用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
樓主: 陸美爸
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

唔..我又要呻..阿仔本手冊又俾老師寫佢話發脾氣.

事件1) 因為同同學搶椅子, 手冊上寫得好得意, 竟然寫: 阿仔同同學口角. 口角~阿仔果然到左另一個階段. 老師叫阿仔俾番張椅子同學, '理所當然'地佢又發脾氣.
阿仔細時(兩三歲), 唔同人地搶野, 去到4歲幾先同人搶, 真係...

事件2) 午餐又係食佢唔鍾意食既意粉. 老師話佢特登食到d意粉跌左落地下, 之後又拾番黎食喎>呢個係估唔到.

事件3) 丙完午餐, 之後去排洗. 老師話佢洗手時用水潑向佢>真係唔敢相信阿仔會咁做. 可能阿仔已經俾老師已經丙到失控狀態.

唔知係一直其他老師都扼緊我, 等我以為阿仔係學校都ok, 定阿仔同新既i位老師係對火星撞地球既配搭, 又或者阿仔真係進入'超級反叛期'.

有左上趟經驗, 今趟接受得好d. 雖然心裡面始終會不期然想起, 唉..我真係唔識做人阿媽.

其實我朝朝去到學校, 同阿仔分別前都會講: 記住做個乖孩子要點做喎? 阿仔答: 要聽x老師話. 可惜阿仔剩係識答, 唔識做.

mamee

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

Dear all
唔知呀, 依家好似乜都唔知咁. 個心就梗係唔舒服, 不過今趟就無變豬頭囉.

依家會咁諗, 阿仔已經好叻架喇, 進步左好多好多. 佢要曳佢變曳, 或者最後變成所謂既'壞學生'都無辦法. 我會盡力教, 努力教, 雖然真係控制唔到佢要發睥氣果一刻.

Helen
其實我隻仔同你仔仔一樣, 佢要人讚同氹(普通組老師形容佢為"自我, 唔俾得人話"), 鬧得多就只會出反效果. 但同老師咁講, 又好似逼人就我個仔咁, 亦唔知好唔好, 都唔知應該點.

mamee

justjust

我都希望阿仔係過渡期, 慢慢會有進步.
你囡囡都係n3(k2)呵? 4歲未呀?

mamee

祝Helen仔仔

生日快樂   

mamee ee

tin

你呀, 將最精景果幾句祝賀語都講晒, 攪到我唔知講乜好!!

mamee

又想訴心聲

尋日手冊又黎料, 又係曳果種曳. 知會老公一聲發生過乜事, 反而知到了老公既心態.

唔知因為佢係男人, 定佢睇得化. 老公係咁答我: 你應該預左佢(阿仔)每日都會咁曳. 至於撞到個態度強硬既老師, 大家硬鬥硬, 反而可能更加好. 始終佢係第一個(硬老師), 亦唔會係最後一個, 係阿仔細時早早預到呢個問題, 可能反而更加好.

聽完佢一番話, 安慰作用就無乜, 不過總算知道老公對阿仔既心態.

mamee

mickeyma

事實宇宇真係比我個仔細成年嘛. 加上又去到新環境, 遇到新導師, 宇宇可能試下人地底線都唔定.

我近幾日心情好番好多, 因為有你地嘛 訴完真係舒服好多好多.

mamee

hinhinmummy

軒軒今日第一次去玩社交小組, 玩得開心嗎?

題外話, 我今日竟然撞到tin_tin兩次, 真係有緣.

mamee

hinhinmummy

去海灘 又真係無乜辦法. 唔明聽日點解, 咁我可能會答'依家唔會去, 因為天黑喇.

至於煩音, 我終於可以對住阿仔講: 有時候要安靜, 唔好再講野喇. 連黃都係咁對佢, 尤其係準備緊玩具既時候, 大意係真係'唔該收聲, 安靜等'.

你今朝唔駛上st咩?

mamee

caroleks

介紹其實我就無. 只係好想話: 我好明白你既心情!!
原來你仔仔興look地, 又真係幾麻煩.

不如你入去<05年入讀主流小學的障礙兒童家長>又或者<Biomedical Treatment - Parents' Group>問下裡面既媽咪. 我估果邊媽咪小朋友大個d, 佢地可能會有經驗.

mamee

陸美媽

通常頭果幾個st, 時間都係喊左去多. 過多一兩堂, 情況應該會好些. 個姑娘又俾足個半鐘你, 算拉個和啦.

mamee

caroleks

唔駛客氣. 呢邊topic裡面既小朋友相對地比較細個(起碼細過我同你仔仔), 所以呢種問題可能暫時未遇到, 先醒起叫你過另一邊問下.

第日你去過佢地既聚會, 收到乜野料/好辦法, 記住講聲我知就真. 因為通常佢地都係dinner gathering, 夜晚我唔方便去街, 所以我以後'旨意晒你'

mamee

st

想同你講聲, 我隻仔都可以好似你囡囡咁, pop一聲咁食eye q, 真係好(彩)

mamee

UP...

小艾比 寫道:
今日搭綠van時又睇到協康會個片段, 我覺得訪問中有位媽媽講d說話我好認同及非常好.

<如果唔係因為自己小朋友有自閉症, 自己都唔會發現原來呢個世界有缺憾的小朋友係有咁多, 使她眼光放闊了, 亦教懂佢對小朋友係要有愛心, 包容及耐性的.........>

hm....我都想講阿女都令我性格改變不小呀.  原來我亦要多謝番阿女tim.

我就睇過了...睇完眼濕濕, 感同身受吧.

mamee

呵呵, 原來今回'鬥細'.
你的也好可愛啊

mamee

118韓國燒烤LUNCH(4人成團)   

請報名:
1. HELEN
2. mamee

我祝軒軒生日快樂, 快高長大, 嘴仔講野無時停.

mamee ee

reginang 寫道:

請報名:
1. HELEN
2. mamee
3. 小艾比
4. 6美
5. 44
6. tin_tin
7. regina

係咪老地方樓上呀  

regina

好野你又黎. 應該老地方樓下先岩..其實我都未去過
明天見

mamee

請報名:
1. HELEN
2. mamee
3. 小艾比
4. 6美
5. 44
6. tin_tin
7. regina

dear all

今朝我湊完阿仔返學後, 我應該不回家直接去lunch.
你有問題/我有問題的話, 就電話聯絡.

mamee
‹ 上一主題|下一主題