用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Down Syndrome - Not disable, differently abled..... ...
樓主: reginang
go

[唐氏] Down Syndrome - Not disable, differently abled..... (Part 2) [複製鏈接]

chelsea ma,

今日又變番很熱.

我地下午約了爸爸的朋友食自助餐,時間幾特別,由12noon至5 pm, long lunch buffet.

係呢,想問你 chelsea 食緊邊隻牌子的鈣水?

regina,

下星期他們都是返半日,基本上我9點後到中午12點都得閒,地點時間可就你.其他姊妹有冇興趣 join?飲飲食食,談談笑笑.

[ 本文章最後由 hanhanmama 於 07-8-18 17:06 編輯 ]

Adarsha 大隻左 幾時可抱抱他

chelsea ma,

thanks.

regina,

astha有冇join他們辦的興趣班?

原文章由 reginang 於 07-8-18 23:37 發表
今日我地去左唐氏會係灣仔既, 因為佢地攪左個小甜甜聚會, 氣氛幾好, 社工姑娘話盡量安排2個月做一次, 下次問埋你地一齊去丫 ~~~

then 下午就去左中環shopping, 之後仲去埋taikoo shing, so very t ...

regina,

I'm o.k.  See you then.

原文章由 reginang 於 07-8-18 23:44 發表
hanhan ma
tuesday morning 9.30 at 威靈頓街鏞記對面的翠華茶餐廳 (閑閑學校果邊有架綠van 出中環), are you ok???

catca,

for your reference:

唐氏初生bb需要:

-評估心臟機能
-驗血測試甲狀腺功能
-檢查视力(因可能會有先天性白內障)
-進行聽覺腦幹反應檢查
-評估餵哺情況(吸啜有冇困難)
-檢查盤骨(有冇移位)
-安排早期介入療程,例如物理治療
-轉介至醫務社工(申請早期訓練)
-定期醫療跟進

kitlok,

希希好o爹.

係呢,協康早期會安排甚麼服務俾希希?是否每星期都有?若你方便,最好每次都一齊去上堂,學左返來同heihei練習. home training 很重要.

[ 本文章最後由 hanhanmama 於 07-8-19 14:51 編輯 ]

regina,

tj的腳仔好粗呀!

chelsea ma,

今日澄澄有冇返學呀?

kitlok,

佢地好o力o架,識得分邊D好飲邊D吾好飲. hanhan由細到大都吾鍾意飲清水.

heihei飲緊人奶還是奶粉?大便ok嗎?

hanhan BB時 (6個月前),主要係飲奶,餐與餐之間都會俾佢飲少量清水(當然佢不鍾意),等佢習慣水的味道,另外每餐奶完後都會餵她一兩啖水過過口.我冇俾過佢飲開奶茶,因為hanhan有G6PD.

原文章由 kitlok 於 07-8-20 01:12 發表
hi,各位mama,

hei hei 到以家都唔咪點肯飲水?
淨係飲奶得唔得架?
又或者可以比D乜野佢飲呢?
請賜教!thanks!

Wednesday (22) o.k.  same time same place.

原文章由 reginang 於 07-8-20 12:54 發表
SORRY, CANT MAKE IT TOMORROW.... POSTPONe TO NEXT DAY (WED), ARE YOU OK ??

regina,

很開心見到你 become lively once more

hanhan吾係o甘行得,不過天氣涼些都可以試下,可能行行下要行返轉頭.

原文章由 reginang 於 07-8-21 01:50 發表
all
我想遲些攪一些outdoor 既聚會
因為我地d 小朋友都大啦 (最大都係閑閑姐姐 ::" />:" /> )
體力上開始進步
係時侯要再努力
最近我同astha 常去山頂行山
我地會早些開始行
9am 左右開始 (早開始冇咁熱) ...

[ 本文章最後由 hanhanmama 於 07-8-21 21:46 編輯 ]

agreed with regina.

regina: [...我想講, 治療師是有相當豐富的經驗, 不過最了解小朋友的還是媽媽自己, 你先留意多些希希平時食奶有冇問題, eg. 食奶時有冇抖氣吾順好辛苦,有冇時常吐奶, 有時餵奶把bb 放得太平是比較容易引致倒流, 而有些唐氏bb 的耳道比較窄, 如果有奶入左耳道, 就會有患中耳炎的機會,不如你先改一改餵奶的姿勢, 如果希希食奶食得好(體重增加得好), 咁就吾流馬上換晒d 奶樽.]

kitlok,

hanhan都係飲奶粉.如果大便ok就冇問題.待 heihei 6個月後才introduce 奶以外的食物.

原文章由 kitlok 於 07-8-21 00:17 發表
hanhanmama,

thanks!
heihei飲奶粉!

chelsea ma,

約左Central翠華,你返幾點?

原文章由 chelsea.mama 於 07-8-20 22:27 發表
你地星期三約左係边度 ? 我依家一至五都要返工, 所以未必就到時間
hanhanma: 有心啦 ! 佢今日都有返學, 不過無胃口 .

catca,

Janet幾時覆診呀?覆診時問問醫生寫左 referral letter 俾醫務社工未,因醫務社工要收到referral letter 才會聯絡你面談.另外試試叫醫生暫時安排醫院的物理治療和職業治療俾BB,因等早期位都需要一段時間.

爸爸同我就是hanhan的車仔

原文章由 reginang 於 07-8-21 22:42 發表
你們可以帶定車仔(我地都會帶定), 有需要時讓閑閑坐或休息, 山頂果段好易行, 沒有高低不平的路.

catca,

hanhan當時係見QM兒科醫生(Neonatal),佢寫referral letter俾QM的醫務社工,醫務社工再約我們面見,申請早期訓練位和disability allowance。未transferred去大口環clinic(?Down's clinic?)一直在QM(Neonatal)覆診,和由QM醫務社工跟進hanhan的早期位事宜,後來大口環clinic took up our case,我們就交由大口環醫務社工跟進hanhan的S位和disability allowance.

原文章由 catca 於 07-8-22 11:16 發表
Friday 會到醫院覆診 Neonatal,威爾斯既 Down's clinic 未比到期我,但聽講已經排到出年先有期!我都唔知問邊個寫referral letter,威爾斯既醫生嗎?係邊度見醫務社工?又係威爾斯嗎?

‹ 上一主題|下一主題