用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 那間 直資 / 私立 是真正活動教學?
樓主: mickychow
go

那間 直資 / 私立 是真正活動教學?   [複製鏈接]

我教傳統中學多年,今年開始教新高中,老實講,如果硬要將新高中同IB比較,只會笑大人個口。以下係我對334 vs IB嘅一啲諗法:

第一,教新高中班老師咪都係教開會考同AL嘅老師,你話教法可以點變?

第二,新高中表面睇嚟好似仿效IB,但實情只不過係將會考同AS炒埋一碟,根本只係換湯不換藥,點可以同課程、學制、approach完全唔同嘅IB相提並論?

第三,老實講,就連我哋啲中學老師都對334冇信心,你甚至可以發現唔少老牌名校如DBS、培正等都蠢蠢欲動,想諗方法開IB,所以,將來334會唔會好似以前TOC、母語教學咁玩幾年草草了事,冇人可以拍心口保證(EDB官員除外)。

第四,要搞IB,就要連硬件 - 老師都要換掉,因為教IB係另一種教法。之前有網友post過一啲英國名校,學生一向考IGCSE都好成績,其中考Straight-A嘅學生走去讀IB,點知都衰哂,原因顯然易見:老師操開IGCSE,突然要操學生考IB,根本未夠班。可見開IB唔係想就可以開。呢樣嘢亦都解釋咗點解連SPCC校長簡介會講有關IB都唔敢落咁大嘅commitment。

原帖由 Reximom 於 09-9-15 11:58 發表

No, 真道個邊d家長實牙實齒話, 每個真道學生都會考哂兩個公開試, IBD與及新高中會考, 請問各位, is it possible?

請問阿Reximom女士你期望咩答案?
‹ 上一主題|下一主題