用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2022
樓主: DD仔
go

三私一直 升中 2022   [複製鏈接]

papamama199 發表於 22-10-3 16:17
3C1D好勁?

會唔會勁到, 如果小朋友被非B1S既中學既直屬小學或龍小收咗, 如天神, SJCPS, SPCPS, YWCPS都會 ...

首先,呢個帖講到明係三私一直 升中 2022, 冇同其他學校比較,只係4間名小學比較一下升中成績,從中亦帶出B1S呢個banding概念。

4間小學升中成績如何?當然非常之好,對比其他無中學back up嘅小學來講,相信係高出另一個層次,只是,如果睇我寫嘅留言,就睇到,我並沒有將3C1D同其他小學比較嘅意圖.

好似你咁講,有YWCPS, SPCPS唔通唔讀咩?讀讀下,要轉DBSPD, LS話咁易。而3C1D咪係提供比家長另一條達到B1S嘅路囉,唔係個個考小一時都考到呢啲龍小ga

軒小 - 應該都會放3C1D, 但沙呂就未必,始終沙呂嘅B1率係未及3C1D, 但0學費係好吸引,此外,相對官津校,3C1D嘅學生背景都係某些家長比較看重嘅

講返3C1D嘅自身教育質素,我只可comment on APS, 對於課程設計、樂器樂團運動校隊嘅栽培、老師們嘅關愛,我係好滿意,小朋友真係鍾意學校嘅老師,

Greylay 發表於 22-10-3 19:45

Hm… 同樓主你同區嘅無中學Back up 嘅英文津小 (雖然人數 ...

應該係DPS吧。不過DPS官方一直都冇公佈升中成績,所以大眾無從考究。

Greylay 發表於 22-10-3 20:10
自多年前跟男直脫勾後,都無乜幾多人會留意佢/ 睇得起佢,甚至俾人話係「A貨拔字學校」,難得大家又唔介意 ...

人少少嘅英文津小,top 10男生可升DBS, B1S%已經包了底,加埋英文底子強,特別係女直最鍾意
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊