用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 如果培育及發展資優小朋友?
發新帖回覆
go

如果培育及發展資優小朋友? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

資源上容許讀d貴d嘅野?可以考慮CTY 嘅課程,都係remote,但比較有系統

如果係數人,睇下想唔想攞多d cert,可考慮玩下world class test升小3的話,可以報中大

每年9-10月HKAGE 會搞個資優課程talk,會有CTY, HK幾間有搞資優課程嘅大學一齊,介紹課程,可以留意下

其實,我覺得重點係接觸多d野,keep 到佢學習動機,搞好EQ (好難),希望佢响學校唔好出事 (3年級可能開始難搞...)

我真係唔知俾佢學深d啱唔啱,但呢條係不歸路,多留意孩子情緒,有需要時,可能傳統教學唔適合

身邊另一位>145 嘅孩子同我仔今年都會離開唔容許跳班嘅傳統教學學校,所以...

有時會諗,俾佢學深d,係好事定壞事....
定係單純EQ問題,所以佢咁討厭返學

anyways, 有感而發...
可能再揀,我都係會順住佢興趣,俾佢去學

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

happy.4ever 發表於 22-7-19 17:58
回覆 小曳人 的帖子

請問world class test例如有咩? 同埋唔傳統教學係咪要國際學校?
world class test 係一張比較容易攞到嘅cert,國際性,我仔用呢張cert + SCAT (CTY) 入HKAGE 同 科大DP

佢地係唔鍾意重複,所以係唔會自動溫書架,佢地個腦轉得快,佢睇一次已經叫溫咗...直資應該好d嘅..

睇嚟,你應該帶佢多據接觸唔同事物,從中揾興趣

我強烈推薦學捉棋,有得玩,用腦,仲可以學輸!

我比較擔心無學習動機呢樣野...
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

happy.4ever 發表於 22-7-20 14:16
回覆 小曳人 的帖子

唔好意思,我唔係好識... 科大DP係咩? HKAGE好難入嫁? 我以為好易申請到...無錯,我 ...

DP 係雙修課程,中學生上高中/大學Y1嘅野

當一個>145 嘅小朋友有學習動機,高小入到DP 亦大有人在,但科大點決定收唔收你呢? 多張cert 只係多個參考

當然,唔係人人都要咁行,最重要係孩子自己想學

HKAGE 近年要先做一個課程,screening test 合格先入到,其實反而唔係太重視d cert,我仔係早一段時間,佢地轉緊申請資格嘅第一年自行申請入嘅,當年我想多d野响手
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

多唔多同佢一齊學一樣野?

其實唔一定要學呢d學術野,只係如果有興趣學嗰班,可以填下時間
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

happy.4ever 發表於 22-7-20 22:35
回覆 小曳人 的帖子

冇同佢一齊學, 有咩可以家長同小朋友一齊學?
跆拳、樂器、運動,其實好多野都得,問題係大人有無耐性但如果做到,其實幾好

e.g. 我老公同仔一齊考鋼琴3級 (佢自己細個學過小提琴到約5級,所以定咗目標先去學,比較快上手,當時仔已學咗預3年)
我見過跆拳道班有親子,真心覺得好玩!
我老公亦試過同仔一齊去學乒乓波,當然係私人班啦

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

happy.4ever 發表於 22-7-20 23:21
回覆 小曳人 的帖子

好犀利,你哋用好多時間陪小朋友👍🏻👍🏻👍 ...
其實係假像,當係小project咁玩
但有樣野想分享,就係父母係孩子榜樣,如果個小朋友hea的話,家長自己都hea,係無可能俾佢地覺得人係要學習嘅

就等於日日睇TV嘅家長,好難叫得郁d細路睇書一樣

我細仔學習動機都一般,但大仔係停唔到落嚟嗰種 (佢有佢hea嘅時間嘅)
我先生係我識咗佢咁多年,佢都會花錢去學野嘅人:網球、日文 (讀足7年)、小提琴 (考返到8級),樂理8級、早排學返鋼琴,但因為決定讀第二個master就停咗...

我都好服佢,仲有時間顧d細路,我係hea嗰個.... 不過早幾年都終於讀咗個master (全班幾乎最老係我)

我估,孩子見到我地努力,佢都唔會怕辛苦

你個仲細,仲有好多野可以做,到高小就好難改變到架喇

giver    發表於 22-7-23 15:44
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 22-9-28 13:04
回覆 小曳人 的帖子

我發現我女都逐漸冇學習動機,點算好?最近一兩年經常話唔中意返學,但又唔係因為學校 ...
真係好難搞
但我覺得到大大下,佢地接觸到新朋友,有新嘅刺激,可能又有變化
如果遇到班有趣,有熱情學習嘅朋友,真係爭好遠

我知道班細路响 d 通訊apps 開咗好多group (唔係我地班大人識嗰d大路野),所以,試下參與唔同嘅活動,睇下識唔識到多d人,我仔暫時最能夠有共鳴嘅係DP 嗰班,我聽過唔少人都係因為DP 見到有人做,自己又跟住做 e.g. 自修IAL

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 22-9-30 12:55
你講得啱,要搵多d機會俾小朋友接觸多d 同類人,peer influence好緊要! 資優學苑課程好似多數系短時課程, ...
我仔响DP 度先識到人,因為成個課程要半年,如果大家都繼續讀上去的話,相對容易揾到同路人
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 22-10-1 09:45
DP課程(除咗數學)會唔會中學讀好d?
本身應該會有practical 堂,但疫情關係,我仔無上過practicals所以真係唔知點答好...

其實小學生應該識唔到朋友,因為成班可能30人,得嗰1-2個細路
但我仔明顯上到中學係識到人嘅,佢地仲拉咗好多同類人入群組,亦會約出嚟玩boardgame

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

今日見呢個post 浮返上嚟望見自己半年前寫嘅野.. 提起DP...

我想借個位用嚟分享145+ 有超前學習嘅"結果"

小學、中學分別向3位校長要求過跳班,不果,答案唔係從來無人跳過班,就係學校咁多勁人都生存到...

正確,我仔真係好唔鍾意返學,因為佢學得太快,老師都唔鍾意佢
但响科大DP,佢就好開心,成績亦好好,學習態度亦令導師都記得佢,完全係另一個人一樣!

唔係想討論超前學習嘅對與錯,因為個個孩子都唔同
只係想講讀DP嘅好處!

我兒2022年頭已完成IAL考試,年尾申請UCAS,12月in 咗Imperial 同 Cambridge, 聖誕前已收到Imperial offer, 早兩日亦收到Cambridge offer

阿仔明明話in 得唔好,但點解會收?
我諗到幾個比人強嘅地方,
其一係我地揾咗DP教過仔兩年嘅阿sir 做reference (佢小六嗰年係攞 outstanding award, 所以到佢讀完level 2, 就問定導師可唔可以將來幫忙做reference)
另外,唔知有無影響喇~ 仔手上有科大同中大嘅credit (上過credit bearing course) ,都係中一中二時攞到嘅~

當然,仔對呢科係好有興趣,亦係佢大學所選科目

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

fatboybaby 發表於 22-10-26 12:54
大家好!我第一次喺資優個forum出post,請大家多多指教!

睇左好多post,好有共嗚,但我從來冇幫個仔做tes ...
有樣野叫學習動機,見到時要好好"養住",佢死咗,就好難救得返...
當佢話悶時,家長有無了解過係咩原因? 點處理?

我仔就係明得太快,老師講幾句,佢已經明埋之後嗰堂要解嘅野,咁有乜可能唔悶呢?
但呢個情況出現時唔去正視,青春期放佢走...  好難搞...  '
我聽過有d case 仲難搞,响HK已經唔肯返學,過到外地一樣唔願郁,只顧住打機!(唔係boarding school,家長一齊去外地生活)
要等佢過咗青春期,自己醒先得 (一位前輩講嘅,有幾年直頭覺得自己無咗個仔...)

我用好多心機去經營親子關係,就係唔想青春期出事..

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Radiomama 發表於 23-2-5 21:39
真係有種修成正果嘅感覺。培育gifted kid呢條路唔容易,academic 以外,情緒、感性培養,可能同樣重要。
...

真係嘔咗唔少血...
唔係GC家長,真係唔會知有幾無助...

尋日同兩個仔行街,見到有個homeless同狗仔玩緊,我同細仔掛住望狗,大仔留意到伯伯個杯蓋掉咗,即刻去幫佢執返,嗰刻~ 好感恩
年青人覺得好少事,但作為父母,從一個細個超自我嘅人,到睇到他人需要,真係好感動!

其實自從收到imperial  offer,已經好滿意,有種又過一關,得到認同嘅滿足感
再高嘅~ 真係意外驚喜!

stillgood20    發表於 23-2-6 08:01
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

ANChan59 發表於 23-3-8 17:08
首先恭喜你兒子,非常優秀!應該是阿仔師弟?

我個人覺的份推蔫信作用不大。
多謝前輩!
印象中,應該係對家嘅師弟

有自稱英國教師話現時大學傾向講到學生學習動機/情況嘅reference.. 所以我先估可能有少少"好處"
當然,應該唔會係單一原因

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊