用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS 2024
發新帖回覆
go

[英國] UCAS 2024   [複製鏈接]

UCAS是否一定要交Ielts成績?唔使住。

sumikogurashi 發表於 23-8-17 05:53
大概幾時要交IELTS 成績?

大部分放榜前交就得,即系學校比左CO之後先交都可以。

dewberry 發表於 23-9-12 09:45
請問predicted grade 幾時問學校?我見ucas 網站冇要求?幾時需要的?
deadline報名前就要有齊報名資料(PGPSGCSE成績等),牛劍醫科果D10月中deadline,其他就1月中,學校通常9月底前會比PG學生,我仔舊年無報牛劍呢D,又對學校比個PG唔滿意,佢等埋10月尾學校考完試出成績先叫老師再比PG,所以佢學校11月中先幫我仔Upload PGUCAS

Joe8889 發表於 23-9-12 17:32
回覆 yuyueng 的帖子

想請教吓upload PG是自己upload還是學校upload?是不是submit咗先會叫你upload
PG 同老師推薦信都係學校老師upload 架。

2jkidsfather    發表於 23-9-12 18:08

Joe8889 發表於 23-9-12 17:32
回覆 yuyueng 的帖子

想請教吓upload PG是自己upload還是學校upload?是不是submit咗先會叫你upload
開咗UCAS 個account 先

JJ11 發表於 23-10-13 10:38
如果想non jupas報埋香港的大學,是否一定要有A level 中文? 沒有考中文可以嗎?或GCSE 中文都ok?
...

我仔舊年non jupas報港大,用GCSE 中文都OK,佢無報A Level 中文。

sumikogurashi 發表於 23-10-21 13:02

以HKU 為例,佢哋網站寫GCE AL or IAL ,以internat ...
以HKU 為例,我仔舊年用英國 GCSE 既英文及中文成績已經符合佢地嘅英文及第二語言要求,所以出CO 比我仔只須要A Level 成績就夠。

bettyay 發表於 23-10-31 07:35
我識不止一人,DSE 英文5*, IELTS 唔得!所以我印象認為IELTS難過DSE

我明!IELTS overall 7-8唔難,難在系要每項要有6.5-7.0 , Listeningreading 8唔難,但writingOral 6.5-7.0真系唔易,尤其對讀理科人來講。

DSE系整體,其中一part 高分可以抵消無甘好既另一partG5既大學英文要求都幾高,G5以外既就好易達標。

bettyay    發表於 23-10-31 10:59

大食媽咪 發表於 23-11-5 07:05
其實我最近有啲疑惑。。。今年9月阿女入咗大學,佢話大約有半班都係中國大陸同胞,阿女話佢哋啲英文好差, ...

其實都有D好奇G5咩科有半班系大陸學生甘多?我仔ICL 全級160人佢話有30人系大陸學生,可能佢地起reading & writing度拉分啦,始終大陸學生人數多,當中無起英國或IS讀中學既聽同講就唔多掂,香港學生其實都一樣會有自閉既。上小組佢地唔會多過2個中國人,所以無見到上堂講中文。

大食媽咪 發表於 23-11-7 10:08
阿女讀brain science既科目,取錄又真係無interview。
半班大陸同學我估都係佢目測既粗略估計。
都 ...

以我仔既學校為例,對比起大陸學生,甘大多數香港人系比較積極講英文既,可能大部份唔系讀開IS就系Boarding school啦,我仔班度有一個香港過去既女仔,甚至揚言唔同香港人或大陸人交流添。

JazzStyle 發表於 23-11-11 18:59
我想請教下 ~
如果Predicted grade未達標收CO, 但A-Level成績達標, 咁之前報過既大學會唔會派offer呢?
唔會啦,無出CO即係唔收,其實本身就算成績達標都未必收。

sumyee 發表於 23-11-22 07:50
HKU 要求second language 成績,但冇考gcse 中文,會否冇得面試或直接唔收?

報名時未有系唔影面試既,我仔舊年11Non JUPASHKU當時都無上載GCSE中文上去,12In1月佢地先問我仔GCSE中文成績,因為我仔有考GCSE Chinese,所以當下直接上載比佢地,然後2月收到佢地既CO所以無考GCSE中文系唔影響面試,但唔肯定會否影響收生取錄,個人覺得如果in完佢問既,到時再解釋幾時比到系OKGCSE中文真系小學生去考都考到8-9

當然直接問Admission最清楚,唔同科都可能有唔同。

lovelycar 發表於 24-1-8 21:32
仲未有其他消息,暫時都仲係一個CO.
你哋呢?希望陸續有好消息
G 5冇咁快出CO ,舊年2月頭開始派offer。

littletongtong 發表於 24-1-9 12:35
kings  / imperial 巳出 ( science subj)

KCL 都唔算系G5,我仔舊年2月頭先收到ImperialCO

dewberry 發表於 24-1-13 15:47

唔一定要考IELTS, 達到佢哋認可英文試要求就得。你考Duolingo 又得,DSE 都得。

happyfamilybaby 發表於 24-3-4 21:33
Imprerial幾時出result?
唔同科目出既日子可能唔同。
下面條link 係今年The Student Room 既人報咗Imperial College 既情況,有寫報咩科,幾時申請,PG 係咩同埋有消息未,可以參考下。

This is the link to the spreadsheet for this year,

https://docs.google.com/spreadsh ... 8c/edit?usp=sharing

Mok426 發表於 24-3-6 10:00
Swansea Year 3在讀中想知有啲咩都可以問我

Hi,好耐無見,見到你,令我想起我仔初中間學校(LTPSS)。

Mok426 發表於 24-3-6 20:26
好耐冇見(emoji)(emoji)近排好忙我都係ltpss的你仔仔係咪今年中六打算嚟英國讀書
...
Hi , 我幾年前就係起LTPSS 個貼認得你呀,我仔讀完中三就去咗英國讀Y10, 舊年考完A Level 而家大學一年級啦,見到你個名諗返起阿仔舊校。

apricot 發表於 24-3-6 17:58
Hello yuyueng,

請問你有冇UCL & LSE 嘅同類資料?Thx in advance

上The Student Room 好多應屆資料。

UCL:
Sheet:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1APbQJsV-aFS8NDimU23waCfr3HyRIB_gOiA_okyxI50/edit?usp=sharing

LSE

Spreadsheet:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/16FOUpL0hVxn9uYbYWtOZQsRiTWCQ9UNFthOVZE4XwxQ/edit?pli=1#gid=974988413

Mok426 發表於 24-3-6 23:45
原來係咁我今年準備大學畢業啦
加油
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊