實都算係比小朋友學野kei渠道,但係又好多時教到d小朋友愈來愈精....唉!     

原來如此 :exclaim: 我都奇怪, 我地都無睇過大長金, 但我仔都識首主題曲 :exclaim:  :exclaim:

...
To all,
上星期五 (11/3) 特別活動日kei節目係唱karaoke,其中一首歌係"大長金"首主題曲"希望",我lum係咁kei原因攪到d囝囝囡囡個個都識唱ka.

我都祝chunchun

[size=large]生日快樂
[size=large]身體健康
[size=large]快高長大
[size=large]聰明伶俐

chunchun 五歲喇, 仲有可愛嘅聰聰,真係飲得杯落       

chunma, 我地都無同啲仔開過生日會, 每次都只是同屋企人食蛋糕. 可能佢地亦無去過生日會, 所以都唔識要求      .

~~shoulder好痛呀, 可能琴日咩細佬太耐啦~~咁要多多休息啦. 快啲好返    

kikimom...嗰個就係我囉...我係度諗緊嗰個係唔係你呀,同埋點解kiki唔係著表演啲衫, 來唔切反應呀(叫你), 攪到你 , 唔好意思    . 咁你認唔認到我呀? 我地下次相識喇!

kikimom 寫道:
有冇媽咪知..除左chunchun打功夫,仲有邊個囝囝都係打功夫ka ma...今朝有個媽咪眼金金望往我同kiki ar.搞度我

加加媽你就好la..      放甘多日假,可以陪加加,我就希望快d到25號,可以放4日陪kiki..都係跳多次..等假期唔好落雨     

邊度係ya, 我係度睇左kiki咁多張相同咁多次

chunchunmama 寫道:
YYMom,

你認人果然[size=large]勁    

gigi, 唔使sorry, 其實我都知你係想指懷悅嘅     

YYMOM,
Sorry! 攪錯左,銘銘係Ding個囝囝,你個囝囝應該係懷悅,特此更正.

[size=medium]懷悅,kiki&蕎蕎唔駛冒雨行過去護老院表演ar.

最近呢張大頭相係"像真度"非常之高     

kikimom 寫道:
YYMom
o甘kiki真人同相有冇唔同ar

我大仔之前係青山村讀n1同k1, 蚊係多啲, 不過貼蚊貼同著長褲都ok.

poohpooh1668 寫道:
呀,你仲有留意我地喎,知我煩緊搬唁搬,D人話青山村好多蚊,我仲心大心細,n1我有諗過啟思,拔佢唔係我target k1,如果屋村個d,我驚好多新移民呀,kruson個仔所以後尾都無讀,所以好煩   

好在yauyau無傷到眼, 但係我諗到都心驚呀:-| ! 希望唔好留有疤痕喇     !

我都同意gigi所講, 唔好等返學喇!如果表弟再有下次, 一定要有啲行動, 等佢知道係一件好錯的事 . 打可能令佢有樣學樣, 不過我有時都會打細仔手板, 或者罰企, 或者隔離佢一陣, 等佢知道事態嚴重    !不過始終係家姐仔仔, 都係要佢父母出馬先得   ...呢係我個人意見, 大家分享吓 !

tszyauma,
睇嚟表弟不單頑皮,而且行為也十分粗暴,小小年紀已打父母,真要好好管教,如再多等半年至入學,由老師去矯正,相信情況會惡化及成效不大,甚至乎可能經常被老師投訴tim.

有d家長係發現孩子失去控制時,好多時都會打小朋友一餐,希望用肉體的懲罰去制止佢,但多數會招致反效果,個小朋友只會係被打個一刻停一陣,之後就會模仿大人kei行為(即係去打番人),結果真係得不嘗失.

如果表弟情形係咁,而佢又未足三歲kei話,可以帶佢番去健康院做一d情緒及智能kei評估,睇下會唔會係過度活躍性,又或者向醫生或姑娘資詢教導kei方法,希望能及時對症下藥.
(以上純粹個人意見,希望對大人同小朋友都有幫助.)

相信你今日已好累,應該係身心俱疲,早些休息,日出時再戰江湖.

[size=large]Good night!

我仔仔話舞佢個獅頭個同學都跌倒呀!

kikimom 寫道:
gigi/chunma/tszyau

kiki冇乜事la.都冇整親,只係撞度"小小於"差d俾佢嚇c,仲要同我講,小事jet.因為個台太細la.所以唔小心,好彩老師剛剛接度我,讚我勇感.又冇 ,好叻囡tim......跟往要我讚佢叻tim

我就同老公識左14年, 結左婚7年, 都係係3月頭結婚嘅. 不過我地從來都唔慶祝, 所以我係結婚紀念日都係無感覺嘅      !

kikimom, 你做乜:tongue:呀?

kikimom 寫道:
chunchunma

我同老公識左8年, 結左婚5年,  :tongue:
‹ 上一主題|下一主題