用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生媽咪會
樓主: Venus
go

民生媽咪會 [複製鏈接]

Re: 民生媽咪會

傻媽媽, ILOVEHONGKONG

幣, 我個女冇同我講呀, 不過, 會唔會唔同班, 所以唔同呢, 咁請問你地, 昨日, 你地有否帶貼紙回校呀, 因我個女昨日帶佐, 放學後同我講話貼左係個鐘到呀

Venus
我個女都係日日唱呀, 佢直頭在屋企又唱, 出街行行下又唱, 坐坐下車又唱, 而且重係好多首唔同的歌, 另外, 我平時夜晚我都會開學校那隻 cd 比佢聽, 咁佢就會跟住唱同麻做動作, 而我亦睇得很開心

chunhin
民生是沒有幼兒園的, 它只有幼稚園, 地址是九龍東寶庭道八號, 而學校亦有說有 85% 的幼稚園學生可升回原校小學, 而小學升回原校中學, 據聞機會都很大

Venus
你唔講, 我都唔知那個係 '沙除', 因我個女都有拿個膠樽, 而入面是裝著膠飲筒粒的回家, 所以我都冇 '林' 過原來那個是 '沙除', 另外, 我個女今次很叻呀 (我覺得), 因今次學校派回的手冊, 竟然有 5 個 tick 呀

Venus
我覺得你個仔都進步得好快呀, 另外, 你知唔知佢地學校 31 Oct 2003 可否著萬聖節 d 衫回校呀

chloetam
你個女好叻呀, 佢在學校肯定好乖呀, 不過, 睇你個女個外型都好文靜, 肯定你唔洗勞氣啦, 我 '林' 你個女下個月可能會拿滿 tick 呀, 恭喜, 恭喜

Venus
唔該你呀, 因為我好想襯個女重細時可以幫佢扮鬼扮馬, 但係, 我頭先去過小學雜談中 (民生小學家長) 問過, 佢地話好似剩係得聖誕節可以唔著校服, 我真係有 d 失望呀

Venus
唔該你呀, 真係失望

chloetam
我個女暫時學緊三樣野
1) 溜冰 -- 佢好鍾意呀, 現在已經學了六堂, 是同幾個 BK 媽咪一齊報的
2) 英文班 -- 是由外籍老師教的
3) 芭蕾舞班 -- 是在民生上堂的

咁你個女呢, 學緊嘜野呀

Venus
希望你個仔快 d 好返, 不知是否小朋友返學後真的很易病, 因我都有幾個朋友的小朋友都是返學後以經病了幾次,  總之, 希望佢地快 d 好返, 唔好令父母擔心啦, 另外, 我個女是在北角返英文班的, 不過我現在都在九龍塘的一間學英文學校留佐 waiting

chloetam
我個女那個溜冰班亞 sir 叫 Johnny, 我都覺得佢好好, 因佢有耐性教小朋友, 而又會同小朋友講笑, 至於英文班, 其實我覺得北角這間一般啦, 因我個女只讀了 5 堂, 就已經轉了 3 個師生及第四堂又叫我個女轉去第二班, 而咁轎, 我在那處同一個媽咪傾開, 佢就話佢有朋友介紹有一間幾好, 是在九龍塘, 咁佢都問緊, 因佢都想轉, 而我亦問過這間, 他說可以免費試一堂, 但我都重未抽到時間同佢試堂, 但他說因我個女這個年齡未夠人數開班, 所以我都留了 WAITING , 咁你個女現在在那裡學英文呀, 好唔好呀  

Venus
應該唔係啦, 不過我唔係好記得個名, 那間英文學校是在繼園台的

各位媽呼

遊戲日那日我個女參加"車輪接力賽", 咁你地呢, 至於話比蚊咬, 咁我個女呢排就小 D, 或者你地返學貼一張蚊貼先返學啦, 會好 D 的 , 另外, 我個女套運動服, 就只是長半隻手到, 所以我都不換了

Mrs.Lee
你個女好返未呀, 我覺得呢排 D 天氣比較麻煩, 上午及黃昏就涼, 中午就熱, 可能咁樣小朋友很容易感親, 希望佢快 D 好返啦

ElsaPoon
我個女都講佐比我聽啦, 佢話佐你個仔個名比我聽及說他要坐飛機去探婆婆

ElsaPoon
幣在講 d 野, 時真時假呢

Venus, 傻媽媽
我都唔見我個女有拿食物回家, 莫非她在學校食晒, 我又唔見佢書包有紙鳶, 只有一個紙造的生日蛋糕呀

chloetam 你講開, 我又有 d 印象, 好似有看過慮似的物件, 但可能我真係唔知係嘜, 我只是以為一張普通的紙, 而個女又冇話比我聽, 所以冇為意啦

Venus
我個女不嬲飲開美贊臣, 因聽聞冇咁熱氣, 所以, 現在個女已飲 4號 安兒健 A+, 至於大便就日日都有, 不過, 講開又講, 我個仔現在歲半, 但在一歲時, 因要幫佢轉一歲奶粉, 而當時美贊臣的成分有改, 而我亦有些朋友及家姐的小朋友飲後有嘔的反應, 咁我嘜幫我個仔轉惠氏呀, 點知飲佐 2, 3 日到, 佢的大便就好硬及有時冇, 但他們都是喜歡飲水的, 所以我都即時幫佢轉返美贊臣, 咁飲返之後, 咁又正常返呀

各位 K1 媽咪
記住明天開生日會呀, 記坐帶膠手抽袋呀

Venus
唔好客氣, 我個女昨天同我講話佢有想好似 D  哥哥姐姐咁去旅行呀, 不過, 唔知 K1 有冇親子旅行呢

chloetam
點解朱老師會叫你個仔問你, 是否你個仔唔舒服呀

chloetam
我個女就重有兩個字未得, 就係[size=medium]及 [size=medium], 另外, 唔知學校茶點可不可以轉麵包或蛋糕呢, 因至小冇咁熱氣嗎
‹ 上一主題|下一主題