用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生媽咪會
go

民生媽咪會 [複製鏈接]

Re: 民生媽咪會

Venus
我個女現在坐洗叔叔間車, 因之前原本坐何太間車, 但何太到星期日先同我講話要 7:55分上車, 因我亦有問她點解當初唔係咁講, 好彩之後她就找了洗叔叔, 因洗叔叔間車可 8:20 分上車, 咁都好彩都終於都攪掂佐

傻媽媽
我個女個班主任都有講呀, 不過唔知幾時帶返去呢, 另外, 點解你個女尋日無派書, 因尋日上午班都有返呀

chloetam
我唔知呀, 妳個女話比你聽牙, 我個女就冇同得講, 問多兩句都嚴我煩, 話說呢兩日佢放學後我都打電話比佢, 點知佢一聽就問嘜野事呀, 點解你成日打離呀, 我比麻麻聽呀, 佢不知幾咁唔耐煩呀, 真係比佢 '極' 死

原來 bk 有咁多民生媽咪, 真係好啦, 以後重有很多野大家可以交亙意見啦, 等我整返 個 list 先得, 若有入漏或新加, 請代為更正或加入, 希望我地以後多多聯絡 (原來得咁小男仔)

K1B
傻媽媽 --------------------  女
I LOVE HONG KONG ----- 女
Calvin仔媽媽 -------------- 仔

K1C
tungwai ------------------ 女
ElsaPoon ----------------- 仔
Chloetam ---------------- 女
Ivylouie ------------------ 女

K1F
Venus -------------------- 仔
囡囡Mami ---------------- 女

K2B
flower168 --------------- 女

P4
Sunniema --------------- 女

唉, 我個女今日又 'TI' 佐啦, 今朝係咁哭話唔返學呀, 終於趕唔到褓姆車, 結果要等佢爸爸車佢返學, 到學校後老師同我老公講, 我個女呢兩日在學校都是嬲爆爆的, 老師唔講我地都唔知呀, 聽後我都有 D 擔心

K1B
傻媽媽 -------------------- 女

K1C

K1E
yung 媽 ------------------ 仔

K1F

K2B

P4

So
唉, 我都有 '林'過呢個問題呀, 我都驚呀, 咁, 我想請教下你, 萬一我個女下次又係咁, 我應該點做好呀, 唉, 真係比佢極死我啦, 咁你個仔在民生讀得點呀, 話曬都讀了一年, 可否講一些你對民生的意見給我們知呀, 唔該你

so
多謝你的意見呀, 不過我個女其實之前返學前班時放學都是坐褓姆車的, 但今日只是在家大哭說唔返學至會趕唔到褓姆車, 咁我想問如果第二日佢又在家哭, 唔肯返學, 我有 '林'過捉佢上褓姆車, 但我又驚佢更加抗拒返學, 唉, 真係唔知點好

venus
你個仔就好啦, 咁鍾意返學, 至小唔洗咁勞氣

K1B
傻媽媽 -------------------- 女

K1C

K1E
yung 媽 ------------------ 仔

K1F
jj14 ----------------------女

K2B

K2D
So------------------------ 仔

K2E
Him-ma ------------------ 仔

P1
Zoey -------------------- 女
abbybear-------------------男

P4

幼稚園媽咪
我昨天打電話去問班主任個女在學校的情況, 咁順便問幾時交圖書, 朱老師說現在不用交住, 等遲 d 收到通告後才交

jj14
應該 k2 先有, 重多數會在星期六

栗米
你好攪笑呀, 我睇後都忍唔住笑佐出離

[小朋友讀P1

傻媽媽
咁在本圖書上洗唔洗寫名呀

唔該你地呀

Venus
佢冇野嗎, 剩係得個仔肚'呵', 咁大人有冇野呀, 宜家食野真係小心 d 呀, 不過去飲又唔會 '林' d 野會唔清潔

唉, 一有小朋友就有好多野擔心

我買了運動服及校服裙各兩套

ElsaPoon
我見到本校刊對襪是灰色的

Venus
佢爸爸打去問過個洗叔叔啦, 洗叔叔話亞彤彤未行完功樂道都已經冇哭, 咁頭先我問個女鍾唔鍾意坐褓姆車, 佢又話鍾意, 不過小朋友講 d 野真係一時一樣

JuliaCheng
我地讀那間是在九龍城的, 而九龍城那間是有幼稚園, 小學, 中學, 而幼稚園, 小學, 中學都是同一個地址的, 至於北角那間是唔同機構的, 至於難入與否, 就要睇小朋友的臨場表現啦, 因面試時, 小朋友及一個家長一同入一間課室, 小朋友坐在黑板那面同老師面試, 而家長則坐在壁布板那面同另一個老師傾談, 而家長和小朋友是看不到的, 因是背對背, 若有問題可再題出, 這裡有很多媽咪可幫到你的

JuliaCheng

民生是私校, 不是國際學校, 但 F.1-F.3 不是私校

民生幼稚園 : k1 分上午班及下午班
k2 全部上午班
k3 全部下午班
民生小學 : p1, p4 全部是上午班
p2, p3 全部是下午班
p5, p6 全部是全日制
*** 不過聽聞好似話遲 d 全部會轉全日制 ***

JuliaCheng
每個月一千五佰幾, 一年交十期

chloetam
係呀, 其實都幾多, 我 d 朋友都係帶 2 本書渣

chloetam

我買校服裙 1 條, 恤衫 2 件, 長襪 2 對, 校褸 1 件, 咁就四佰幾冇佐, 你個女俾同學 仔 'MET' 佐邊到呀, 緊唔緊要呀, 唉, 但有時小朋友 D 野好難話邊個對邊個錯, 有時佢地可以為一些雞毛蒜皮的事就打人, 其實我都好擔心我個女在學校的情況, 因為佢 D 脾氣都唔弱
‹ 上一主題|下一主題