用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我們的聚腳地∼∼∼士啤酥會;)
樓主: HelenMrs.Lau
go

我們的聚腳地∼∼∼士啤酥會;) [複製鏈接]

Re: 聚腳地∼∼∼

再唔係就[士啤酥會], 又點睇?

mamee

hinhinmummy

我仔仔都係評為global delay. 當時仔仔22個月, 評他在語言同認知都慢9個月. 不過正如mcyip所講, 我都唔太理究竟學名係乜, 仔仔需要甚麼訓練, 我俾到咪俾佢去上.

學校其實係會睇到. 可能已經察覺到, 只在乎老師幾時/點問法.
通常我地呢類仔>一係就無時停, 樣樣攪3分鐘就走去找第2樣玩=我仔仔; 或者平靜得出奇=你仔仔.
只要將仔仔地放在一群同齡的小朋友當中, 其實好似察覺到係[有點特別].

我好明白人人有人人既難處, 你就仔細再考慮下同唔同老師提.

mamee

hinhinmummy

今朝同老公傾開你個case. 老公反而覺得, 可能老師怕你從來無留意到仔仔既問題, 所以先問番你, 想提下你問題所在.

mamee

Re: 我們的聚腳地∼∼∼士啤酥會;)

(仔仔)18個月~好懷疑, 因為佢唔講說話, 直情無聲氣.
21個月~去健康院.
22個月~排到去做評估.

往後既日子, 就好像同時間競賽. 趕呀趕, 追呀追...大家努力啊!

kmwun

我仔仔三歲半, 叫做識講說話係呢半年既事.
仔仔有時講啲長啲既句子都會幾緊張, 有時會一路好努力地講, 一路用力點住頭, 好似會有幫助咁.
不過佢就情緒控制得差, 每每遇到錯折=做唔黎/俾人話, 就算是好少好少既事, 都會好唔開心. 叫人拖住佢隻手, 話要瞓覺等. 不過比起以前, 得個喊字, 已經算做好有進步.

各位媽咪
有機會真係要諗諗攪下[小朋友聚會].

mamee

kakab105

正如HayBMum所提, 小朋友3歲以下會唔會計人數呢?
因為上次剩係媽咪都成13/14人, 今次加埋爸爸地, 仲可能有幾個工人, 還有最重要既主角=小朋友. 真係要好好計下人數.

mamee

10月3日

1. kakab105 1大1小
2. JOANNA722
3. mamee 2大1小~3歲半
4. 陸美媽2大1小
5. hinhinmummy 2大+2小 (1個六歲, 1個2歲10個月)
6. Mickey ma 2 x adult. 2 x kids (7 years old and 2.5 years old)
7. kmwun (1大1小~5歲)
8.
9.

kakab105

但係如果選lunch time時段, 小朋友咪無得午睡囉. 仔仔地唔夠精神/無得瞓, 對我果個一定會係個問題.
其實我地打算約幾多點? 可以的話, 可唔可以避開小朋友午睡時段(12:30-2:30). 一係約早些10-12, 再唔係就3點打後, 你/其他媽咪覺得呢?

mamee

kakab105

其實係中央圖書館都唔錯. 不過就要再想到會既問題. 況且大家本來當係10月3, 如果改就要由頭再問過.

係[生日聚會]topic裡, 找到這些資料:

在YMCA開生日會, 詳情如下 :
每位港幣$85 (另加一服務費),三歲以下兒童免費, 將可享有下列各項 :
- 使用宴會貴賓廳房2小時30分
- 精美茶點自助餐
- 無限量供應橙汁、汽水、鮮奶、紅茶及咖啡
- 提供兒童卡通錄影帶及兒童音樂
- 裝飾氣球及派對禮物
- 特製精美生日蛋糕

茶點自助餐餐單 :
1. 各式手指三文治
2. 雞尾香腸
3. 迷你比薩批
4. 肉醬意大利粉
5. 法式炸薯條
6. 迷你法式雜餅
7. 棉花糖
8. 者喱糖
此生日會最低人數40位 (以收費人數計算)。

不過地點係尖沙咀, 又未必適合各位媽咪. 一係就firm實中央圖書館啦, 覺得如何?
到會我知灣仔間Cafe Oasis有, 但係就未試過. 不過食物根本唔重要, 重點都係俾多個機會小朋友去玩下.

mamee

kakab105 & other mums

再唔係美心都有到會. 睇maxims.com.hk 第一個套餐是10-12人, 價錢$732; 另一個18-20人套餐, 價錢1268.

我其實唔係好知道到會既資料. 不過我會想, 食物真係不太重要. 只係預小朋友食物都可以了>每個小朋友預兩盒果汁, 少少小食>餅乾/紙包蛋糕/蝦條等就足夠. 何況3點鐘又唔係食正餐時候, 倒不如等小朋友玩完/我地傾完計, 完左個聚會之後, 返屋企/出街食飯仲好.

大家又點睇呢?

mamee

CEO Neway~聽聞有獨立廁所. 小朋友要去廁所的話, 都會好可便.
有兒歌聽, 幾好吖. 我個仔好鍾意睇Twins果隻英文兒歌vcd, 唱得兩嘴. 不過無晒st/th/s/f等等既音, 聽佢唱英文歌, even中文歌係幾好笑既一件事~因為佢好多音都唔準.

另外, 如果到時有邊個爸爸媽媽想表演一下自己隻飲歌, 都可以架. 我會靜心欣賞!

mamee

Helen

應該係忙完呀女測驗/考試吧!?

mamee

Helen

我果個今年開學後(N2), 托賴只係請過兩日病假, 可能經過一年既"病菌訓練", 免疫力有番咁上下. touchwood, touchwood.

近來教類型, 即係蘋果, 香蕉, 橙都係[水果]; 的士, 巴士, 小巴都係[交通公具]; 衫, 裙, 褲都係[衣服]. 教教下佢會反問我: 蘋果, 香蕉, 橙全部都係...等緊我答
我咪答番佢: 全部都係水果.
同埋教緊[首先...然之後...]=講故事. 仲有就係拾發音, 應該仲有排拾.

心急, 仔仔做乜仍然係好心急. 一心急道火(脾氣)就黎.
無論係學校老師, 幼兒訓練導師同st都係異口同聲話: 佢好...心急.

對於仔仔既進展, 我同我先生已經好滿足.

mamee

kmwun

恭喜晒!!

以前未有小朋友, 真係唔會明白, 原來小朋友就係父母既一切. 一句說話, 一件小事已經可以樂透半天. 我時常都會傻傻望住自己個仔. 好鍾意睇住佢食飯, 個樣好得意. 望佢既時間肯定多過睇住自己老公

mamee

有得飲就梗係去啦
‹ 上一主題|下一主題