用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
樓主: yovin
go

完成呈分試之家長感想分享。   [複製鏈接]

呢間出版社的常識/GS每課都有總結,唔錯!

Arabellahk    發表於 19-3-20 13:12
davywm    發表於 19-3-20 11:23
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

yovin 發表於 19-3-20 13:00

以前用塗改帶好麻煩。
而家有手機, 已經方便好多, 油咗白色打印就可以了。

掃描入電腦,用小畫家裁走d字,之後打印就得,快夾爽!

yovin 發表於 19-3-21 14:59

「醉過方知酒濃,愛過方知情重!」

厄人0既。。。我就話係。。。

(美人mode)

https://www.youtube.com/watch?v=2gG7E8JLKNI

leetai 發表於 19-3-21 16:26

請問常識是哪一家出版社?見總結出得好好

教育,<今日常識新領域>。

yovin 發表於 19-3-21 17:23

我有買埋英文版,叫细閒時當課外書睇下。

咁係好事,雙語並行;只可惜阿妹超繁忙,無時間睇阿哥留低的英文版。

IloveJJ 發表於 19-3-22 09:41

朋友SFA,讀中史照用英文版,笑死我

The Four Great Classical Novels....

1. A Dream of Red Mansions

2. Journey to the West

3. Water Margin

4. Three Kingdoms.

長知識了!

HM168 發表於 19-3-22 10:10

D 人名變英文先難頂

變哂漢語拼音。。。但問題係「漢」人根本唔係講普通話,果陣分分鐘
連普通話都未有。

yovin 發表於 19-3-22 17:52

剛收到電話,自己心中 first priority offer。

多謝你哋嘅祝福!

多謝同路人 一直嘅支持。

特別多謝Hkpapa、ABCDAD、JJ、S君、 小時了了、Yanamami、 啊麥、mrBeast、天瑜、 green tea、yolky、sweetmom、HaYi、 奧脫福、Goodboy......
一起成長的夥伴,未能盡錄.

Thank you so much.

感謝EK。

恭喜妳!

講真,今年我承受著莫大的壓力!自問細佬唔差得過阿哥,如果送唔返細佬
入去,完全係我做得唔好,自視過高!我會好內咎、自責!

yovin 發表於 19-3-26 21:20

唔係哥哥喎間!

我開始好嬲自己,一間直資都無報,以為理所當然。。。托大!真的悔不當初。。。

PS:呈三阿仔成績創新高,可惜已無甚作用了。

yovin 發表於 19-3-26 22:14

中文我自己OK!

講到中文,創新高的唔止阿哥,仲有阿妹。。。

今日派測驗卷,一份100分滿分的中文卷,竟然有十八個錯別字,
每個扣一分,共扣左18分,得七字頭!有d連抄都抄錯!

我諗全校佢應該無出其右。。。算佢唔好彩,我將成個星期的鬱悶發
洩左係佢身上:今晚加(食送),XX炆豬肉!

yovin 發表於 19-3-27 00:30

嗱!出埋本人張成績表啦(地區band one校)。

尋晚手又痛心又痛,無睇清楚妳張成績表就去訓,原來係時間限定。。。

我以前小學的成績表上的ABCD係「吸」印仔,A至C係藍色,D係紅色
班主任離譜到一邊用etv電視睇財經,一邊「吸」印仔!我當年個子矮小,
例牌坐第一排!到吸到我果張時,電視又開始報價,老師自然將視線移離桌子
。。。果一刻我有個衝動想收埋個紅色印台!

little_yolky 發表於 19-3-27 09:14

唔係佢間學校既問題, 係個區既問題呀, 你有無睇隔離HKpapa條數, 我哋區勁校太多, 所以B1就只得1/3, 人哋多 ...

老實講我跨番黎KL3都驚架!因為截止時尚未考呈三!

yovin 發表於 19-3-27 10:38
要睇 ,不如睇呢一張啦!

我淨係夠膽考中文, 中史、西史未得閒讀。 讀完去考過。

嘩!!!

好彩妳今年唔考者!

PS:今年開始有範文,摘星係咪應該仲易左?

b3410 發表於 19-3-28 08:32

因為佢錯別字多,爸爸出手就係逼佢記住D字,詞語,成語。結果錯字少咗,不過閱讀理解錯一半 ...

我囡連個「真」字都可以寫成「直」字,真係無可救藥。。。

little_yolky    發表於 19-3-28 09:35

yovin 發表於 19-3-26 22:41

輕力少少啦,please.

尋日阿囡拎番張九字頭的常識卷回來,我好開心請左佢食安格斯(M記),
順便同佢講句對唔住。。。

點知一路食個飽,一路睇份卷,我又開始起。。。例如有一題問登革熱的
傳播媒介,答案是白紋伊蚊,或者蚊子也可以,但佢寫「白蚊伊蚊」,咁就
錯左喇。又好似有條情景題,主角本來是「家明」,但佢寫寫下,「家明」
竟然變左「小明」,咁就又扣分啦!

不過我最後都同阿囡報以一個微笑:時事題果十分全對,當中包括「宗座署
理」、長者綜援門檻提高至幾多歲等。。。呢d我都無同佢溫過,靠的只是
每日半小時有線新聞。

Felix223    發表於 19-3-28 11:50

IloveJJ 發表於 19-3-28 10:03

時事10分咁多!
我問過我兩個仔點解寫錯字。
佢哋一個話係以為自己識所以唔睇,原來自己原本就錯。第二個係 ...

係呀,每題兩分,共五題。不過只有測驗才有時事題,考試無。

本年度邊個草擬財政預算案?竟然仲有同學答曾俊華。。。

錯別字真係難攪。。。係連有得抄都抄錯,真係無哂佢乎。

lamoky 發表於 19-3-30 23:08

可否PM我,我試過外面買的不合滴,煩請分享。

無須PM,<今日常識新領域>,教育出版社。

New General Studies, Educational Publishing House

‹ 上一主題|下一主題