用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 S位老師信箱
樓主: 小牧媽咪
go

S位老師信箱   [複製鏈接]

回覆:S位老師信箱

小牧媽咪, 你好。我仔上年大派位時派到S位, 今年5月就足5歲,收到CAC 打電話叫我地1月尾再去做評估,請問呢個是否就是升小一前的評估?還是係每年都要follow up 的評估? 因為如果是升小一的評估又好似早左d , 佢只係返左S 位3個月左右, 我驚影響左評估結果。

回覆:小牧媽咪 的帖子

多謝你, 我會打去問下,因為我發覺我仔由評估確認完到現在都差不多每半年就返去一次做評估, 每次見的人都唔同(check 聽覺,言語,大小肌肉),可能因為佢係自閉+Global delay。

引用:多謝你,+我會打去問下,因為我發覺我仔由評

原帖由 KCHK 於 16-01-10 發表
多謝你, 我會打去問下,因為我發覺我仔由評估確認完到現在都差不多每半年就返去一次做評估, 每次見的人都 ...
記得我嗎?我小朋友1/27 再去CAC , 原來係見物理治療師,佢話我小朋友已經接近同年齡的能力(要多點訓練平衡力) 呢樣係最差, 理解同聽指令都ok。唔需要另外比訓練佢, 原來佢地唔知道我仔入左S 位, 醫院方面都好似唔知咁, 但我明明有同醫院講, 可能無update 資料。唔怪得知我一係就咩到無, 一係就S位, 醫院training+ CAC follow up 評估差不多同時間進行

如果入左S 位之後, 學校覺得佢有進步, 不需要讀S 位係會幫忙refer 去I 或E 位, 通常我見到都係去I 位。 放心, S 位好珍貴, 學校唔會覺得佢無問題都要入去讀的。佢地定期要為每一個學生寫好詳述的報告的。

如果已經讀緊S位, 應該係讀住等I 位的。 不過我通常見到的係讀一年S位, 然後就第二年讀I 位。

‹ 上一主題|下一主題