用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
樓主: 陸美爸
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

你唔知依家(冬天fashion)真係興懷舊咩
我又換畫, 換張完全唔似依家我個仔既相~你睇佢果時幾肥!

mamee

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

caroleks

大家仔仔都係4歲幾, 又遇到同一樣既問題, 真係橋.
我尋日先見過i位既心理學家, 就係因為仔仔既情緒問題.

對我來講可能好少少, 因為阿仔唔興din地, 頂多e一聲, 之後走左去   
我仔仔個問題就係"唔鬧得". 係學校輕輕俾老師話一句, 都係變得不高興, 最鍾意走埋一邊; 係屋企反而沒有大問題, 因為係一個/兩個大人對一個小朋友. 我可以俾到好多attention佢, 同埋每件事我都可以解釋得好長細, 等佢知道點解會話佢, 俾到時間佢clam down.
但係係學校就唔得, 因為老師時間好寶貴, 唔可以慢慢不斷再解釋. 老師會一x中的咁話佢, 一下子佢就受唔住喇.

簡單講, 專家叫我係屋企話仔仔既時候, 盡量似番學校果種話法, 一句: 因為你xxx, 所以就無得玩喇, that's it. 等佢學會接受果下直接俾人話.

至於阿仔鍾意走開, 我就應該同佢講: 媽媽想你留低, 你可以繼續係道玩玩具. 果句<你唔好走開>應該盡量唔好講.

唔知你仔仔似唔似我個仔, 我個仔係好怕突發既事, 就好似玩大風吹, 突然要佢一個人走開, 佢實話好驚. 其實仲有好多好多, 總之就係怪人一名.

mamee

PS 阿囝最大嘅弱点係情緒控制.... 我今年真係要重点出擊, 攪攪呢"飯"...>me2

reginang

唔好講netvigative說話, 自己都知既. 不過有時見佢發脾氣走開, 自己又會順口講: 你唔好走開.
依家會再提醒下自己, 唔好講'唔好'.

mamee

Dear all

我都係今年臨過農曆年前=阿仔3歲10個月時, 先第1次帶佢去剪頭髮. 去上海飛髮鋪, 貪佢平快正. 小朋友剪收$40(依家加到$45), 諗住得就得, 唔得都係無左$40. 結果係得, 雖然佢好似部錄音機咁不斷問: 得未呀, 剪完未呀, 走得未呀?

第1次剪真係講足全程. 之後每個月剪1次, 經過好幾次訓練後, 依家剪一個頭髮只會問一兩次

mamee

C9食壽司團,CALLING∼∼∼
地點:灣仔
日期:2005年11月30日
時間:中午12:45開始

請報名:
(1) HELEN  
(2) 6美媽
(3) abby
(4) 44
(5) mamee

Dear all

簡報下阿仔既近況.

近呢個幾禮拜, 阿仔好似平靜左, 起碼手冊暫時都無再帶'極度驚喜'俾我.

另外, 依家我每朝都會6點半叫阿仔起身. 好處係阿仔係學校午睡時入睡得好快, 這樣可以減少佢臨訓前唱歌/自言自話而帶來既麻煩>嘈住其他小朋友訓. 呢個舉動看來令老師很高興, 我都係抱住'我對人好, 希望人地會對阿仔好啲'既心態, 希望多少有幫助

<報告完畢>

mamee

hinhinmummy

咁學校又唔係投訴既, 只係咁唱法都係一件擾民(嘈住同學訓)既事, 可以避免到唔發生就更加好姐

mamee

siubchuma 寫道:
[quote]
hinhinmummy 寫道:
我終於看完成套天下父母心
當我看到林太, 係樹講, 吾想偉澄甘快大, 因為細還可以有人遷就佢, 大左d人就吾會遷就佢時.............我d眼淚就係甘標出黎..........................

我都係 ... 好有同感     
以前亞仔(兩歲半前)在火車尖叫, 其他人都無咁反感, 但宜家就 ...  :cry:  :cry:  :cry:

siubchuma[/quote]

唔想阿仔咁快大, 呢個我都有同感, 其實都係希望仲可以有多啲時間再改善阿仔.
阿仔出到街都沒有好大問題, 最多同常見就係在公園玩時撞到其他小朋友, 或者玩滑梯撞到前面個小朋友~玩S型滑梯最常見, 因為見唔到下面仲有無人.

其實上星期日去公園玩都發生過一件事, 話說阿仔係道玩緊, 有個約3歲半小朋友走到佢面前打功夫, 完全無掂到阿仔, 只係擺個樣出黎果種. 耍完一輪, 輪到阿仔有反應...佢雙手一伸, 推跌左個小朋友(oh, my god)

我估阿仔以為人地唔善意=唔識睇人眉頭眼額. 好在人地阿媽掛住自己傾計, 無特別大反應. 叫左阿仔同人講對唔住後, 亦教佢其實果個小朋友係耍功夫, 只係玩唔係打架. 我知講完之後阿仔都係唔明白呢個情況多架喇 :-|

mamee

Siue 寫道:
quote]
hinhinmummy 寫道:
我終於看完成套天下父母心

當我看到林太, 係樹講, 吾想偉澄甘快大, 因為細還可以有人遷就佢, 大左d人就吾會遷就佢時.............我d眼淚就係甘標出黎..........................

我諗林太所擔心的, 正正是所有sepcial媽咪所擔心的................

What programe is it?  I want to see it also ah.....

siue[/quote]

Siue

<CLICK HERE>

mamee

我就努力教緊阿仔, 我個mobile幾多號號碼.

我今日一家三口去左踏單車. 我地入左馬鞍山, 2大1細單車租1小時要$25, 都ok啩. 踏足55分鐘, 踏左出去海旁長廊果頭. 天清氣爽又唔熱, 真係幾舒服

mamee

Joanna

請收pm)))

mamee

justjust

正如你講, 認字呢d事慢慢黎. 阿女返學乖乖, 同媽咪daddy又傾到計, 其實已經好值得開心, 呢個我知你都好明白

mamee

我個仔認中文字叫ok. 坐緊車好多時會口up up讀下出面招牌, 遇到唔識會問我點讀, 跟手又問我點解. 有時連的士佬都會話, 嘩...你幾多歲呀? 識好多字喎. 事實根本佢就係怪, 唔係叻:-|

講到學校傾計, 都係問下人問題, 內容都係好悶果停. 人講乜佢又講句, 傻笑下咁.

點都好, 我覺得應該心足. 呢兩日成日聽首歌叫"你是最好的", 當自己唱俾阿仔聽.

mamee

gigi2 寫道:
唉!我個就剛相反。認字就自小鬼咁叻,計就無得傾,尤其係學校重cool, 成個西門吹雪咁! :evil:

[quote]尋晚飯後同個女溫認字﹐好明顯佢係唔識得d字﹐只係認得圖畫同發音﹐如俾圖卡就識讀﹐但俾字卡就只識得“大”字同“火”字﹐不過我已經十分開心﹐佢行左唔小路先到宜家地步﹐希望佢繼續落去。
[/quote]

輪到我講下阿仔...

今朝見i位老師有時間, 就問下關於阿仔應否直升小一, 定應該repeat k3既意見.

其實我係首先問, 阿仔學習上如何? 答案係無問題.
先一輪剛剛過了評估週, 阿仔係認字或者智能概念上係無問題, 跟到學校課程. 只係情緒行為及社交方面實在需要好好跟進.

老師終於都認同阿仔係'睇住人曳, 有人曳我又曳'; 亦開始多多主見, eg 係學校做功課, 唔想俾老師擦字就會同老師講數, 返屋企先擦啦.

簡單概括老師意見係, 阿仔可以跟住大家升高班, 但係俾佢再直升小一, 老師就會覺得擔心. 情緒/行為問題同社交要改善, 其實真的需要時間, 亦唔知需要幾耐時間.
另一方面, 呢位新既i位老師同阿仔相處都係數個月時間, 老師話想睇定d. 同埋就算repeat, 都有唔同既repeat方法. 最後老師再安慰地講句, 小朋友一年內有可能轉變好大.

其實老師所講, 大致上係我自己所見. repeat有repeat的好, 起碼感覺上多了一年時間. Anyway, 講到底都係果句, 唯有繼續努力. 世上又無仙丹:-|

mamee

hoho & hinma

見你地講起我, 但係你地好似講緊2樣唔相同既野喎

hoho, 你講緊我問Dr T果個唔係社交小組, 係一個感統小組. 係一群小朋友分2-3人一組, 每組各玩1個task, 然後輪流轉task eg 向牆推波/玩滑板車/倒釣玩千秋等. 阿仔依家玩乜都唔怕喇  同埋我都開始明白佢開頭點解會喊, 因為好多小朋友初初join時一樣會喊, 加上阿仔屬慢熱型.
呢年來我一路都有帶阿仔去玩. Even阿仔真係唔鍾意玩都好, 如果個training真係對佢有幫助的話, 我係唔會咁易放棄>阿仔, sorry喇.

至於hinhinmummy講緊果個, 就係明愛既"開心小跳豆"(sat 11-12), for4歲up既小朋友. 另外明愛亦有個for2-3歲的"親子開心小跳豆"(sat 9:30-10:30),  內容: 透過互動遊戲, 提升孩子在安坐, 專注及一齊玩等常規及社交的能力. 呢個有位媽咪參加過呢班, 有很好既評語.

不過3-4月份活動報名已結束及抽籤了, 但係不妨打電話去問問. 另外, 如果未參加過明愛活動, 第一次參加者係唔駛抽籤, 一定得架, 呢個做法真係幾好!

報料完畢

mamee

hinhinmummy 寫道:明愛的吾同, 明愛果個小組(如果是mamee講果個), 就係聽一段故事, 然之後要小朋友理解, 跟住再角色扮演

hoho

明愛playgroup電話就係軒媽所講既: 2843 4627 or 3589 2554. 另外感統果道, 我會pm你知.

放心, 你邊算濫..因為我唔會好得多你好多. 我自己就等到阿仔差不多4歲, 我先敢帶阿仔出去玩playgroup. hoho依家已經出緊去玩, 真係幾好.

mamee

hoho

我都係道架, 你隨便講啦.
近來我個仔係'穩定期', 所以我先無乜發表言輪之嘛. 我個仔係學校一定唔係乖學生一名, 不過我都算喇, 無謂太強求, 因為求唔到. 上個月又拎左學校st每半年評估, 阿仔都ok.
你仔仔係學校有乜事呀? 我洗耳恭聽.

mamee

hoho

一d都唔覺你煩, 反而睇你打既野覺得好好笑就真
你用word每日打d save, 搞掂就快d post上黎喇, 等你呀!

mamee

up下先

小艾比

希望yiu yiu好快好番. 你都要小心身體啊!

mamee
‹ 上一主題|下一主題