用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 CTY Summer Program-HKU
發新帖回覆
go

CTY Summer Program-HKU   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

群組內家長強烈推介,一生人一次,貴少少都去試試

HK 學費大約 = 美國學費+機票
如果打算順道遊美,應考慮美國,因為科目選擇較多

我個人唔擔心安全問題,因為暑期無乜學生响campus,宿舍都清空,外國學術活動,唔會搞啦!

我反而諗,既然唔會去好多次,不如去美國...
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

ramuza 發表於 20-2-15 19:31
唔知媽媽可唔可以同我verify我有其他媽媽話畀我聽佢美國cty 九成九都係內地人

反而香港仲多啲外國人

美國好多個site,朋友2019年去咗一個只有其中一個地點開嘅,有內地人,但華人少於一半
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

今年:
USA:
application fee USD250
Residential site, residential student (includes room, meals, and books) – $4,869
Total =  USD5119,

HK  
application fee USD50
Residential – USD5,899

total = USD5949
差額係USD830,約6千5 HKD

所以唔係爭好多,如果預咗要轉機,其實可能唔駛點補$$添
當然,要計埋小朋友可以獨自上機,如果要家長陪同的話,就當然貴好多啦!特別係返工家長嘅要請假,opportunity cost 可以好高添

我自己就應該出年先俾仔參加,預咗回程機係佢自己一個返,但會俾錢CTY送佢去機場
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 20-2-20 08:40
多謝你list 出來對比,未仔細比較過。點解HKU site residential fee 貴過美國?我以為價錢都是一樣的。
...

因為要支付美國導師來港機票/住宿
其實係前輩極力推介呢個camp,亦有人提過差額夠一個人機票,真係夠膽嘅話,俾佢自己飛,兩邊會係幾乎一樣$,點解唔去美國上?多d選擇嘛!

我都有諗過今年去,所以早前已經計過數
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仲聽過一個故事,初初CTY summer camp 係科大搞嘅,點解之後俾HKU 搶咗....
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

小加子 發表於 20-2-22 11:05
請教各位CTY的program適合小學生參加嗎?我見佢有summer program 在ISF舉行,如果想今個暑假參加係咪一定要 ...
跟能力同興趣報名,通過SCAT 測試,"合格"先可以報數理 and / or humanity 課程,如果遇到課程"似乎"太淺,可要求報讀下一個級別, i.e. skip basic, 直接報advanced
SCAT無野好準備,唯一要知,就係經CTY website,click link去報,唔好自己外面報
CTY 會報高兩個grade
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

小加子 發表於 20-2-24 14:24
香港考SCAT 係咪一定要通過考評局?我見上一次一月份舉行,仲未搵到下一次係幾時

7歲p.2應該報grade 4,對 ...

係去prometric 報名,一年有兩次 paper test,另外每個office working day 都得做電腦test
你經cty 報,話係grade 2,去到prometric system 就自然會當係grade 4做,唔係自己報grade 4

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

SCAT 係美國嘅分級能力測驗,CTY 發現,如果 以高兩grade嘅題目,同高兩grade 嘅peer group 比較,能夠搵到係咪真資優 (學習能夠高於同齡)  (詳見CTY 網上資料,佢有講點解用SCAT嚟做screening ,有數據support 嘅)

所以,必需要經CTY入prometric,先可以有特別安排!我見過同場好多小朋友考,佢地部份係要去美國讀書,所以要考佢地同grade嘅SCAT
我地係學校長假期嘅weekday 考電腦嘅,同場幾十個小朋友考,點會有可能全部考CTY呢?但如果你話paper test,咁就有可能....

不過,中國人考數學係有著數d嘅,一嚟我地教深咗,二嚟美國又教得淺,所以,以HK小二去比美國人小四嘅數學能力,真係.... 普通人都做到好成績,唔駛數學資優

另一方面,小二考小四嘅英文,聽聞難度較高,要去到美國local grade 4 約60 percentile 先叫"合格",可以報humanity 嘅課程 (詳情要睇返網上資料,唔係用分做cut off,係用percentile)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

搞到我都想俾仔上 CTY 英文

因為仔係數理人,我無詳細研究過CTY humanity 有乜學,會唔會有d writing skill 之類,叫做幫到考公開試嘅野? (我地prep 緊 考公開試,但呢排停課,停埋私人writing class) ,如果cty 有得玩下,又唔錯....
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

都敏俊C 發表於 20-12-14 16:07
咁早已經講定,2021年暑假唔開 summer course
我仔一直無參加,諗住升中之後join,睇嚟,可能都係無緣...佢地可能要搞virtual summer camp
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 22-9-27 09:22
請問CTYsummer camp係要點樣申請呀?有咩要求嗎?
入咗會就得,無特別要求,只係入會要考scat
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

SCAT 其實係兩份卷,測試語言同數理能力,有成績後,分別會睇到合唔合資格報語言/數理嘅科目 (課程嘅兩大分類)

我聽前輩分享過CTY summer camp 嘅經歷,非常支持俾孩子玩一次,但因為"留宿"有年齡限制,所以當時前輩係建議讀中學先去玩,可惜一切準備好就嚟個covid,搞到無得去...  仔都升大學喇!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊