用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 2017-2018 第四屆全港小學數學挑戰賽 初賽結果出左啦 ...
樓主: peggy1
go

2017-2018 第四屆全港小學數學挑戰賽 初賽結果出左啦 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

sillydad 發表於 18-1-21 03:08
這是天主教教區舉辦的, 我小朋友那區在今天的頒獎典禮上有兩個天主教的中學校長到場演講。他們今天說有金獎 ...
我個人覺得呢個比賽認受性OK,對報讀所有中學都應該有D幫助

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

nobody2018 發表於 18-1-27 08:44
回覆 小曳人 的帖子

請教是否一定經就讀學校報名?
不清楚
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

米米爸爸 發表於 18-2-23 18:49
請問這個比賽認受性高一點, 還是華夏杯, 港澳杯認受性高一點?因為明年不想報咁多比賽了。很吃力呀, 大人細 ...
呢個應該要學校報名,華夏盃嗰d係公開嘅
我覺得只要係大賽,你有獎就已經超難得,而呢個比賽唔係奧數比賽,又只得高小,好難直接比較

以我仔學校情況,勁嗰d係攞住華夏盃之類大獎入,入咗已經無乜興趣再玩,高小入咗校隊,學校叫去邊就去邊
所以,奧數大賽高小會少咗d上哂岸嘅人仔,而學校派嘅比賽,又會無咗一d學校唔組隊嘅

如果要揀去邊個比賽,我會以邊個比賽會有收獲去決定,同埋撞唔撞測考。我仔無奧數訓練,但一直自學數學,佢响呢個比賽表現較好,可以俾你參考一下

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

米米爸爸 發表於 18-2-25 23:42
小四或以前已在比賽中證明了自己實力的是否已經是上了岸?很多這類學生已經小五六不玩那麼多比奧數比賽了。 ...
我嘅上岸,係指已經成功轉到有直屬中學,或有龍中嘅小學生
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Sherry_mom 發表於 18-2-27 17:35
回覆 小曳人 的帖子

可能英華例外. 它們每次比賽派出既人數是好誇張。拿獎人數也是.小五、小六都一樣. ...
佢地比賽氣氛好好多!但初小攞住奧數大獎呀,有得揀,都唔係揀咗YW

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 setom 的帖子

thx!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

baubaulee 發表於 18-12-17 14:57
Thanks!!
請問對升中有幫助嗎?
其實無人答到你有無幫助,因為學校係唔會用一個比賽去決定收一個學生,而係你想點形容呢個學生,佢有咩獎,係其中一個supporting,特別係如果你本身無奧數訓練,但又數學超前,我相信呢個比賽有機會"出位" (我仔就係咁)但如果已有奧數大獎的話,呢個有無,我相信又唔係太重要

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題