用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田聖母無玷聖心書院
發新帖回覆
樓主: HCW
go

沙田聖母無玷聖心書院 [複製鏈接]

佢呢兩年都有提及DSE成績, 大家又評論吓

https://ihmc.edu.hk/school-news/performance-in-hkdse-2023/

https://ihmc.edu.hk/zh-hant/%E7% ... ance-in-hkdse-2022/

HCW 發表於 24-4-17 10:05
因為仔仔係b2生, 學校堅持話聖心係b1, 叫我唔好揀聖心, 話揀返b2校, 但我鍾意呢間, 都唔知點揀好 ...
我淨係知好多B1學生會用佢嚟包底, 放乙四/五, 所以都好視乎B1學生派成點, 我大嗰個早四年都有B2生入到, 呢兩年人多就有危險

HCW 發表於 24-4-17 11:32
請問你嗰年知唔知有幾多B2生入到? 佢地係聖心小學入嗎? 58個非保留位, 22個聯繫位即呢22個留比聖小, 如果外 ...
我地唔係聖小, 記得當年大概三/四個B2乙一入到聖心.至於聯繫位, 你可能要上聖小網站睇下有幾多人入聖心, 因為聖小學生食自己聯繫位外, 仲可以照食非聯繫位,如果佢哋都多人選, 自然他校學生機會又少咗

HCW 發表於 24-4-17 16:23
3-4 個咁機會真係好微, 聖小網只寫升邊間英中, 但沒有講每校入幾多人
咁可能真係得三四個揀佢做乙一啫不過都係嗰句,我大嗰個今年中四啦,以前數據參考吓就好。呢兩年情況唔同

HCW 發表於 24-4-18 08:09

因為仔想乙一胡忠,但我好鍾意聖心,想佢試,但又好驚試左唔得 ...
胡忠聖心熱度冇分別,兩間只可以其中一間放乙一,入唔到已經要係沙田B2B/C啦。如果咁,而家反而係你哋兩個傾掂數,因為仔鍾意胡忠

HCW 發表於 24-4-18 10:45
之前佢冇主見, 問佢想邊間佢話唔知, 問佢聖心佢話好, 到真係要填抽獎表時再問, 話胡忠, 問佢點解又話唔知,  ...
唉,如果咁,就乙一聖心啦,因為你實比佢上心去揀。但要同佢約法三章,有乜事唔可以怪你怨你。真係做人父母甚艱難
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊