用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴幼稚園-Nursery
go

劍鳴幼稚園-Nursery [複製鏈接]

劍鳴幼稚園-Nursery

各位媽咪,
你哋好! 我個bb 打算入劍鳴 2 歲班,我想請問你們以下的問題。 請多多幫忙

1/ 你們覺得學校的老師是否很有愛心?
2/ 教學方法是 傳統 或 活動

Re: 劍鳴幼稚園-Nursery

Thank you !

Hi 小猴子,
我個仔仔已被取錄今年九月入讀,不過我選擇am 班,因為bb pm 要午睡。 pm 班是國際班,bb 接觸英文機會比am 班多

Hi MandM,

My son also will take am class. Since school bus have to take around 45mins - 1 hour from Lai Chi Kok to Kowloon Tong, I perfer to bring BB to school.
For the summer course, you could try YMCA playtots.

hi小猴子

我bb 會放學時才坐校車,我聽有經驗的媽咪話不需要太擔心安全,因為校車有個保姆。 但是要考慮 bb 坐多久才到學校,因為小朋友唔可以坐定定好內. 

各位媽咪

因小兒星期六要去PLAYGROUP 所以會早一兩日註冊。煩請你們如果在星期六學校有什麼特別事項宣佈,請交流一吓?

Thank you

Of course, 一定交流交流才可互保不足。 唔知點解生完bb後冇記性

星期日已經辨好註冊,其實km 學費都幾貴。
請問大家有冇經學校買書。

不如大家 pm 電話號碼。

我問佢地話係 native speaker, 我從 notice board 上看見有一個金頭髮老師。我想係這個老師教英文掛。

有關書單,註冊當日很忙又要排隊又要睇仔,忙到只係簽個名承認需要學校幫我買書,其實買咩書都唔知。

不過下學期要睇睇書單先。

請問妳bb係讀 am or pm 班

Listenken, 我沒有收到妳的pm

listenken,

9月一日開課第一個星期家長要陪 bb 上堂,唔知係唔係 3 個鐘都要媽咪在班房裹。 如果唔係都唔知有邊到好去。

KM AM Class 家長會
Listenken
樂樂豬 --- boy -- 06/2004
MandM---仔仔---01/2004 (Take school bus fr Lam Tin)
尚軒媽咪
tkm---仔仔---06/2004
Jason
grabheart---son---08/2004
honghong---仔仔---04/2004
cat_house---囝囝---10/2004 (Start school in Nov)(The Interview)
onon811--- 囡囡---10/2004
大飛---仔仔---??

KM PM Class 家長會
小猴子
tracycck--- 囡囡---03/2004
sinwin
XWT
salichan
mcdhcpc
Hongmama
jackie_lau2000
HappyYammie---囡囡---08/2004
mwkcheung---Boy---02/2004
pluie --- 囝囝 --- 10/2004

各位KM家長,你們好,好耐無上0黎見各位,update 下先!
KM AM Class 家長會
Listenken -- 囡囡---07/2004 (Take school bus)
樂樂豬 --- boy -- 06/2004 (Take school bus to Oi Man Tin only)
MandM---仔仔---01/2004 (Take school bus fr Lam Tin)
尚軒媽咪 -- 仔仔 -- 02/2004 (Take school bus from Mong Kok)
tkm---仔仔---06/2004
Jason
grabheart---son---08/2004
honghong---仔仔---04/2004 (take school bus from Kwun Tong)
cat_house---囝囝---10/2004 (Start school in Nov)(The Interview)
onon811--- 囡囡---10/2004 (take school bus)
大飛---仔仔---??
little-b-popo---囝囝---08/2004 (take school bus)

KM PM Class 家長會
小猴子
tracycck--- 囡囡---03/2004
sinwin --- 囝囝--- 01/2004
XWT
salichan
mcdhcpc
Hongmama
jackie_lau2000
HappyYammie---囡囡---08/2004
mwkcheung---Boy---02/2004
pluie --- 囝囝 --- 10/2004
妤妤 ---囡囡---11/2004 --- take school bus from TKO (12月插班)

Is KM restricted to wear a white shoes ??  I asked the ladies on registered date, she told me not restricted but we have to write down child name on the shoes.

順便提提大家,要用防止退色的筆寫 bb 的名。如果唔係到時大家鞋上的名退了色後都唔知邊對打邊對。
  just joking.

我知道新一代的媽咪都係好有醒

Happy Yammie

昨日,我已經同仔仔去 Dr. Daniel Chiu 做 body check 要等大約個半鐘才可見醫生。 (記得要帶劍嗚綠色張通告因為係免費的)。 我順便幫仔仔打肺炎連球菌針,醫生話 bb 兩歲可以打。但係支針都幾貴 $600.

我想幫仔仔的圍裙繡上他的名,我記自己細個時校服外套都是這樣便別。

Honghong

我同仔仔已經打咗,因為我自己都未出過水痘。 如果bb 一野到傳染我咁就大件事。

Dr. Daniel Chiu 真係收我$600, 不過我個仔仔剛剛好 2 歲所以打 1 支針就夠,如果細過2 歲先要 打2 支。
‹ 上一主題|下一主題