用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局俾人告上高院
發新帖回覆
樓主: lot888
go

教局俾人告上高院   [複製鏈接]

mcl233 發表於 24-5-1 18:55
一個內部調查,一個外部調查,兩者性質不同,外人難知實情。既然當事人認定不公,訴諸法庭去公開事實,亦似 ...

有冇派返quiz卷似乎幾關鍵!

學校委員會:冇證據證明老師冇派,可能係學生嘅問題,狡辯講大話,投訴不成立!

教育局:冇證據證明老師有派,唔可以無理怪罪學生,老師欠缺公正失職,發信警告!

其實,隔離左右同學應該知有冇派,但事情攪到咁大,個個都話唔記得啦但法庭見便有可能記起

猴子爸 發表於 24-5-2 09:50
隔離左右同學有派,都不等于原告人收到老师的quiz卷,但举证责任在原告吧,如果学生不能证明老师没派,教育 ...

我意思係附近同學一般都會望吓或傾吓分數,應該會知道該學生有冇收到卷!

猴子爸 發表於 24-5-2 09:50
隔離左右同學有派,都不等于原告人收到老师的quiz卷,但举证责任在原告吧,如果学生不能证明老师没派,教育 ...

正正就是舉證在原告,即係老師在沒有證據證明同學收到既情況下,當左同學收到而冇交回,已經有責任!

但我也認同教育局在未有給老師抗辯的情況下而給警告也是不合情理!

法庭見是最好解決方法!

supervi 發表於 24-5-3 13:54
咁其他準時交齊功課既同學仔會點諗?
哦完來交唔齊功課係冇後果架?

校規雖然應該有寫明欠交幾多功課會記缺點,但係都要睇common practice係點啦!

如果有好多同學都有類似情況而冇被記缺點,又另計!

總括一句:依家老師好難做,怪獸家長甚至親戚,都可以發功,形成唔做唔錯,惡性循環

HK-MAN 發表於 24-5-3 14:48
讀書時經常發生,唔同時期但兩人犯同一錯誤,一個記缺點,一個警告了事...當年真係覺得唔公平...而家睇番..記 ...

以前揸唔揸正黎做,都係學生蝕底(不過我哋通常唔care

但係依家變咗係老師蝕底,如果呢個老師係秉公辦理就更加突顯咗外部勢力太大而令到老師得過且過,對任何人都係壞事!

mcl233 發表於 24-5-3 14:55
柯南再現~

你意思係有懸案定係有人會死?

sydneywongaus 發表於 24-5-4 13:28
回覆 猴子爸 的帖子

經驗話俾我聽, 就算聲稱高中係用英文教,  事實係, 有學校會鼓勵同學轉用中文讀同考.

如果學生算係消費者,咁學校咪可能違反商品及說明條例

猴子爸 發表於 24-5-30 10:51
这位魏sir 3月辞职,即是未完学年合约便离职?这已经不合常理。他若果受到不合理对待,他本人或其他同事只 ...

如果事隔半年又好難入學校數喎!

除非證明到佢果段時間不斷跟學校周旋纏繞!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊