用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2022
go

三私一直 升中 2022   [複製鏈接]

B1S - 有見及頗多EK家長非常喜愛傳統名校,我自把自為創作咗呢個banding, 包括SPCC, DBS, LSC, QC, DGS, GH, HY, MCS and SPCS

我留意到今年三私一直,QC只有APS1位, St Mary直情係消失咗;TSL大量B1C去培基而唔係顏寶鈴;TSL 11個入SPCC, 犀利!;DBS喺4間都冇以前入咁多貨;APS超越KTS成為LSC大戶;SJC仍然大愛SFA….

有錯請指正。謝謝

本主題由 miriam 於 22-9-3 15:50 添加圖章 精華

heidya    發表於 23-4-12 10:30
   55    0    0    0

Azzurro 發表於 22-9-2 13:57
感謝付出

如果有 B1S 的話(所謂名校),我覺得聖保羅書院應該屬於 B1S,估計沒什麼異議 ...

SPC近幾年才重回B1A, 佢嘅status拍埋Top 3男校又好似有啲勉強。請原諒我實話實說。

小鹿揀學校 發表於 22-9-3 08:44
不如叫 B0.5 啦⋯⋯

B0.5 > B1A > B2.

1)有時玩games,見到Grade A以上係Grade S, 所以就用B1S啦
2) B1S - 我嘅諗法係SPCC + Top 3 男校 + 4大女直 + MCS.  至於St Mary’s 應唔應該喺度呢?反正冇3C1D入,所以冇計。至於SJC, 好似同Top 3 男校差DD wor。仲有冇其他中學加入?我仲未諗到邊間適合….
3) SMCC如果大家都同意係B1C,我會喺下次改,因為3C1D應該會再update個list,如果有其他異議,非常歡迎提出,大家好好討論

Sing13 發表於 22-9-3 09:41
我認為除左spcc同女拔排前兩位,後面超過十間都是同一檔。
大概應該要四級以上百分比75%,五級以上百分比35 ...

呢9間學校嘅DSE core 5+/ IB成績都係高,而且亦都係社會公認為有歷史嘅傳統名校。基本上可以group入同一個elite rank。當然,如果將標準調校得嚴緊細緻,最後只得一兩間學校符合要求,那就失去創建B1S嘅意義

memelala 發表於 22-9-3 10:29
就咁望落,女仔方面,Sfa派得比其他3間差好多,粗略當spcc人數除2=女仔人數計,可否整開分男女統計? ...

比較有難度,除咗計女校,用其他男女校數目除2,又未必反映事實

SFA自己公佈嘅資料,好似有分男女生

73662710 發表於 22-9-3 11:50
SMC連續2年CORE 5+有27-28%, 英文今年63%,英文應該全港top5, 接近band1B大些,不過當然睇3年比較準。咁 ...

多謝您嘅支持!
冇問題,睇落真係應該B1C

fatman69 發表於 22-9-3 14:56
S可解作Super 亦可解作為Supreme !
在B1a上加上B1s亦無不妥。
個人認為,

亦可以係Superior
現在這9間,除咗DBS, 係咪應該符合5+ > 40%?
DBS永遠有IB作為解釋

Arabellahk    發表於 22-9-4 09:59

Sing13 發表於 22-9-3 13:21

名校可以是傳統名校,地區名校,甚至新興名校,貴族名校.

一般B1, 可以睇4+,但以B1S來講,我認為CEM 5+係最重要

fatman69 發表於 22-9-3 15:27
SABC之分應以DSE 為準,若計IB 咁英基點計?

傳統名校IB只有SPCC同DBS啫,若果唔計DBS入B1S, 又好似唔係好啱數,但只睇DSE, 佢又可能入唔到 ,好矛盾呀!

Poyau 發表於 22-9-3 17:18
升中會考慮中學 DSE 及 IB/AL 成績
DBS 組別計 DSE 及 IB 成績未嘗不可

係呀,DBS嘅IB成績全球第二,一樣有咁多人入大學神科,所以又唔可以話佢成績唔入流嘅

greendaddy 發表於 22-9-3 20:50
回覆 DD仔 的帖子

聖保羅書院上年成績已經好過喇沙,有幾牽強

多謝你嘅意見!SPC仲係同YW同level, 定係已經拍得住Top 3, 希望各位家長俾d意見,謝謝

73662710 發表於 22-9-3 22:30
如果純計成績,SPC LS DBS QC 差不多,同level, 己經拋離 SJC.
但是有些嘢,並非單單看成績, SPC 離S有段 ...

係嘅,睇多兩年,SPC係最有機會入B1S嘅學校,不過當然要大家都認同至得。

GH唔係一向成績都唔錯咩?

另外有一間想問,就係BPS, 有人話佢係女皇仁,又有人覺得佢只係同英華女,聖士提反女齊名,未及4大女直,大家覺得佢係乜嘢status嘅學校?

fatman69 發表於 22-9-4 14:09
睇番B1a個表,覺得伊中應可以上S,而SSGS 就應該B了。

伊中=荃官=地區名校?
SSGS唔係B1A? Core 5+係幾多?

73662710 發表於 22-9-4 13:35
幾年前GH 5+ 大概30幾, 近兩年升返。
未轉直資前,GH在一堆名女校中,算二線,以前一堆top students 走去s ...

依家GH係4大女直之一, Core 5+ 連續兩年都44-46%, 已經算係穩陣吧。
國貨城入圍4大天王,之後都冇甩過

Poyau 發表於 22-9-4 18:37
德望近五年主科/CEM 5+
只有2020年低於40% 受疫情影響?

好犀利呀,Poyau
另外,請問SSGC值唔值得B1A? BPS同SMCC入唔入到B1S?

fatman69 發表於 22-9-4 18:12
DBS 今年平均42,算S级啦!

全級60個IB學生嚟講, 一定係S級

Poyau 發表於 22-9-4 20:12
BPS 主科/CEM5+有起有落
近五年有三年低於40%

多謝Poyau, 好清楚

Poyau 發表於 22-9-4 20:28
SMCC 2022年無公布整體5+
對上一次公布高於40%係2017年

多謝Poyau, SMCC應該係已經跌咗落嚟?情況同GH相反,可能跟斷龍/保龍有關?

Poyau 發表於 22-9-5 05:35
伊中近五年主科/CEM 5+如下
今年重上40% 之前三年低於40%
不過整體5+近五年有四年過40%

伊中係2022特別勁,之前三年都冇40%, 所以要睇多一兩年,不過伊中依家個聲譽似乎都未算S級,只係等於荃官喺新界西咁。而荃官又係剛好同伊中相反,之前好好,2022突然dup咗

Poyau 發表於 22-9-5 04:38
DBS IBDP May 2022 平均分 42
42+ 41人(68%) 屬前列7.5%(B1S)

DBS點睇都係一個特別嘅case, 點樣排位都好,佢始終都係最top男校之一
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊