用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
發新帖回覆
go

...   [複製鏈接]

仲未知自己大學想讀乜,中五想drop科俾老師勸阻了,暑假又忙佢啲ECA,都唔知有冇時間打理學業。

vestzs 發表於 23-7-25 22:24
回覆 gigayan 的帖子

ECA 呢d其實對升大有乜幫助?? 係自己中學某科需要??

升大學應該沒有幫助,始終最後都係睇DSE 。

好兩難,有時知道佢如果全心全意讀書成績一定會更好,但就會好似中學階段只得讀書。

pypy405 發表於 23-7-26 13:36
我個仲係未有目標, 未有方向, 都吾知佢第日點選科入U.  唉  你地呢?

Same same…..

再問就會話:都話未諗到,讀埋個中五先再諗啦

uil.uil. 發表於 23-7-25 22:15
如果我女中五上學期的成績,無“起色”的話,都可能要drop科。

阿女覺得想drop個科,好嘥佢時間,返嚟結果和溫習時間唔成正比,而且自己又唔係特別有興趣,所以有考慮過係咪drop呢科用返多啲時間係其他科……

但老師話佢成績唔係差,不如俾多一年時間,睇吓會唔會改觀/有進步。

2ling 發表於 23-8-13 15:05
我個仔又係一團糟
櫃、枱、床、地都有書和notes

我女又係周圍都係,已經清咗一堆,老公睇唔過眼,訂多個書櫃俾佢……

uil.uil. 發表於 23-8-13 09:46
其實開放日,係咪即係資訊日?

上年阿女都有去CU,聽到話PE係必修,佢即刻卻步,話擔心自己因為PE升唔到班……

fannyfanny^^ 發表於 23-8-14 12:03
讀乜嘢科都要上pe?

CU 係所有科都要year 1 完成PE必修科

熱媽 發表於 23-8-14 17:43
有個問題想問問大家,依家無咗通識(只有合唔合格)分,只剩中英數+3 X,萬一今年F 5想drop 科,只有5科係 ...

隔離post睇到,但我諗今年info day要再聽聽各大學嘅要求為準,可能有啲科要求又會唔同。

gracelam 發表於 23-8-17 11:08

每個sem可以揀自己強項去上, 有兵乒/網球/排球/籃球等 ...
聽聞pe科係有d要求, 同埋熱門運動好快俾reg晒, 所以阿女話擔心

pauljr 發表於 23-8-15 20:21
快啲搞清楚,快啲drop科(emoji)
應該都要等info day先會知得清楚d...... btw, 我估多數科都係睇2x, 可能有d比較demanding的科就會睇埋3x/m1m2

gracelam 發表於 23-8-17 12:30
不嬲reg科(其他主科)都係鬥快㗎啦!
已經無樣運動係拿手, 仲要搶reg d 比較容易的運動項目, 佢話齋諗都覺得自己應該同中大無緣了.......

各位, 你哋小朋友有無中四開始已經返緊一D Internship programme? 係唔係一般都係學校推薦?

hkpapa852 發表於 23-10-30 16:46
2025年DSE考生(和以後的DSE考生) 要留意了
"高才通" 既子女, 現係可以視作"本地學生"咁, 有資助去讀 官/津/ ...

近年本地教育實在太多變化(LS變CS、國內考DSE、英文Oral研究網上考試……),唯有自己裝備好自己,諗定多啲Plan B、C、D,希望大家都順利渡過啦!

daddadmum 發表於 23-10-31 09:00
回覆 2jkidsfather 的帖子

仔話CS難,因F4教一國兩制香港,中英條約,國安法等...其實要學生背/讀真係辛苦,仔 ...

阿女話考嘅時候都有晒Data,基本上唔使點背/溫。

daddadmum 發表於 23-10-31 14:06
回覆 gigayan 的帖子

仔話太多野,點背/溫??學校老師無筆記跟書教,令仔覺得難合格.今次第1次UT,仔用書溫都 ...

我見阿女學校係有PowerPoint俾佢哋, 書又反而唔多覺,佢呢科都無花時間溫書呀。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊